Σαβ, 11 Μαϊ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Άργησε αλλά φάνηκε η 20ετής Εθνική Στρατηγική για τα Δάση–Πως θα χρηματοδοτηθεί (Έγγραφα)

21/8/2018

Η υποχρέωση εκπόνησης“ολοκληρωμένου Σχεδίου Στρατηγικής Ανάπτυξης της Δασοπονίας της χώρας” νομοθετήθηκε τον Αύγουστο 2014 στην περ.β’ της παρ.1 του ν.4280/8.8.2014.

Όπως ο νόμος ορίζει, έπρεπε να είχε συνταχθεί εντός ενός έτους από τη δημοσίευση του νόμου του 2014 “με ευθύνη του Υπουργού Περιβάλλοντος”.

 

Τέσσερα χρόνια μετά και συγκεκριμένα  την 18η Αυγούστου 2018 το “Σχέδιο Στρατηγικής Ανάπτυξης της Δασοπονίας 2018-2038 (Εθνική Στρατηγική για τα Δάση - ΕΣΔ)” ετέθη σε δημόσια διαβούλευση από τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ.Φάμελλο.

 

Πρόκειται για κείμενο Υπουργικής Απόφασης που εκτείνεται σε 24 Σελίδες και αποτελείπόρισμα ειδικής Ομάδας Εργασίας, που συγκρότησε ο Σ.Φάμελος το Μάιο 2018. 

Στην Ομάδα, όπως μπορείτε να δείτε  ,  συμμετείχαν 30 μέλη, κανένα εκ των οποίων ΔΕΝ αναγράφεται να εκπροσωπεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση. 

 

Με την ΕΣΔ καθορίζονται οι αρχές και οι κατευθύνσεις της δασικήςπολιτικής για την περίοδο 2018-2038, προσδιορίζονται συγκεκριμένοι στόχοι της πολιτικής αυτής,καθώς και οι αναγκαίοι πόροι και τα μέσα εφαρμογής της.

Όραμά της είναι η αύξηση της συνεισφοράς των δασικών οικοσυστημάτων στην οικονομία της χώρας μέσω της αειφορίας, της πολυλειτουργικότητας, της προσαρμοστικότητας και της ενίσχυσης τουκοινωνικοοικονομικού τους ρόλου, υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής.

Η ΕΣΔ διαρθρώνεται σε Οριζόντιους (αρ.5) και σε Κάθετους (αρ.6) Άξονες Στρατηγικής.

Περιλαμβάνει μέσα υλοποίησης και χρηματοδοτικούς πόρους για την επίτευξη των στόχων της (αρ.7), καθώς και παρακολούθηση της υλοποίησής της μέσα από το Σχέδιο Δράσης Δασών (αρ.8 και 9).

 

Στο περιεχόμενό της γίνονται ειδικές αναφορές για τις δασικές πυρκαγιές.  Επί παραδείγματι, για την προστασία από τις δασικές πυρκαγιές ορίζονταιτρεις ειδικοί στόχοι (σημείο 3.3. αρ.6) και εννέα κατευθύνσεις δράσεων (σημείο 3.4.)

 

Περαιτέρω, ως ενδεικτικές πηγές χρηματοδότησης για την ανάπτυξη του δασικού Τομέα αναφέρονται (παρ.1 αρ.7):

-  Συλλογικές Αποφάσεις Έργων (ΣΑΕ) για τον Τομέα Δάση του ΠΔΕ και ειδικότερα οι ΣΑΕ 584 (επαναλαμβανόμενες πράξεις) και ΣΑΕ Ο84(μη επαναλαμβανόμενες δράσεις),

- Ειδικός Φορέας Ε.Φ. 31-130 “Υπηρεσίες Δασών” του τακτικού π/υεξόδων τουΥΠΕΝ,

-  Ειδικός Φορέας Δασών του Πράσινου Ταμείου (ΕΦΔ-ΠΤ),

- Πιστώσεις για το περιβάλλον του Ε.Π.“Υποδομές Μεταφορών,Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη” (ΕΥΔ/ΕΠ – ΥΜΕΠΕΡΑΑ) του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης,

-  Ανταποδοτικές πιστώσεις από τα εισπραττόμενα τέλη άσκησης αντιρρήσεων, δασικοί χάρτες,κ.ο.κ. από το “Ελληνικό Κτηματολόγιο” για πρόσληψη προσωπικού για την υποστήριξη τουέργου της κατάρτισης, του ελέγχου, της θεώρησης και γενικά των εργασιών μέχρι την κύρωσητων δασικών χαρτών,

- Τακτικός π/υ εξόδων Φορέα 073 (Υπηρεσίες Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων)των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων από τις οποίες εξυπηρετούνται οι Δασικές Υπηρεσίες,

-  Συλλογικές Αποφάσεις Έργων των Περιφερειών (ΣΑΕΠ),

- Πιστώσεις από τον λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών που τηρείται στο ΤΠΔ με τον τίτλο “Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων” σε Δήμουςκαι σε Συνδέσμους ΟΤΑ, για την κάλυψη δράσεων αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών,

-  Η Εθνική Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3),

- Τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ) (Ε.Π. “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη”  2014-2020, Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιφερειακά Ε.Π.)

Λοιπά ενωσιακά Προγράμματα/ συγχρηματοδοτούμενα από ενωσιακούς πόρους (ΣΑΕ 0842)(πχ. Προγράμματα για το περιβάλλον και τη δράση για το Κλίμα LIFE, Προγράμματα Διαπεριφερειακής Συνεργασίας INTERREG, Προγράμματα Διασυνοριακής Συνεργασίας INTERREG, HORIZON 2020)

Λοιπές χρηματοδοτήσεις που συνδέονται με την ανάπτυξη του Δασικού Τομέα.

 

Η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώνεται την 15η Σεπτεμβρίου στις 10.00 π.μ.

 

Μπορείτε να δείτε το πλήρες κείμενο   της ΕΣΔ, την Τελική Αναφορά της Ομάδας Εργασίας, αλλά και να πάρετε μέρος στη διαβούλευση υποβάλλοντας τα σχόλιά σας.