Consiliul Județean Cluj și-a anunțat incapacitatea de a finaliza Centrul de Management Integrat al Deșeurilor exact în ziua învestirii Guvernului Orban, mizând că va trece neobservat anunțul. Tot atunci a propus crearea unui grup de lucru care să includă mai mulți specialiști și care să spele rușinea administrației județene.

 

Între timp a avut loc o ședință de consiliu la care subiectul CMID nici măcar nu a fost pe ordinea de zi. Nu s-a spus niciun cuvânt și nu s-a prezentat vreo informare despre grupul de lucru. Asta dovedește încă o dată dezinteresul administrației pentru problema deșeurilor din județ.

 

Împreună cu colegii din USR Cluj propunem câteva soluții pe care le-am identificat împreună cu specialiști care au implementat deja cu succes proiecte de management al deșeurilor. La nivel național, pe lângă modelul de Sistem Integrat de Management al Deșeurilor funcțional pe care ni-l oferă județul Covasna, mai avem modele funcționale private precum cel de la Odorheiu Secuiesc și Oradea care ar trebui să inspire autoritățile județene, responsabile de managementul deșeurilor. Am discutat cu dl Sandor Korosfoy, director general RDE Harghita, firma care se ocupă de salubrizarea orașului Odorheiu Secuiesc și împrejurimi. Aici lucrurile chiar funcționează și reprezintă un exemplu de bune practici. Iar concluzia pe care vreau să o subliniez este că depășirea blocajelor stă în primul rând într-o bună organizare susținută printr-un management performant.

 

Operaționalizarea stațiilor de transfer existente și care momentan sunt neutilizate, investiții în noi stații de transfer care să deservească suficient tot județul, o platformă de compost și operaționalizarea stației de sortare sunt câteva exemple de măsuri care se pot aplica de îndată, până la finalizarea CMID.

 

Pe termen lung avem nevoie de o strategie cu un plan de acțiune care consideră tendințele europene și noile țintele în ceea ce privește deșeurile și transformarea Europei în primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050  (vezi Pactul Ecologic European)

 

Consiliul Județean a vorbit despre transparentizarea proiectului, însă pentru mine transparența porneștei de la un lucru extrem de simplu: informări în fiecare ședință de consiliu cu privire la stadiul de executare a proiectului, până la finalizarea lui. Este o mică dovadă că administrația județeană nu a abandonat complet CMID.