Comunicat de presă

Peste 20.000 de semnături de susținere a legii inițiate de USR împotriva tăierilor ilegale de păduri

Propunerea legislativă inițiată și depusă de USR, în urmă cu două săptămâni, pentru modificarea Codului Silvic, a strâns peste 20.000 de semnături de susținere pe Platforma Declic. Proiectul vizează stoparea uneia dintre cele mai utilizate metode de tip mafiot, prin care transporturile de lemn tăiat ilegal evită controalele Gărzilor Forestiere și a altor instituții de control, din cauza modului defectuos în care sunt definite ”materialele lemnoase” în Codul Silvic.

Petiția Lege pentru păduri, nu pentru hoți


Mă bucură și vreau să le mulțumesc tuturor celor care au semnat până acum petiția lansată pe Platforma Declic pentru susținerea acestei modificări legislative. Acest lucru demonstrează că cetățenilor români le pasă cu adevărat de viitorul sănătos și sustenabil al României și că doresc ca vocea lor să fie ascultată. Este timpul ca decidenții să nu mai mimeze ”salvarea pădurilor”, iar mafia pădurilor, cu puternice influențe în zona politică, să fie pusă pe butuci. Împreună cu colegii de la USR, suntem hotărâți să luptăm până la capăt pentru asta, să facem ascultată vocea cetățenilor în Parlament și am convingerea că, împreună cu cetățenii, suntem forța care schimbă România”, a transmis senatorul USR Mihai Goțiu, unul dintre inițiatorii legii.

Așa-zisele resturi, deșeuri, tocătura, rumegușul, lăturoaiele pleacă din gatere, depozite ori chiar direct din pădure cu un simplu aviz de însoțire a mărfii, pentru că obligația de a avea aviz de însoțire a materialelor lemnoase există doar pentru o categorie de produse din lemn, cum sunt cherestelele ori lemnul rotund. Scăparea asta, intenționată ori nu, pune în imposibilitate Gărzile Forestiere și alte instituții de control să monitorizeze și să verifice legalitatea unei părți semnificative din transporturile de lemn, implicit să dea sancțiuni. Problema a fost semnalată și de către Comisia Europeană, în scrisoarea premergătoare declanșării procedurii de infringement împotriva României din cauza tăierilor ilegale de păduri”, a explicat Mihai Goțiu.

Modificarea are la bază și anchete și documentări ale jurnaliștilor și activiștilor de mediu de la Agent Green, Declic ori Recorder, și a fost inițiată de parlamentarii USR din comisiile pentru Mediu, respectiv Ape și Păduri, Mihai Goțiu, Allen Coliban, Cornel Zainea și Cristian Ghica. Propunerea a fost semnată și de alți colegi de la USR, dar și de la PNL și PMP. În motivare, aceștia arată că fenomenul tăierilor ilegale de păduri alimentează cu sute de milioane de euro, în fiecare an, rețelele de corupție din România. Potrivit datelor Inventarului Forestier Național (IFN), pe care fostul ministru PSD al Apelor și Pădurilor a încercat să le ascundă de opinia publică, aproximativ 20 de milioane de metri cubi de lemn dispar în fiecare an din pădurile României fără acte, volum mai mult decât dublu decât cel pentru care există documente. Comisia Europeană a transmis Guvernului României, luna trecută, un avertisment dur pe problema tăierilor ilegale de păduri, solicitând măsuri urgente și concrete pentru stoparea acestui fenomen.