Mamă a două fetițe, Adriana Cristian, candidat al Alianței USR-PLUS 2020 la alegerile europarlamentare din 26 mai, explică, în trei pași, cum vede ea schimbarea în Învățământ, dar și ce idei de afaceri locale ar atrage bani din fonduri europene.

Adriana lucrează în managementul unei companii multinaționale de IT. A lucrat, pe lângă IT, ca inginer, manager de proiect și de departament în diverse domenii ca telecomunicații, logistică, producție și cercetare. A absolvit studiile masterale ale Facultății de Studii Europene din cadrul Universității Babeș-Bolyai cu specializare în negocieri internaționale și este în prezent doctorand al Facultății de Ştiințe Politice.

Crede că, într-o Europă ce trebuie să devină ACASĂ, România se poate schimba prin muncă și soluții inovatoare. România trebuie să aibă curajul să implementeze idei noi pentru a reduce decalajul față de statele din vestul Europei și pentru a crește rapid calitatea vieții tuturor românilor. O profesionistă recunoscută și un optimizator prin definiție, o caracterizează încăpățânarea în obținerea rezultatelor, diplomația și gândirea în afară standardelor.

Oameni de Cluj: De ce te-ai implicat în politică?

Adriana Cristian: De frică. Ea m-a determinat să intru în politică. N-aveam și nici acum nu prea am timp pentru politică, însă gândul că fetele mele vor ieși din sistemul de învățământ cu un handicap de încredere sau că va trebui să mă bazez pe sistemul de sănătate din România m-au făcut să-mi găsesc timp. Nu înțelegeam de ce trebuie să aleg tot timpul răul mai mic, de ce nu mă convinge nimeni și apoi mi-am dat seama că dacă oamenii de bun simț stau deoparte, nu vom avea pe cine să alegem. În 2016, niște oameni curajoși au pornit un partid, Uniunea Salvați România (USR), pentru a schimba România. Am simțit că e lupta generației mele pentru generația următoare. Am mers, i-am văzut la întâlniri și mi-am dat seama că ei sunt oamenii de bun simț pe care-i așteptam. Atunci mi-am zis că vreau să ajut.

Oameni de Cluj: Accesul la educație, o temă foarte importantă pentru tine, chiar înainte de a intra în politică. Ce ar trebui făcut pentru ca sistemul să se schimbe în bine?

Adriana Cristian:Educația de calitate este importantă pentru a asigura viitorul României și pentru a le aigura copiilor șansa de a putea alege cum doresc să-și modeleze viitorul. Sistemul de învățământ e așa cum e nu din cauza lipsei de idei, ci în primul rând al unei implementări defectuoase. Am avut de la Revoluție pană acum peste 20 de miniștri la Educație, însă cu mici excepții situația din sistem nu s-a îmbunătățit. E nevoie de școli decente, curate și dotate corespunzător. Și e nevoie de cadre didactice pregătite și respectate pentru ca sistemul să se schimbe cu adevărat.

Oameni de Cluj: Și cum crezi că s-ar putea rezolva asta?

Adriana Cristian: Primul pas trebuie să fie reabilitarea școlilor din România. Bani sunt, dar trebuie să știm și cum ne putem folosi de ei. Există școli în România care au beneficiat de fonduri europene prin programul de Dezvoltare Regională pentru a-și reabilita clădirile și există școli care nici măcar n-au aplicat. Informația trebuie să ajungă la cei ce au nevoie de ea și statul român trebuie să reducă birocrația și modul de evaluare al proiectelor către un model orientat spre rezultate și nu axat pe respectarea unui plan inițial.

Pasul doi: să ne transformăm folosind programul Erasmus plus programul cel mai de sucess al UE pe Educație, dar dincolo de proiectele de mobilitate trebuie să atragem în zona de inovație sau pentru susținerea schimbului de bune practici. Tehnologia e pentru ei la un click distanță, la fel cum e și pentru cei din Vest, însă trebuie să le punem la dispoziție cadrul în care să exerseze putem învăța unii de la alții. Viitorul copiilor noștri este unul interconenctat. De ce n-ar fi și sistemul de învățământ la fel.
Pasul trei trebuie să fie transmiterea valorilor europene și democratice copiilor și pentru asta susțin introducerea unei materii unice de educație civică europeană, care să fie organizată 50% online (material identic în toate țările europene) și 50% dezbatere pe subiect cu profesorul din clasă.

Oameni de Cluj: În opinia ta, ce idei de afaceri locale pot atrage fonduri europene la Cluj?

Adriana Cristian: Orașul Cluj-Napoca e într-o extindere permanentă. Asta înseamnă că și piața de servicii și de produse e în continuă creștere. Orașele din jur ar putea prelua multe din aceste oportunități și ar putea să se dezvolte armonios. Două exemple de astfel de piețe cu cerere neacoperită local sunt, din punctul meu de vedere, domeniul mobilei și cel al produselor alimentare bio. Cererea ar putea fi acoperită de producători locali și există câteva modele de bune practici, ferme ce au contracte cu marile lanțuri de distribuție sau ce livrează pe lanțul scurt în piețe sau direct la cumpărători. Nu e însă suficient să atragi fonduri pentru a începe o afacere, e important să fii instruit referitor la cum poți să dezvolți o afacere in anul 2019.


„România nu mai are răbdare, vrem schimbare acum, reducerea sărăciei de mâine, egalitate de șanse de ieri. Avem nevoie de soluții eficiente și inovatoare!”
– Adriana Cristian, candidat din partea Alianței 2020 USR PLUS la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Despre Adriana Cristian:
– Născută în 18 mai 1982, Adriana a absolvit Liceul „Avram Iancu”, în anul 2000.
– A absolvit, în 2005, Facultatea de Electronică și Telecomunicații din cadrul Universității Tehnice Cluj-Napoca (inginer diplomat).
– Master la Universitatea Babeș-Bolyai (Facultatea de Studii Europene – 2018).
– În prezent, este doctorand al Facultății de Ştiințe Politice.
– A lucrat ca inginer telecomunicații (2005), apoi ca inginer de planificare și optimizare radio, inginer logistică și design, urcând treaptă cu treaptă, în prezent fiind manager de proiect.
– Spune despre ea că este un manager de proiect ambițios, entuziast, orientat către obiective cu experiență de 10 ani în diferite domenii cum ar fi IT, medicină, telecomunicații și logistică, atât național cât și internațional.
– Abilități orientate către gândirea strategică, evaluarea opțiunilor tehnice pentru atingerea necesităților sau rezultatelor conform standardului sau specificațiilor.
– O abordare clară și coerentă bazată pe patru elemente: dezvoltarea unui plan de proiect bun, calcularea și asumarea riscurilor, munca optimizată și făcută cu buna dispoziție.