Όπως αναφέρουν πληροφορίες του euro2day.gr, στην Ελλάδα καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση φόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ, σχεδόν κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, μεταξύ 2015 και 2016. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα κατείχε τα ηνία στην αύξηση φόρων και πριν την επιβολή μνημονίων, καθώς στο διάστημα 2007 – 2016 οι φόροι ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκαν κατά 7,4 ποσοστιαίες μονάδες.

Για την περίοδο 2015-2016 ο ΟΟΣΑ καταγράφει τις σημαντικές αυξήσεις στην έμμεση φορολογία και τη φορολόγηση νέων πεδίων όπως οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης που επιβλήθηκαν στον καφέ, στη συνδρομητική τηλεόραση, στη σταθερή τηλεφωνία, στο ίντερνετ και το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Αύξηση παρουσιάζεται και στην έμμεση φορολογία με τη μορφή του φόρου εισοδήματος ή με τη μορφή των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ από το 2000 έως το 2016 η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση στον τομέα της φορολόγησης ακινήτων, λόγω του ΕΝΦΙΑ. Σε αυτή την κατηγορία η Ελλάδα βρίσκεται πίσω από τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και τον Καναδά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις πολύ μεγάλες αυξήσεις στη φορολόγηση, υπάρχει σημαντική μείωση στη φορολογία των εταιρικών κερδών. Συγκεκριμένα, μέσος συντελεστής φόρου επιχειρήσεων στις χώρες του ΟΟΣΑ έχει μειωθεί από το 32,5% το 2000 στο 23,9% το 2018.