Da, noi avem o problemă legată de deșeurile menajere în Florești!

Accesarea de fonduri europene pentru implementarea proiectului de colectare selectivă și managementul responsabil al deșeurilor ar fi cea mai la îndemână soluție. Punerea la dispoziția populației a pubelelor de colectare selectivă este primul pas și obligația administrației locale față de cetățeni. Nu trebuie inventată roata la căruță, se poate lua ca exemplu un astfel de proiect care fost implementat la Târgu Lăpuș în 2009, proiect care a avut printre rezultate reciclarea de până la 60% din deșeurile produse.

Este vitală implicarea domnului primar și a consilierilor locali, ceea ce la Florești vedeți că nu se întâmplă!

– Spre deosebire de municipiu, unde serviciile de salubritate au fost încredințate în urma unei licitații deschise, la Florești cetățenii plătesc un serviciu acordat firmei de salubritate prin încredințare directă (negociere) pe 2 ani, deoarece angajații Primăriei Florești nu au fost capabili să întocmească un caiet de sarcini corect.

Deși prin HCL 110/14.08.2018 s-a aprobat caietul de sarcini, pentru organizarea unei noi licitații privind salubritatea la Florești va mai trece ceva timp.

– În luna mai 2019 s-a dat HCL 76/16.05.2019 prin care se aprobă obligarea beneficiarilor/investitorilor de proiectare și amplasare a platformelor subterane de colectare selectivă a deșeurilor. Potrivit OUG 74/19.07.2018, colectarea selectivă pe cele 4 fracții trebuie aplicată de la 1 iulie 2019. Ce au făcut Primăria și Consiliul Local pentru implementarea acestei ordonanțe? NIMIC!

Rămânem cu următoarea întrebare: Ce se întâmplă cu consumatorii casnici? Pe Florești, prioritare sunt noile construcții sub o formă sau alta. Rămânem la bunăvoința firmei de salubritate? Noi, consumatorii, suntem pasibili de amendă pentru nerespectarea acestei legi, însă pe cei care nu asigură implementarea legii cine îi pedepsește?

– Prin HCL 95/20.06.2019 s-a instituit taxa specială de salubritate de 9 lei/lună/persoană. Deși conform OUG 74/2018 de la 1 ianuarie 2018 trebuia implementat instrumentul economic „Plătește pentru cât arunci”. Se poate aplica această regulă dacă nu există colectare selectivă în Florești?

Administrația locală a avut aproape un an la dispoziție pentru elaborarea unui proiect și să îl implementeze.

Cine are de suferit? Locuitorii Floreștiului. Noi suntem obligați să plătim mai mult pentru ridicarea gunoiului, deși dacă s-ar colecta selectiv, cetățenii ar plăti doar pentru deșeurile menajere, adică cele care ajung la depozitul de deșeuri.