RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Gezondheid

Zo praat Dokter Google je geen enge ziektes meer aan

Pas op met fora waarop mensen elkaar tips geven, waarschuwen huisartsen. Beeld © iStock

Googel 'pijn aan knie' en de ziektes vliegen je meteen om de oren: artrose, jicht, hernia en zelfs multiple sclerose. Hoe zoek je slim op internet zonder dat Dokter Google je iets engs aanpraat? Drie huisartsen geven het antwoord.

Googelen is echt niet fout, zeggen huisartsen Erik Jansen en Niels Rossen. Het internet bevat een schat aan medische informatie, het is alleen de kunst de informatie naar boven te krijgen die je verder helpt.

Heftige verhalen

Niels Rossen heeft het zijn patiënten zelfs in een vlog uitgelegd: Google werkt zo dat de spectaculairste artikelen en websites bovenaan staan. De kans is dus groot dat je op heftige en uitzonderlijke verhalen van patiënten stuit. Als je gewoon wat zoektermen invoert ben je op je beoordelingsvermogen aangewezen. Probeer dus in elk geval na te gaan waar de informatie vandaan komt en of de website up-to-date is. 

Pas op met fora waarop mensen elkaar tips geven, waarschuwen de artsen. Daar kunnen de gekste dingen tussen staan. Het probleem zit bij de fora die niet gecorrigeerd worden, zegt Rossen. "Er moet iemand zijn die de website beheert en de inhoud controleert. Bij patiëntenverenigingen gebeurt dit vaak wel."

Enge moedervlek

Het zoeken via plaatjes kan gevaarlijk zijn, zegt arts Rutger Verhoeff, die sowieso niet zo'n voorstander is van googelen bij medische klachten. "Een patiënt van mij vond laatst een afbeelding die erg op zijn moedervlek leek en zag daar het woord kanker. Ongerust kwam hij bij me, maar het woord bleek te slaan op het plaatje met een melanoom dat ernaast stond."

Ook over de app voor verdachte moedervlekken is hij niet zo te spreken. Die app op je telefoon maakt een digitale analyse van een moedervlek op basis van de foto die je invoert. Een foto vertelt ook heel veel niet, zegt Verhoeff. "Hoe voelt de moedervlek, is hij de laatste tijd gegroeid, doet het pijn, zijn er meer? Allemaal dingen waar een arts wel naar kijkt."

Juiste zoekwoorden

Niels Rossen merkt dat een deel van zijn patiënten wel googelt voor ze bij hem langsgaan, maar dat ze dat ook reuze spannend vinden om te doen. Bijvoorbeeld omdat ze de informatie niet op waarde weten te schatten of daarna niet weten wat ze er verder mee moeten." 

Toch vindt hij het ouderwets om te zeggen dat zijn patiënten niet moeten googelen. "Het is logisch dat je jezelf informeert. Patiënten die van mij een diagnose hebben gekregen geef ik vaak op een briefje wat woorden om te googelen mee: de Nederlandse, Latijnse en Engelse term voor wat ze hebben bijvoorbeeld. Ook verwijs ik naar patiënten- of beroepsverenigingen. Dat helpt ook veel mensen."

Deze veilige websites schrijven huisartsen voor

  • Thuisarts.nl: volgens huisartsen een begrijpelijke website met actuele informatie. De site is ontwikkeld door het Nederlands Huisartsen Genootschap
  • Huidziekten.org: begrijpelijke website over huidziekten en -klachten
  • Huidinfo.nl: informatie over huidziekten
  • Rivm.nl: website van de overheid over volksgezondheid, met nieuws en informatie over bijvoorbeeld de griepprik, hoofdluis en tekenbeten 
  • App 'Moet ik naar de dokter?' beantwoordt de vraag of en wanneer je naar de dokter moet. De app is goedgekeurd door het Nederlands Huisartsen Genootschap
  • Pubmed: startpagina om te zoeken naar medisch-wetenschappelijke artikelen. Wel ingewikkeld, dus alleen handig als je wetenschappelijk onderlegd bent