Πεμ, 16 Μαϊ 2024
Αρχική  > Δήμοι

Στη Βουλή Ν/Σ με αρμοδιότητες Δήμων-Περιφερειών στο νέο πλαίσιο για τις αστικές συγκοινωνίες

7/9/2018

 

Κατετέθη στη Βουλή νομοσχέδιο που αναθεωρεί το θεσμικό πλαίσιο των αστικών οδικών μεταφορών επιβατών, με τους Δήμους και τις Περιφέρειες, ανά περίπτωση, να ορίζονται ως αρμόδιες αρχές για τις οποίες προδιαγράφονται συγκεκριμένες αρμοδιότητες εντός της περιοχής ευθύνης τους.

 

Πρόκειται για το Μέρος Β’ (άρθρα 33 έως και 49) του Ν/Σ του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών που κατετέθη στο Κοινοβούλιο την 4η Σεπτεμβρίου.  (Αυτοδιοικητική ανάλυση για το Μέρος Α’ του ίδιου Ν/Σ, που αφορά τα Υδατοδρόμια, σας παρουσίασε ήδη χθες ο AIRETOS http://www.airetos.gr/brike-to-dromo-gia-ti-boyli-to-ns-gia-ta-ydatodromiapoies-dynatotites-exoyn-oi-ota%E2%80%93ti-tha-ginoyn-oi-isxyoyses-kai-ekkremeis-adeiodotiseis.aspx).

 

Βασικό χαρακτηριστικό των νέων διατάξεων είναι ότι ο επανακαθορισμός που περιλαμβάνουν γίνεται στο πλαίσιο εφαρμογής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα του Κανονισμού 1370/2007.

Το Ν/Σ όμως διαρκώς, σε πολλά σημεία παραπέμπει στον ευρωπαϊκό Κανονισμό του 2007.Οι συνεχείς παραπομπές καθιστούν αποσπασματική και δυσχερή την πλήρη αποτύπωση του τι ακριβώς θα ισχύει.

Με απλά λόγια, είναι έτσι γραμμένο που αν κάποιος δεν ανοίγει πλάι-πλάι το Ν/Σ με τον Κανονισμό, δύσκολα βγάζει νόημα σε σημεία.

Φανταστείτε τη σημασία, λοιπόν, αυτού του χαρακτηριστικού, όταν μιλάμε για άρθρα που αφορούν Ο.Τ.Α. ανά την Ελλάδα...

 

Περαιτέρω, δεύτερη σημαντική παράμετρος είναι ποιες ακριβώς περιπτώσεις μεταφορών ρυθμίζει αυτό το Ν/Σ, δηλαδή το πεδίο εφαρμογής του.

Αφορά κάθε περίπτωση αστικής οδικής μεταφοράς επιβατών, ΕΚΤΟΣ από:

1)      όσες εκτελούνται μέσα στα όρια της Περιφέρειας Αττικής, πλην των νήσων,

2)      όσες εκτελούνται μέσα στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης,

3)      τις υπεραστικές,

4)      τις μεταφορές επιβατών με τουριστικά ή ιδιωτικής χρήσης λεωφορεία, οι οποίες δεν προσφέρονται σε συνεχή βάση στο επιβατικό κοινό,

5)      τις κατ' επάγγελμα μεταφορές επιβατών με μισθωμένα οχήματα εκτός του δικτύου αστικών ή υπεραστικών γραμμών.

 

Ποιες είναι οι ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ που ορίζονται για τους Ο.Τ.Α.;

Την απάντηση δίνουν δύο άρθρα του Ν/Σ, το 38 και το 46.

 

Η παρ.2 του αρ.38 προβλέπει ότι οι Δήμοι και αντί των Δήμων, που υπάγονται σε αυτές, οι Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου, Βορείου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων, είναι οι αρμόδιες τοπικές αρχές, σύμφωνα με την περ.γ' του αρ.2 του Κανονισμού 1370/2007, και έχουν τις εξής αρμοδιότητες εντός της περιοχής ευθύνης τους:

Ι) υποβάλλουν προτάσεις στη αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών σχετικά με:

α) τον καθορισμό των αστικών γραμμών λεωφορείων,

β) τον καθορισμό εντός των ορίων τους ολοκληρωμένων δημόσιων επιβατικών μεταφορών, σύμφωνα με την περίπτ. ιγ' του άρθρου 2 του Κανονισμού,

ΙΙ) προτείνουν στον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών την ανάθεση παροχής δημόσιας υπηρεσίας αστικών επιβατικών μεταφορών χωρίς διαγωνισμό, όπου αυτό επιτρέπεται από τον Κανονισμό και το Ν/Σ,

ΙΙΙ) συλλέγουν στοιχεία για τη λειτουργία των αστικών γραμμών, σύμφωνα με την τυποποίηση και τη συχνότητα που καθορίζεται από τη Δ/νση Επιβατικών Μεταφορών,

IV) συλλέγουν στοιχεία για τη μεταφορά των μαθητών, σε συνεργασία με τις αρμόδιες για την υλοποίηση του έργου της μεταφοράς μαθητών Περιφέρειες,

V) εισηγούνται στη Δ/νση Επιβατικών Μεταφορών τροποποιήσεις στη λειτουργία των αστικών οδικών επιβατικών μεταφορών, καθώς και μέτρα για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

 

Επιπροσθέτως, σημαντικές αρμοδιότητες Ο.Τ.Α. ορίζονται στο αρ.46.

 

Για τις συμβάσεις παραχώρησης υπηρεσιών μεταφορών:

- ο Υπουργός Υποδομών θα προκηρύσσει τους διαγωνισμούς,

-  ο Υπουργός θα συνάπτει τις συμβάσεις με τους παραχωρησιούχους,

- ο Υπουργός θα συγκροτεί Επιτροπές Παρακολούθησης (μία για κάθε σύμβαση), με συμμετοχή, μεταξύ άλλων, ενός εκπροσώπου της ΚΕΔΕ και ενός εκπροσώπου της ΕΝΠΕ.

 

Ενώ ο Υπουργός θα τα υλοποιεί αυτά, οι ΔΗΜΟΙ ορίζονται αρμόδιοι να ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝκαι να ΕΛΕΓΧΟΥΝ αν ο παραχωρησιούχος συμμορφώνεται με τις συμβατικές υποχρεώσεις του (που θα έχει συνυπογράψει με τον Υπουργό)και αν συμμορφώνεται με την κείμενη νομοθεσία.

Οι Δήμοι θα είναι αρμόδιοι να ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΝ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣκαι να ΔΙΑΒΙΒΑΖΟΥΝ ΑΝΑΦΟΡΕΣ στην οικεία Επιτροπή Παρακολούθησης.

 

Κατά τα λοιπά, το Ν/Σ περιλαμβάνει ειδικό Κεφάλαιο Γ’ που δίνει δυνατότητα στον Υπουργό, στις περιπτώσεις που περιγράφονται στο αρ.47, να συνάπτει συμβάσεις παραχώρησης των εν λόγω υπηρεσιών ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ, με ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ ως έκτακτο μέτρο.  Οι απευθείας αναθέσεις του θα μπορούν να διαρκούν έως 2 έτη.

Ομοίως, έως 2 έτη μπορεί ΝΑ ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΙ τη διάρκεια της σύμβασης πέραν των ορίων της ΧΩΡΙΣ τη διενέργεια ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ.

Ως έκτακτο μέτρο, δίνεται δυνατότητα με Απόφαση του Υπουργού “ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ”  η παροχή των υπηρεσιών σε Φορείς που είναι σε θέση να ανταποκριθούν, ομοίως έως δύο έτη.

 

Υπογραμμίζουμε, τέλος, ότι μέχρι την ανάληψη του μεταφορικού έργου ανά περιοχή με το νέο νόμο, θα εξακολουθήσει να ισχύει ό,τι ίσχυε.

 

Μπορείτε να δείτε αναλυτικότερα τις λεπτομέρειες για το νέο θεσμικό πλαίσιο, όπως κατετέθησαν στη Βουλή, στα αναφερόμενα στο Μέρος Β’ σημεία των εξής αρχείων :

-Νομοσχέδιο https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/10821973.pdf

-Αιτιολογική Έκθεση https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/10822126.pdf

-Έκθεση ΓΛΚ https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/10821950.pdf

-Έκθεση Αξιολόγησης Συνεπειών https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/10821990.pdf