Παρ, 17 Μαϊ 2024
Αρχική  > Περιφέρειες

Επικοινωνιακά προγράμματα Δήμων & Περιφερειών: Προθεσμία, ενέργειες και κυρώσεις για το 2019 (Εγκύκλιος)

17/10/2018

Εγκύκλιο στους 325 Δήμους, στις 13 Περιφέρειες και στις 7 Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της Χώρας απέστειλε το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης, αναφορικά με την κατάρτιση των προγραμμάτων επικοινωνιακής προβολής τους για το 2019.

Το περιεχόμενό της στηρίζεται ιδίως στην παρ.3 του αρ.24 του ν.4339/2015, νόμου που ορίζει ότι η Γ.Γ. Ενημέρωσης & Επικοινωνίας ασκεί “εποπτεία”στα Υπουργεία και στα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ως προς την εφαρμογή των επικοινωνιακών τους προγραμμάτων και δράσεων, με βάση το τριετές, δεσμευτικό στρατηγικό σχέδιό της.

 

Η υπ’ αριθμ. 15351/2018 Εγκύκλιος του Υφυπουργού, κ. Ελ. Κρέτσου, περιλαμβάνει τέσσερις θεματικές Ενότητες.  Επεξηγεί την έννοια των επικοινωνιακών προγραμμάτων και δράσεων, υπογραμμίζει την προθεσμία και την προϋπόθεση υποβολής στη Γ.Γ. Ενημέρωσης, προσδιορίζει το περιεχόμενο των υποβαλλόμενων φακέλων και, τέλος, επισημαίνει τις διοικητικές κυρώσεις.

 

Ας δούμε τις λεπτομέρειες της ασκούμενης “εποπτείας”:

 

Ι. ΕΝΝΟΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ

Επικοινωνιακά προγράμματα, όπως ειδικότερα ορίζεται στην παρ.1 του αρ.2 της ΠΥΣ 50/2015, είναι τα σύνολα των σχεδιασμένων και χρονικά καθορισμένων επικοινωνιακών δράσεων των ως άνω φορέων, με τα οποία διατίθενται υλικοί και ανθρώπινοι πόροι προς εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επικοινωνιακών στόχων και τα οποία αφορούν:

α) στην ενημέρωση και πληροφόρηση των Ελλήνων πολιτών για τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων που αφορούν δημόσιες πολιτικές,

β) στην προβολή της εικόνας της Χώρας στο εξωτερικό και στην αμοιβαία κατανόηση του ελληνικού λαού με λαούς άλλων κρατών για κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος,

γ) στη ρύθμιση και εποπτεία των μέσων μαζικής ενημέρωσης υπό την επιφύλαξη του αρ.15 παρ.2 του Συντάγματος, και

δ) στην οργάνωση και υλοποίηση της κρατικής διαφήμισης.

 

Συναφώς, επικοινωνιακές δράσεις είναι οι ενέργειες οι οποίες αφορούν στην υλοποίηση των επικοινωνιακών προγραμμάτων της προηγούμενης παραγράφου (αρ.2 της ΠΥΣ 50/2015).

 

Συμπληρωματικά, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.2 του αρ.2 του π.δ.261/1997, διαφημιστικές και άλλες συναφείς δραστηριότητες του δημοσίου τομέα είναι η οργάνωση, προπαρασκευή και η καθ` οιονδήποτε τρόπο ή μέσο ανακοίνωση προς το κοινό των αγαθών ή των υπηρεσιών που παρέχουν οι αναθέτουσες αρχές, καθώς και η προβολή των εν γένει δραστηριοτήτων τους. Στις διαφημιστικές και άλλες συναφείς δραστηριότητες του Δημοσίου τομέα περιλαμβάνονται ιδίως:

α) ο σχεδιασμός και η οργάνωση διαφημιστικής στρατηγικής,

β) η παραγωγή πρωτότυπων δημιουργημάτων λόγου ή τέχνης καθώς και η καθ` οιοδήποτε μέσο εγγραφή, προσαρμογή, εκτέλεση ή αναπαραγωγή τους κατά τις διατάξεις του ν.2121/1993που γίνεται για τους παραπάνω σκοπούς,

γ) η παροχή συμβουλών σχετικά με την επιλογή από τις αναθέτουσες αρχές του κατάλληλου μέσου προβολής των διαφημιστικών και λοιπών μηνυμάτων του Δημοσίου,

δ) η παροχή συμβουλών και εν γένει υπηρεσιών προώθησης και δημοσίων σχέσεων ή διαμόρφωσης περιεχομένου ιστοσελίδων στο διαδίκτυο.

 

ΙΙ. ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ – ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ

Τα επικοινωνιακά προγράμματα καταρτίζονται και υποβάλλονται εντός του μηνός Οκτωβρίου εκάστου έτους (παρ.1 αρ.4 του π.δ.261/1997).

Οι υπαγόμενοι φορείς υποχρεούνται με έγγραφό τους προς τη Γ.Γ. Ενημέρωσης &Επικοινωνίας να υποβάλλουν φάκελο για κάθε επικοινωνιακό πρόγραμμα προϋπολογισμού άνω των τριάντα χιλιάδων (30.000,00) ευρώ, το οποίο προτίθενται να υλοποιήσουν, υποβάλλοντας παράλληλα σχετική ηλεκτρονική αίτηση μέσω της εφαρμογής «Πασιθέα» της Γ.Γ. Ενημέρωσης & Επικοινωνίας (www.media.gov.gr), μετά τη λήψη του σχετικού κωδικού.

 

IΙΙ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Στον υποβαλλόμενο φάκελο των επικοινωνιακών προγραμμάτων εκτίθενται με σαφήνεια οι στόχοι του προγράμματος, παρουσιάζονται το περιεχόμενο και το χρονοδιάγραμμα των προβλεπόμενων επικοινωνιακών δράσεων, οι υλικοί και ανθρώπινοι πόροι, οι οποίοι πρόκειται να διατεθούν για την υλοποίησή τους, οι επικοινωνιακές μέθοδοι, οι οποίες πρόκειται να χρησιμοποιηθούν κατά τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης, πιθανές συνεργασίες με φορείς του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα του προγράμματος (παρ.1 αρ.3 της ΠΥΣ 50/2015).

Στα προγράμματα αυτά περιέχεται υποχρεωτικά και η κατανομή της προϋπολογιζόμενης δαπάνης κάθε φορέα μεταξύ των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης (έντυπα μέσα, ραδιόφωνο, τηλεόραση). Η συμμετοχή των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης για κάθε κατηγορία ενημέρωσης είναι τουλάχιστον 30%(εδ.1, παρ.2, αρ.17 του ν.4487/2017).

 

Ειδικότερα, ως περιφερειακά μέσα ενημέρωσης ορίζονται:

α) οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί των οποίων η άδεια λειτουργίας έχει παραχωρηθεί για γεωγραφική ενότητα που δεν περιλαμβάνει τους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης,

β) οι επιχειρήσεις έκδοσης εφημερίδων και περιοδικών, εφ` όσον βρίσκεται εκτός των ορίων των Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης ο τόπος όπου: i. λειτουργεί η διεύθυνση του εντύπου, με την απαραίτητη εγκατάσταση οργανωμένου γραφείου και ii. δίνονται οι κατευθύνσεις για την εμφάνισή τους, για τη συγκέντρωση, την επεξεργασία, και τον έλεγχο της δημοσιογραφικής ύλης καθώς επίσης και οι οδηγίες για την εκτύπωσή τους (παρ. 8, άρθρο 2 του π.δ.261/1997).

Ως εφημερίδα ορίζεται «παν έντυπον καθ`εκάστην ή και κατά τα μεγαλύτερα "αλλά κατά πάντως" χρονικά διαστήματα μέχρις ενός, κατ` ανώτατονόριον, μηνός εκδιδόμενον, και περιέχον ύλην γενικού πολιτικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, ήτοι ειδήσεις, κρίσεις επί ζητημάτων απασχολούντων την δημοσίανγνώμην, αναγγελίας και διαφημίσεις» (παρ.1 αρ.4 του ΑΝ 1092/1938).

Ως περιοδικό ορίζεται «παν έντυπον, όπερ εκδίδεται άπαξ τουλάχιστον κατά τριμηνίαν εις τακτικάς εκδόσεις, και του οποίου το εν γένει περιεχόμενον δεν δύναται να προσδώση αυτώ την κατά το άρθρ. 4 του παρόντος έννοιαν της εφημερίδος» (παρ.1 αρ.5 του ΑΝ 1092/1938).

 

IV.ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ

Αν δεν τηρηθεί το προβλεπόμενο στην περ.β΄ του αρ.9 του ν.2328/1995 ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής (30%) των περιφερειακών μέσων στην κατανομή της συνολικής διαφημιστικής δαπάνης, επιβάλλεται από τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης στον υπόχρεο φορέα διοικητικό πρόστιμο ισόποσο με τη διαφημιστική δαπάνη που υπολείπεται προς συμπλήρωση του ανωτέρω ποσοστού συμμετοχής (εδ.2, παρ.2, αρ.17 του ν.4487/2018).

 

Κατόπιν των ανωτέρω, ο Υφυπουργός παρακαλεί τους φορείς που εμπίπτουν στις ως άνω διατάξεις “να αποστείλουν ως οφείλουνπρος έγκριση” στη Γ.Γ. Ενημέρωσης & Επικοινωνίας τα προγράμματα επικοινωνιακής προβολής έτους 2019.

Σημειώνουμε ότι, σύμφωνα με την παρ.4 του αρ.3 της ΠΥΣ, κανένα επικοινωνιακό πρόγραμμα (βάσει των ανωτέρω προϋποθέσεων) των εν λόγω φορέων δεν υλοποιείται και καμία σχετική δαπάνη δεν εγκρίνεται, εάν προηγουμένως δεν υπάρχει η αναγκαία έγκριση.