Direct naar artikelinhoud

Onderzoekers VUmc: 10 procent 50-jarigen heeft al Alzheimereiwit in hersenen

Bij tien procent van de 50-jarigen zijn veranderingen in de hersenen waarneembaar die wijzen op de ziekte van Alzheimer. Dat blijkt uit onderzoek van het VUmc Alzheimercentrum en Maastricht UMC+.

Het VUmc Alzheimercentrum.Beeld VUmc

Onderzoekers van VUmc Alzheimercentrum en Maastricht UMC+ hebben in een groot onderzoek naar het ziekteproces vastgesteld dat specifieke eiwitophopingen twintig tot dertig jaar voordat dementie ontstaat al aanwezig blijken te zijn.

Deze ophoping van zogeheten amyloïde plaques is een van de vroegste veranderingen in de hersenen. Dit zijn eiwitten die zich nestelen tussen de zenuwcellen in het brein en daar de hersenfunctie verstoren.

Vaker ophoping bij hoger opgeleiden
'Je kunt echter niet stellen dat iedereen met deze eiwitophopingen ook daadwerkelijk de ziekte van Alzheimer krijgt,' zegt Pieter Jelle Visser, onderzoeker en klinisch-epidemioloog. 'Het is een risicofactor, maar niet iedereen met de eiwitophopingen zal uiteindelijk dement te worden.'

Opmerkelijk is dat de onderzoekers vaker een ophoping van Alzheimereiwit zagen bij gezonde hoger opgeleiden. Volgens de onderzoekers kan een verklaring zijn dat 'gestudeerde' hersenen een grotere reservecapaciteit hebben, en dus meer schade van de eiwitophopingen kunnen doorstaan. De onderzoekers analyseerden gegevens van ruim 10.000 mensen uit 56 internationale onderzoekscentra.