Πεμ, 09 Μαϊ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Α.Ε. Φλαμπουράρη – Σπίρτζη: Όσα έγιναν στην ακρόαση φορέων στη Βουλή

23/4/2018

Συνεχίζεται η κοινοβουλευτική διαδικασία του ν/σ για τη Σύσταση της Ανώνυμης Εταιρείας περί αναπλάσεων, και όχι μόνο, σε όλη την εδαφική επικράτεια του Δήμου Αθηναίων. 

Την Παρασκευή 20/4/2018 πραγματοποιήθηκε η ακρόαση φορέων ενώπιον της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής, με την πλειοψηφία των εκπροσώπων φορέων να διατυπώνουν την αντίθεσή τους και πλήθος ενστάσεων και παρατηρήσεων επί των διατάξεων του ν/σ.

 

Ο AIRETOSσας παρουσιάζει τα πιο ενδεικτικά αποσπάσματα ορισμένων εκ των Φορέων που παρευρέθηκαν.

 

Πρώτος έλαβε το λόγο ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, εκφράζοντας με έμφαση και αναλυτική τεκμηρίωση την αντίθεση του Δήμου.

“Για τις αναπλάσεις, η Αθήνα χρειάζεται μία δομή μητροπολιτικού χαρακτήρα, που να έχει ως επίκεντρό της τον Δήμο”, τόνισε ο Δήμαρχος .“Τελικά, ποιος αποφασίζει τι θα γίνει στην πόλη; Μπορεί να το αποφασίζει κάποιος άλλος ερήμην του Δήμου;”αναρωτήθηκε. 

“Αντί να κινηθεί προς την κατεύθυνση των πραγματικών μεταρρυθμίσεων, η Κυβέρνηση με την Εταιρία που επιχειρεί να συστήσει, μας πηγαίνει προς τα πίσω σε ένα υπερσυγκεντρωτικό κράτος”, σημείωσε, επισημαίνοντας ότι “ο Δήμος Αθηναίων έχει καταθέσει στην κυβέρνηση το ολοκληρωμένο σχέδιό του για την πρωτεύουσα”.

“Έχουμε καταρτίσει Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης για την Αθήνα, το οποίο υπογράφεται από 17 Υπουργεία, έχουμε καταθέσει σχέδιο πρότασης νόμου για τα εγκαταλελειμμένα κτίρια και έχουμε εξασφαλίσει 200 εκ. ευρώ για έργα στην Αθήνα”, τόνισε ο κ. Καμίνης, υπογραμμίζοντας ότι η Κυβέρνηση όλα αυτά, κάνει ότι δεν τα ξέρει.

 

Ο Γενικός Διευθυντής της Κ.Ε.Δ.Ε., Ευάγγελος Πάνου, επεσήμανε ότι “για άλλη μια φορά, αναίτια και αιφνιδιαστικά, η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται στο στόχαστρο της Κυβέρνησης. Χωρίς προγενέστερη αναφορά, χωρίς διαβούλευση, εν τω μέσω της Μεγάλης Εβδομάδας έγινε η κατάθεση του ν/σ, που επικαλύπτει σειρά αρμοδιοτήτων των Ο.Τ.Α., καταργώντας επί της ουσίας την αυτοτέλεια”. 

Εξέφρασε δε το φόβο μήπως αυτό το ν/σ είναι η αρχή για επόμενες παρεμβάσεις σε άλλους Δήμους. 

Επεσήμανε ότι το ν/σ προωθεί “αντί για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση, την απορρύθμιση”, υπενθυμίζοντας τη δήλωση του Γ. Πατούλη ότι το ν/σ είναι “μια εχθρική, σχεδόν πραξικοπηματική πράξη της Κυβέρνησης εναντίον της Αυτοδιοίκησης, καθώς γίνεται ένα ακόμη βήμα κατάλυσης της τοπικής δημοκρατίας”.

Μπορείτε να δείτε την πλήρη σχετική Ανακοίνωση της Κ.Ε.Δ.Ε., καθώς και το αναλυτικό Υπόμνημα που κατέθεσε, https://www.kedke.gr/el/νεα/451-κεδε/6195-στην-επιτροπή-παραγωγής-και-εμπορίου-της-βουλής-κατατέθηκε-το-υπόμνημα-της-κεδε-για-την-«ανάπλαση-αθήνας-αε»-αίτημα-για-απόσυρση-του-σχεδίου-νόμου

 

Η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής, κα Ερμίνα Κυπριανίδου, κινήθηκε σε θεωρητικό επίπεδο τοποθέτησης και δεν υπεισήλθε στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις του ν/σ.   Σημείωσε ότι οι λέξεις που πρέπει να απασχολήσουν ιδιαίτερα τη συνέχεια των προσπαθειών τους, δεν μπορούν παρά να είναι η λέξη συνεργασία, συστράτευση, συντονισμός, για να μπορέσουν να λύσουν πολυπαραγοντικά προβλήματα.

“Δεν θα μπορούσαμε σε αυτή τη φάση να υπερβούμε προβλήματα εάν δεν συνεργαστούμε και δεν εμπλακούν όλες οι πλευρές. Θα ήθελα να σας πω κάτι, πολύ χαίρομαι εάν θα έχουμε μαζί μας σε μια τέτοια προσπάθεια Υπουργεία και φορείς της Κυβέρνησης”, δήλωσε.

 

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών είπε πως διατηρούν“ τεράστια αμφιβολία” για τη σύσταση του Δ.Σ. και τον αριθμό των μελών του, εξαιτίας του ότι “υπάρχει μεγαλύτερη, τεράστια εκπροσώπηση της Κυβέρνησης”.

“Η Κυβέρνηση είναι ο ένας από τους τρεις πυλώνες αλλά δεν μπορεί να είναι αυτός που θα αποφασίζει. Η αποκέντρωση και η δυνατότητα για λήψη αποφάσεων στο Δήμο και στην Περιφέρεια είναι εξαιρετικά σημαντική”, επεσήμανε.

 

Ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών σημείωσε ότι δεν προκύπτει ο επείγων χαρακτήρας επίσπευσης των διαδικασιών του ν/σ, υπογραμμίζοντας ότι πάγια αρχή τους είναι πως τα προγράμματα αναπλάσεων, βασιζόμενα στον κατάλληλο πολεοδομικό σχεδιασμό, υλοποιούνται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

“Σύμφωνα και με την διεθνή εμπειρία το καταλληλότερο επίπεδο σχεδιασμού και υλοποίησης αναπλάσεων είναι οι Ο.Τ.Α.,γιατί έτσι διασφαλίζεται η συμμετοχή και η συναίνεση και ο  έλεγχος  των τοπικών κοινωνιών, χωρίς τις οποίες συνήθως αποτυγχάνουν αυτά τα έργα.”.

 

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων σημείωσε ότι η πρόβλεψη του ν/σ περί κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης ανάπλασης των κτιρίων, δεν είναι πολύ σαφής για την εφαρμογή του αρχαιολογικού νόμου.

Υπενθύμισε ότι ένας μεγάλος αριθμός κτιρίων της Αθήνας είναι χαρακτηρισμένα ως νεότερα μνημεία και προστατεύονται από τον αρχαιολογικό νόμο 3028/2002, γι’ αυτό πρέπει να προστεθεί σαφής και ρητή δέσμευση ότι θα ακολουθούνται οι προστατευτικές διατάξεις του για οποιαδήποτε επέμβαση επ’ αυτών.

 

To Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος είπε ότι είναι ένα ν/σ που “ετοιμάστηκε, σίγουρα, σε δύο μέρες. Περισσότερο θα πήρε η συλλογή υπογραφών των Υπουργών παρά το νομοσχέδιο”, θέτοντας μια σειρά πρακτικών ερωτημάτων για την νέα Α.Ε.

“Πρώτα απ' όλα, πρέπει να υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλάνο για το ποια έργα περιλαμβάνονται, σε τι χρονοδιάγραμμα θα γίνουν και μετά να παρουσιάζεται και το ν/σ”, κατέληξε.

 

Ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων σημείωσε ότι η οποιαδήποτε ανάπλαση αλλάζει τις συνήθειες κινητικότητας σε αυτήν την πόλη.  “Χωρίς μητροπολιτικό σχεδιασμό και χωρίς μητροπολιτικό φορέα, είμαστε σίγουροι για το που θα καταλήξουμε;”, αναρωτήθηκε.

 

Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού μίλησε για αποσπασματικότητα, σημειώνοντας ειδικά : ”αντί να προχωρήσουμε στην διαδικασία θεσμικών ρυθμίσεων, που είναι αναγκαίες και ενδεχομένως, προς το τέλος να δούμε εάν χρειάζεται και ένας επιχειρησιακός φορέας, τύπου εταιρεία ειδικού σκοπού, αντί να προχωρήσουμε το συνολικό σχέδιο για την Αττική και την Αθήνα που είναι το ΣΟΑΠ και είναι θεσμοθετημένο και απαιτεί πραγματικά δύσκολες διαδικασίες συντονισμού, αλλά είναι ολοκληρωμένο, τι κάνουμε;  Προχωράμε την χρόνια πρακτική της αποσπασματικότητας. … Ερχόμαστε λοιπόν και επαναφέρουμε μια απαρχαιωμένη πρακτική.”

 

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων επεσήμανε ότι σήμερα έχουμε, σε γενικές γραμμές, επαρκή θεσμικά εργαλεία για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τα ζητήματα της πόλης, είτε αυτά είναι σε επίπεδο Υπουργείων, είτε αυτά είναι σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης. Αυτό που δεν έχουμε και το οποίο δεν διορθώνει η συγκεκριμένη πρόταση, είναι παρέμβαση σε τέσσερα συγκεκριμένα ζητήματα, θεωρώντας ότι η συγκεκριμένη Ανώνυμη Εταιρεία δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει κανένα τους.