Σαβ, 18 Μαϊ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Το περίγραμμα της 1ης συνεδρίασης για την ψήφο εκλογέων εξωτερικού

24/10/2018

Τρεις μήνες πήρε στην Κυβέρνηση να συγκροτήσει την Επιτροπή για την κατάρτιση πρότασης για την ψήφο των εκτός Επικράτειας εκλογέων, που το άρθρο 256 του Κλεισθένη1 προβλέπει ήδη από την 19η Ιουλίου. 

Πρώτος ο AIRETOS σας είχε ενημερώσει για την έκδοση της Απόφασης συγκρότησης την 10η Οκτωβρίου και για την πλήρη σύνθεσή της.

 

Χθες 23 Οκτωβρίου, λοιπόν, πραγματοποιήθηκε η 1η Συνεδρίαση, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών.

Ο Αλέξης Χαρίτσης, αφού πρώτα είχαν αφήσει τους τρεις μήνες να παρέλθουν, έκανε λόγο για “αυστηρό χρονοδιάγραμμα και για “ΣΤΟΧΟ” η Επιτροπή να ολοκληρώσει τις εργασίες της πιο γρήγορα από την προθεσμία του νόμου.

 

Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το αρ.256, η Επιτροπή οφείλει να περατώσει το έργο της εντός 5 μηνών από την υπογραφή της (δηλαδή έως 10 Μαρτίου), με δυνατότητα η προθεσμία να παραταθεί άπαξ, έως και 1 μήνα, ήτοι έως 10 Απριλίου.

Έργο της είναι (όπως ορίζεται τόσο στο νόμο όσο και στην ΥΑ συγκρότησής της) η επεξεργασία και εισήγηση προς τον Υπουργό μίας ή περισσότερων εναλλακτικών προτάσεων.

 

Υπουργός δήλωσε πως “στόχος μας είναι να καταλήξει στα συμπεράσματά της πιο πριν, τον Ιανουάριο του 2019, ώστε να ακολουθήσει διακομματικός διάλογος και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση εντός της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου”.Υποστήριξε, επίσης, πως είναι “αποφασισμένοι” να δώσουν “μια δίκαιη και βιώσιμη λύση” στο ζήτημα.

 

Στα Μέλη είχε σταλεί Εισήγηση, η οποία κατ’ αρχάς παρουσίαζε την υφιστάμενη κατάσταση (π.χ. τι ισχύει σε ζητήματα δημοτολογικά, εκλογικών καταλόγων, ιθαγένειας κλπ). 

Στη συνέχεια, εμπεριείχε αποτύπωση των τριών θεματικών ερωτημάτων που ανοίγουν όλα τα πιθανά εναλλακτικά σενάρια και συμπυκνώνονται στις ερωτήσεις “ποιοι, ποιους, πως”:

- ποιοι θα ψηφίζουν, δηλαδή σε ποιους κατοίκους του εξωτερικού θα δώσουν αυτή τη “διευκόλυνση” να ψηφίζουν,

- ποιους θα ψηφίζουν αυτοί οι εκλογείς, δηλαδή τι περιεχόμενο θα έχει η ψήφος τους,

- πως θα ψηφίζουν αυτοί οι εκλογείς, ήτοι με ποια διαδικασία θα ασκούν το δικαίωμά τους (π.χ. αυτοπρόσωπη παρουσία, επιστολική ψήφος, ηλεκτρονική ψήφος).

 

Σημειώνεται ότι για ηχητική κάλυψη και απομαγνητοφώνηση της σύσκεψης δόθηκαν (ΑΔΑ:ΩΨ0Τ465ΧΘ7-560)  644,80 ευρώ  από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 

Ακολουθεί η εισαγωγική τοποθέτηση του Υπουργού :

«Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα που απασχολεί διαχρονικά την πολιτεία και τη δημόσια συζήτηση. Απέκτησε, όμως, ακόμη μεγαλύτερη σημασία τα τελευταία χρόνια της κρίσης όπου δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, ιδίως από τις νεότερες γενιές αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό.

Είναι χρέος μας να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο ώστε να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα συμμετοχής αυτών των ανθρώπων στην πολιτική ζωή και τα δημόσια πράγματα της χώρας μας και να ενισχύσουμε τους δεσμούς τους με την Ελλάδα.

Για τον σκοπό αυτή η Κυβέρνηση προχώρησε στη συγκρότηση, για πρώτη φορά, αυτής της ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων προκειμένου να εξετάσει σε βάθος το ζήτημα και να  εισηγηθεί τις βέλτιστες δυνατές λύσεις με βάση τις επιταγές του Συντάγματος.

Η Επιτροπή λειτουργεί εντός αυστηρού χρονοδιαγράμματος και πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της το αργότερο εντός πέντε μηνών. Επειδή όμως η επόμενη χρονιά είναι μία εκλογική χρονιά, στόχος μας είναι να καταλήξει στα συμπεράσματά της πιο πριν, τον Ιανουάριο του 2019, ώστε να ακολουθήσει διακομματικός διάλογος και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση εντός της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου.

Είμαστε αποφασισμένοι να σπάσουμε την αρνητική παράδοση του παρελθόντος, μακριά από αντιπαραθέσεις μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και να δώσουμε δίκαιη και βιώσιμη λύση σε ένα κρίσιμο θέμα που απασχολεί έναν πολύ μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας ».