Direct naar artikelinhoud
UpdateCoronavirus

724 doden in Iran, alle Franse skigebieden gesloten

Een buschauffeur met een mondkapje ter bescherming tegen COVID-19 in Teheran, Iran.Beeld AFP

Lees in dit bericht het laatste corona-nieuws vanuit het buitenland.

Het aantal doden in Iran door het nieuwe coronavirus is met 113 gestegen naar 724. Het gaat om het hoogste aantal doden in een dag.

“Mensen moeten al hun reizen annuleren en thuisblijven, zodat we de komende dagen de situatie kunnen zien verbeteren”, aldus een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid.

De woordvoerder zei ook dat het aantal besmette gevallen gestegen is met 1209 naar 13.938. “Het goede nieuws is dat meer dan 4590 van de totale bevestigde gevallen zijn hersteld”, voegde hij eraan toe.

De provincie Teheran telde het hoogste aantal nieuwe infecties met 251 nieuwe gevallen. De uitbraak in Iran is een van de dodelijkste buiten China.

Geen quarantaine

De Iraanse president Hassan Rohani heeft de roep om een avondklok in het land vanwege de Corona-crisis afgewezen. “Er zal geen quarantaine zijn in Iran, noch vandaag, noch tijdens de nieuwjaarsvakantie (20 maart tot 2 april)”, zei hij op zondag op de Iraanse staatstelevisie. Als een quarantaine noodzakelijk wordt, zal dit worden beslist door het crisisteam in Teheran en niet buiten de regering om, zei de president.

Daarmee verwierp hij opnieuw de kritiek op zijn crisisbeleid en de eisen voor een avondklok. Deskundigen en ook enkele parlementsleden zijn van mening dat er zonder avondklok een catastrofe kan plaatsvinden in Iran.

Alle Franse skigebieden gesloten

In Frankrijk is het wintersportseizoen per direct voorbij vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Alle skiresorts in het land gaan zondag dicht en blijven dat voor de rest van het seizoen. Dat meldt de vereniging van skigebieden Domaines Skiables de France zondag op Twitter.

Ook in Californië, in de VS zijn de pistes leeg vanwege het Cornavirus.Beeld Getty Images North America

“Het skiseizoen eindigt vandaag”, luidt de verklaring. “Vakantiegangers en professionals, we zijn allemaal gepassioneerd door het skiën, maar we moeten eerst de ernst van de situatie onder ogen zien.” De meeste ski-oorden gaan normaal gesproken dicht in april of begin mei. De sluitingen komen drie weken voor de schoolvakanties in Frankrijk en Groot-Brittannië. Die periode geldt als een van de drukste van het Franse wintersportseizoen.

Twitter bericht wordt geladen...

De Franse premier Edouard Philippe kondigde zaterdagavond al verregaande maatregelen aan voor heel het land. Zo moeten onder meer cafés, shops, restaurants en bioscopen dicht. De maatregelen zijn genomen om het besmettelijke coronavirus te beteugelen.

In Frankrijk zijn zeker 4400 mensen besmet geraakt met het virus. Ruim negentig mensen stierven aan de gevolgen.

Ook Oostenrijk op slot vanwege nieuwe coronavirus

Ook Oostenrijk gaat vrijwel helemaal op slot vanwege het nieuwe coronavirus. Dat maakte de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz zondag bekend. Oostenrijkers moeten zichzelf zoveel mogelijk isoleren en mogen niet met meer dan vier anderen samenkomen. Ook rijdt er vanaf maandag minder openbaar vervoer.

“Oostenrijkers worden opgeroepen zichzelf te isoleren”, schrijft Kurz in een verklaring. “Maak alleen sociaal contact met mensen met wie je samenleeft”.

Het land sloot eerder al de grenzen met buurlanden Zwitserland en Italië. Ook gingen scholen dicht en moesten de meeste winkels hun deuren sluiten.

Vaticaan: geen publiek bij paasvieringen vanwege coronavirus

Het Vaticaan meldt zondag dat de traditionele paasvieringen dit jaar zonder publiek worden gehouden vanwege het nieuwe coronavirus. Gelovigen kunnen de vieringen wel live volgen via televisie en internet. Normaal gesproken spreekt de paus onder meer gelovigen toe tijdens Pasen op het Sint-Pietersplein.

“Vanwege de huidige wereldwijde noodsituatie op het gebied van volksgezondheid zullen de liturgische vieringen in de Heilige Week plaatsvinden zonder de fysieke aanwezigheid van gelovigen”, meldt de Prefectuur voor de Pauselijke Huishouding zondag in een verklaring. Pasen begint dit jaar op 12 april.

Estland en Litouwen sluiten de grenzen

Estland en Litouwen sluiten hun grenzen voor de meeste buitenlandse reizigers. Ook Letland legt maatregelen op om verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. “De regering heeft besloten tijdelijk grensbewaking in te stellen langs de hele grens”, zei minister-president Jüri Ratas van Estland zaterdag in een verklaring.

Die maatregel gaat dinsdag in. Alleen inwoners en mensen met een verblijfsvergunning of een familielid in het land zijn dan nog welkom. In de Baltische staat wonen 1,3 miljoen mensen en 115 van hen zijn besmet met de longziekte. De regering heeft eerder alle scholen, musea, sportclubs en bioscopen gesloten en alle openbare bijeenkomsten verboden tot 1 mei.

In Litouwen zijn buitenlanders vanaf zondagmorgen 11.00 uur niet meer welkom. Uitgezonderd zijn mensen met een verblijfsvergunning, diplomaten en NAVO-troepen. “Ons doel is de verspreiding van het virus binnen ons land te vertragen en de negatieve consequenties te verminderen”, aldus de Litouwse premier Saulius Skvernelis. In het land zijn 9 mensen geïnfecteerd. Sinds vrijdag zijn alle scholen, kinderopvangplekken en universiteiten gesloten en grote publieke evenementen verboden. Vanaf maandag sluiten winkels, restaurants en cafés. Supermarkten blijven wel open.

Letland heeft 26 besmettingsgevallen. Vanaf maandag worden alle internationale vluchten, veerdiensten en bus- en treinverbindingen opgeschort. “Het passeren van de grens per auto mag doorgaan, net als internationaal vervoer van goederen”, zei de Letse minister van Transport Talis Linkaits tegen journalisten.

Ook Spanje  grotendeels op slot

Spanje gaat de komende tijd grotendeels op slot in een poging de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen. Premier Pedro Sánchez zei zaterdagavond dat de regering er alles aan zal doen de crisis te beperken maar waarschuwde dat de ziekte Covid-19 een “grote economische impact” zal hebben.

Sánchez kondigde als reactie op de enorme toename van infectiegevallen bewegingsbeperking aan voor de 47 miljoen Spanjaarden. Mensen mogen alleen nog naar hun werk, de dokter of apotheek en naar de supermarkt om boodschappen te doen. Maar een etentje bij vrienden is voorlopig uit den boze, aldus de premier.

Bars, restaurant en winkels die niet het hoogstnodige verkopen waren al eerder voor twee weken dichtgegaan in de regio Madrid, waar meer dan de helft van coronapatiënten woont. Spanje telt nu bijna 6400 coronaslachtoffers, van wie er 195 zijn overleden. Zaterdag werden 1159 nieuwe besmettingsgevallen gemeld.

Oppositieleider Pablo Casado zei zaterdagavond dat de regering veel te traag heeft gereageerd op de uitbraak van corona en de verspreiding van het virus.

Overigens is bij de vrouw van de Spaanse premier ook het coronavirus vastgesteld, zo werd zaterdagavond bekendgemaakt. ‘Begoña Gomez en de regeringsleider maken het goed. Ze zijn allebei in het paleis van Moncloa’, aldus een communiqué. ‘Ze volgen de de preventieve maatregelen die de gezondheidsdiensten hebben opgelegd.’

Trump test negatief op coronavirus

De Amerikaanse president Donald Trump heeft negatief getest op het coronavirus. Dat blijkt uit een mededeling van zijn arts in een communiqué van het Witte Huis.

De president heeft zich vrijdag laten testen op het virus. Behalve een test, is ook zijn temperatuur opgenomen. “Die was compleet normaal”, liet hij eerder weten.

Trump is ruim een week geleden met een aantal mensen in contact geweest die besmet zijn met het longvirus. Zeker twee van de geïnfecteerden zijn Brazilianen die deel uitmaakten van de delegatie van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro, die in de VS was voor onder meer een ontmoeting met Trump. Vorige week zaterdag dineerden ze met de Amerikaanse president in diens resort Mar-a-Lago in Florida. Bij die maaltijd waren onder meer de Braziliaanse interim-ambassadeur Nestor Forster en het hoofd van de Braziliaanse dienst voor regeringscommunicatie Fabio Wajngarten aanwezig. Beiden testten inmiddels positief op het coronavirus.

Bolsonaro onderging eerder deze week ook een test en de uitkomst daarvan was negatief.

President Donald Trump spreekt met de pers in Washington.Beeld AP

1441 doden in Italië, Lombardije zwaarst getroffen

Het dodental door coronabesmetting in de Italiaanse regio Lombardije, de grootste brandhaard van het gevreesde longvirus in het land, nadert de duizend. De regionale minister van Volksgezondheid Giulio Gallera vertelde zaterdag dat inmiddels 966 mensen zijn overleden door de ziekte Covid-19, een toename van 76. Het aantal besmettingsgevallen steeg met 1865 tot 11.685.

Het totaal aantal sterfgevallen in Italië is met 175 opgelopen tot 1441. Er kwamen bijna 3500 nieuwe besmettingsgevallen. De teller kwam daarmee in het zwaarst door corona getroffen land na China, waar de pandemie uitbrak, op 21.157. Dat heeft de nationale dienst bescherming bevolking bekendgemaakt. Er liggen 1518 patiënten op de intensive care. Tot dusver zijn 1966 Italianen die het virus hadden opgelopen genezen verklaard.

In Spanje zijn sinds vrijdag 73 mensen overleden aan het coronavirus. Het dodental is daarmee gestegen tot 193. Dat meldt omroep TVE zaterdag. Het aantal bekende besmettingen bedraagt volgens TVE nu iets meer dan 6250. Eerder op zaterdag werden 5753 gevallen gemeld.

Sint-Maarten sluit luchtruim

Sint-Maarten sluit vanaf dinsdag het luchtruim voor alle vluchten uit Europa, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten vanwege het coronavirus. De maatregel geldt voor twee weken. Ook schepen uit de gebieden zijn niet meer welkom op het eiland. Dat maakte premier Silveria Jacobs zaterdag bekend.

Mensen die in het buitenland wonen of studeren hebben nog twee dagen de tijd om naar huis te komen, aldus de premier. Zij moeten hun gezondheid dan wel 14 dagen goed in de gaten houden. Ook stelt het eiland een verbod in op evenementen waar meer dan honderd mensen op afkomen. Op Sint-Maarten zijn geen besmettingsgevallen bekend.

Schepen of vluchten met voedsel, huishoudelijke artikelen, olie, gas en medicijnen mogen nog wel naar het eiland.

Eerder maakten Bonaire en Curaçao bekend alle vluchten uit Europa te weren. De regering van Aruba kondigde aan de toestroom te willen beperken van mensen die onlangs in Europa zijn geweest. De vliegvelden op Sint-Eustatius en Saba zijn voorlopig gesloten voor reizigers uit Europa, China, Zuid-Korea en Iran. De Surinaamse regering heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag het luchtruim boven Suriname voor een periode van 30 dagen gesloten.

De Hagia Sophia-moskee in Istanbul wordt gedesinfecteerd.Beeld AFP

Argentinië sluit grenzen voor niet-ingezetenen uit risicogebieden

De Argentijnse regering heeft zaterdagavond bekendgemaakt dat de komende 30 dagen een inreisverbod geldt voor niet-ingezetenen uit risicogebieden. Het gaat om personen die de afgelopen twee weken in ten minste een van de volgende gebieden zijn geweest: de landen van de Europese Unie, China, Iran, Japan, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Zuid-Korea.

Sinds donderdag gold al een verplichte quarantaine van 14 dagen voor Argentijnen en buitenlanders die in de afgelopen twee weken in een risicogebied waren geweest.

Vanaf dinsdag mag alleen staatsvliegmaatschappij Aerolíneas Argentinas nog van en naar bovengenoemde risicogebieden vliegen. Deze vluchten zijn bedoeld om gestrande Argentijnen te repatriëren.

Australië: internationale reizigers in zelf-isolatie

Alle internationale reizigers die vanaf zondag middernacht (lokale tijd) aankomen in Australië moeten verplicht 14 dagen in zelf-isolatie. Dat heeft de Australische minister-president Scott Morrison zondag bekendgemaakt. Cruiseschepen uit buitenlandse havens zijn de komende 30 dagen niet welkom in het land.

“We zullen moeten wennen aan een aantal veranderingen in onze manier van leven”, zei Morrison.

In Australië zijn 250 mensen besmet met het coronavirus, drie mensen zijn overleden aan de gevolgen van het longvirus.

Opnieuw weinig nieuwe besmettingen China

China meldde zondag twintig nieuwe besmettingen met het coronavirus, inclusief vier in de miljoenenstad Wuhan, waar het virus eind vorig jaar voor het eerst werd ontdekt. Het aantal mensen dat is overleden aan de gevolgen van het longvirus steeg met tien naar in totaal 3199.

De nationale Gezondheidscommissie in China verklaarde donderdag al dat de piek in coronabesmettingen voorbij was. Sinds de uitbraak begon hebben ruim 80.000 Chinezen het longvirus gekregen, ongeveer 65.000 van hen zijn inmiddels hersteld.

In Zuid-Korea daalt het aantal nieuwe besmettingen gestaag. De afgelopen 24 uur zijn 76 inwoners geïnfecteerd, tegen 107 een dag eerder. Ruim 8000 mensen hebben het virus opgelopen, 75 van hen zijn overleden. 

Wellicht tot september geen voetbal

Het coronavirus legt het Europese voetbal mogelijk tot september stil. Die conclusie trekt de Engelse krant The Independent op basis van gesprekken met anonieme bronnen die goed op de hoogte zouden zijn van de ernst van de situatie.

Op dit moment is alleen duidelijk dat alle toonaangevende Europese voetbalcompetities niet eerder dan begin april weer worden hervat. “Maar het is krankzinnig om te denken dat er volgende maand al gevoetbald wordt”, vertelt een bron aan de Britse kwaliteitskrant. Voetbalbonden zouden deze weken gebruiken om tijd te winnen, omdat ze zich voorlopig ook geen raad weten met de situatie.

Mogelijk wordt dinsdag meer duidelijk als de Uefa via een videoverbinding met vertegenwoordigers van 55 Europese bonden vergadert. De kans lijkt groot dat het EK wordt verplaatst naar de zomer van 2021. Mogelijk komt er een vroegtijdig einde aan de Champions League en Europa League of worden de dubbele ontmoetingen tussen clubs in die toernooien gereduceerd door één wedstrijd. Op die manier kunnen de nationale competities wellicht nog worden afgewerkt.

Scholen Suriname dicht

De Surinaamse regering heeft zaterdag besloten alle scholen te sluiten tot en met 14 april. Het is een van de maatregelen waarmee het land probeert verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat heeft minister van Onderwijs Lilian Ferrier zaterdagavond tijdens een persbijeenkomst meegedeeld.

Ook richten de Surinaamse autoriteiten quarantaineplekken in voor Surinamers en buitenlandse diplomaten die uit het buitenland terugkeren. Zij gaan verplicht in isolatie. Op dit moment zijn 83 plaatsen beschikbaar en binnen een week moeten dat er 2000 zijn. Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken zit al in quarantaine. Zij kwam vrijdag terug uit Amsterdam.

Minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme riep mensen op niet in paniek te raken of te gaan hamsteren. Hij benadrukte dat vliegtuigen en schepen die vracht voor Suriname vervoeren gewoon welkom zijn. De supermarkten in Paramaribo hebben echter al de nodige lege schappen omdat inwoners de afgelopen dagen massaal levensmiddelen hebben ingeslagen.

In Suriname is één persoon met het longvirus besmet.

IS geeft ook reisadvies

Terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) roept haar strijders op niet naar gebieden te gaan waar het nieuwe coronavirus heerst. Dat meldt televisiezender Al Arabiya zaterdag. “Gezonde mensen moeten zich onthouden van plekken die door het virus zijn geraakt”, staat in een verklaring die door IS is verspreid. Verder roept IS de strijders op hun mond te bedekken tijdens het hoesten en regelmatig de handen te wassen.

Wereldwijd zijn meer dan 145.000 mensen besmet geraakt met het virus. Ruim 5400 stierven aan de gevolgen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft het nieuwe coronavirus aangemerkt als pandemie.

Veel Britse coronadoden en Spanjaarden moeten binnenblijven

De Britse gezondheidsdienst NHS meldt dat sinds vrijdag nog eens tien coronapatiënten in Groot-Brittannië zijn overleden. Dat is bijna een verdubbeling van het aantal dodelijke slachtoffers in het land. 21 mensen zijn er tot nu toe bezweken aan het longvirus. Alle tien slachtoffers waren ouder dan zestig en behoorden tot risicogroepen, zei een woordvoerder van de NHS zaterdag. Zij stierven allen in Engeland. In het Verenigd Koninkrijk is tot nu toe bij ongeveer 800 mensen het coronavirus vastgesteld.

De Spaanse regering roept zaterdag alle Spanjaarden op thuis te blijven om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Alleen voor voedsel, medicijnen, zorg, werk of ‘andere noodgevallen’ mogen inwoners nog de deur uit, adviseert de overheid in Madrid. In Spanje zijn nu meer dan 5753 mensen besmet met het coronavirus. Zaterdag werd bekend dat het aantal nieuwe gevallen explosief is gestegen met meer dan 1500 nieuwe gevallen. Het aantal doden als gevolg van het virus staat in Spanje nu op 136.

Onrust in Belgische gevangenis over coronavirus

Zo’n 95 gedetineerden in de gevangenis van het Belgische Dendermonde weigeren zaterdag na de ochtendwandeling weer naar binnen te gaan. De gevangenen eisen maatregelen vanwege het nieuwe coronavirus. Er is kleding in brand gestoken en de toestand is onrustig bij het complex, meldt het Belgische directoraat-generaal dat over de penitentiaire inrichtingen gaat. In de gevangenis is rookontwikkeling ontstaan, ook in de cellen. De brandweer en politie zijn ingeschakeld.

De gedetineerden eisen mondkapjes en willen dat bezoek opnieuw wordt toegelaten. Als voorzorgsmaatregel werd door de leiding al het bezoek tot 3 april opgeschort. De gevangenen kregen 20 euro extra beltegoed als compensatie. “Onze mensen zijn ter plaatse en onderhandelen nu met de gedetineerden”, zegt burgemeester Piet Buyse van Dendermonde over de situatie. “Ik heb er vertrouwen in dat het snel tot een oplossing zal komen.”

Apple dicht, Frozen 2 online

Apple sluit alle winkels buiten China tot 27 maart vanwege het nieuwe coronavirus. Dat maakte Tim Cook, de bestuursvoorzitter van het techbedrijf, zaterdag bekend op de website. Op die manier wil Apple de verspreiding van het virus, dat wereldwijd al aan meer dan 5000 mensen het leven heeft gekost, tegengaan.

De megahit Frozen 2, die afgelopen kerst in de bioscopen veel records verbrak, is vanaf zondag al beschikbaar op streamingdienst Disney+. Dat heeft het entertainmentconcern zaterdag bekendgemaakt. Dit is drie maanden eerder dan de planning was. Disney laat in een verklaring weten het belangrijk te vinden ‘in deze moeilijke tijden wat plezier naar families te kunnen brengen’. 

Denemarken, Tsjechië en Polen sluiten de grenzen 

Denemarken sluit zaterdag tijdelijk de grenzen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. “Alle toeristen, alle reizen, vakanties en buitenlanders die geen geldige reden hebben om naar Denemarken te gaan, worden tegengehouden aan de grens”, liet premier Mette Frederiksen weten. Deense burgers mogen hun land nog wel in. Het inreisverbod heeft geen betrekking op goederenvervoer, zei de premier. Dat betekent dat voedsel, medicijnen en andere producten nog kunnen worden ingevoerd.

De Deense premier Mette Frederiksen (rechts) en zorgminister Magnus Heunicke kondigen vrijdagavond ingrijpende maatregelen aan in de strijd tegen het nieuwe coronavirus. Denemarken telde vrijdag 159 besmette personen.Beeld EPA

Tsjechië weert vanaf maandag alle buitenlanders die niet in Tsjechië wonen. Premier Andrej Babis heeft dit vrijdag aangekondigd, een dag nadat Praag had liet weten burgers uit vijftien landen niet meer toe te laten in verband met de verspreiding van het coronavirus. Nederland is een van die vijftien landen. In het land is donderdag de noodtoestand afgekondigd. Alle mensen die uit een risicogebied komen, ook Tsjechen, moeten twee weken in quarantaine bij aankomst in Tsjechië.

En Polen sluit vanaf zondag tijdelijk de grenzen voor trein- en vliegverkeer de epidemie. Bijeenkomsten van meer dan vijftig mensen zijn per direct verboden. Restaurants, kroegen en casino’s moeten allemaal dicht. Eten mag wel worden bezorgd. Het land telt zeker 68 besmettingen met het virus. Er is één dode gemeld.

Europa is nu het epicentrum

Turkije gaat tot 17 april vluchten uit Nederland en acht andere landen weren vanwege het nieuwe coronavirus. De andere landen die niet meer welkom zijn in het luchtruim zijn Duitsland, België, Frankrijk, Spanje, Noorwegen, Denemarken, Oostenrijk en Zweden.

Het bericht volgt op de bekendmaking van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat Europa nu het epicentrum van de virusuitbraak is. Tot vrijdag was dat China, waar de uitbraak is begonnen en waar ook de meeste besmettingen en doden zijn gemeld.

Trudeaus in Canada in quarantaine

Canada raadt alle inwoners aan het land niet meer te verlaten vanwege het virus. Ook worden inkomende vluchten beperkt en omgeleid naar een beperkt aantal luchthavens in het land. In Canada zijn zeker 158 gevallen van het virus gemeld en er is een persoon omgekomen.

Thuisquarantaine van premier Trudeau, gefotografeerd door zijn 11-jarige dochter.Beeld via REUTERS

De vrouw van premier Justin Trudeau, Sophie Grégoire Trudeau, is ook besmet. Dat werd vrijdag bekend. De premier zegt dat hij zich goed voelt en geen symptomen vertoont. De Trudeaus zitten sinds donderdag in quarantaine.

Braziliaanse president in zelfisolatie

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro gaat een week in zelfisolatie vanwege mogelijke besmetting met het coronavirus. Aan het eind van die periode wordt hij opnieuw getest. Dat berichten Braziliaanse media.

President Bolsonaro.Beeld AFP

Bij een van de naaste medewerkers van de Braziliaanse president, communicatiechef Fábio Wajngarten, werd het virus eerder deze week geconstateerd. Hij maakte samen met Jair Bolsonaro deel uit van een Braziliaanse delegatie die vorig weekend in Florida was voor een ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump. Wajngarten is inmiddels in quarantaine.

Coronavirus rukt op in Latijns-Amerika

Het aantal landen in Midden- en Zuid-Amerika dat te maken heeft met coronabesmettingen groeit gestaag. Guatemala, Paraguay, Venezuela, Uruguay en Suriname hebben vrijdag hun eerste ziektegevallen gemeld.

Diverse landen, waaronder Argentinië, hebben luchthavens gesloten voor vluchten vanuit Europa. Guatemala legt die beperking ook op voor reizigers uit De Verenigde Staten en Canada. Paraguay heeft de noodtoestand uitgeroepen op gezondheidsgebied en een gedeeltelijke sluiting van de grenzen voor onbepaalde tijd afgekondigd. Colombia sluit de grens met buurland Venezuela, waar vrijdag het eerste twee coronabesmettingen werden gemeld. Duizenden inwoners uit het door een zware economische en sociale crisis getroffen Venezuela trekken dagelijks de grens over op zoek naar eten en medicijnen in Colombia. Meer dan 4,5 miljoen Venezolanen vertrokken de afgelopen jaren al permanent uit het land, velen van hen naar Colombia. 

VN-personeel naar huis

Het personeel in het hoofdkantoor van de Verenigde Naties (VN) in New York is vrijdag vanwege het nieuwe coronavirus naar huis gestuurd. De medewerkers moeten de komende weken van huis uit werken tenzij hun aanwezigheid essentieel is. Secretaris-generaal António Guterres zei in een boodschap aan het personeel dat het plan is “de fysieke aanwezigheid op het VN-hoofdkwartier te reduceren, terwijl we ons werk blijven doen. Jullie gezondheid en welzijn blijven mijn grootste zorg”. Bij de VN werken 3000 mensen. Een diplomaat uit de Filipijnen bleek deze week geïnfecteerd te zijn met het longvirus en werd zo het eerste besmettingsgeval in het kantoor van de VN.

Geen Louvre, wel verkiezingen

In Frankrijk zijn strenge maatregelen genomen om verdere verspreiding te voorkomen. Vrijdag werd onder meer gemeld dat grote musea als het Louvre dicht blijven en dat sportevenementen worden afgelast. De gemeenteraadsverkiezingen die voor zondag zijn gepland, gaan vooralsnog gewoon door.

Het Louvre is uitgestorven.Beeld AFP

Macron had al aangekondigd dat alle onderwijsinstellingen in het land, van kleuterschool tot universiteit, vanaf maandag tot nader order dichtgaan. De maatregel van de regering is bedoeld om “de kinderen te beschermen” en “de verspreiding van het coronavirus te beteugelen”. “Per regio zal worden gezorgd voor kinderopvang zodat personeel dat onmisbaar is voor de beheersing van de gezondheidscrisis zijn werk kan blijven doen”, zei Macron op tv. “Op hun kinderen wordt gepast.”

Amerikaanse voorverkiezingen in Georgia en Louisiana uitgesteld

De voorverkiezingen van de Democraten en Republikeinen in de Amerikaanse staat Georgia, die voor 24 maart op het programma stonden, zijn uitgesteld tot 19 mei vanwege het nieuwe coronavirus. Dat schrijft de krant Atlanta Journal Constitution.

Vrijdag zijn de voorverkiezingen in de staat Louisiana al verplaatst van 4 april naar 20 juni. 

Komende dinsdag staan voorverkiezingen op het programma in Arizona, Illinois, Ohio en Florida. Die staten hebben laten weten de stembusgang gewoon door te laten gaan. Er worden wel extra maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat de stemhokjes schoon blijven.

Een schoonmaker op een luchthaven in de Amerikaanse staat Massachaussetts.Beeld AFP

De voorverkiezingen zijn bedoeld om de presidentskandidaten van de partijen te kiezen. Louisiana zou eigenlijk op 4 april stemmen, maar de kiezers daar moeten nu twee maanden langer wachten. De Democratische kanshebbers, Joe Biden en Bernie Sanders, hebben uit voorzorg grootschalige campagnebijeenkomsten afgeblazen. Zondag gaan ze zonder publiek met elkaar in debat.

Dinsdag staan voorverkiezingen op het programma in Arizona, Illinois, Ohio en Florida. Die staten hebben laten weten de stembusgang gewoon door te laten gaan. Er worden wel maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat de stemhokjes virusvrij blijven.

Aangeplakte tekst tijdens de Europa League-wedstrijd Eintracht Frankfurt tegen FC Basel waarbij geen publiek aanwezig was.Beeld BSR Agency

Disneyland Parijs en Californië tijdelijk dicht

Disneyland Parijs sluit vanaf maandag zeker tot het einde van de maand de deuren. Ook Walt Disney World Resort in Florida gaat de rest van de maand dicht. Eerder op de dag liet het bedrijf al weten dat de themaparken in Californië zullen sluiten. De hotels bij de parken blijven nog wel open.

De sluiting van de parken is een ‘voorzorgsmaatregel om gasten en werknemers te beschermen in de wereldwijde uitbraak van het nieuwe coronavirus’, aldus een mededeling van het bedrijf. Ook de cruises van Disney worden, vanaf zaterdag, stilgelegd. 

Ook Universal Studio’s even buiten Los Angeles gaat zaterdag dicht. Het attractiepark met filmthema liet donderdag in een verklaring weten dat er geen besmettingen zijn geconstateerd, maar de sluiting een voorzorgsmaatregel is. Universal Studio’s verwacht op 28 maart weer open te gaan.

Het is de vierde keer in de 65-jarige geschiedenis van Disneyland dat het park volledig sluit. Eerder gebeurde dat na de moord op John F. Kennedy in 1963, na de Northridge aardbeving in de omgeving in 1994 en na de aanslagen van 9/11 in 2001.

Dit artikel is een update-bericht over het coronavirus, en wordt gedurende de dag aangevuld.