Consiliul Local Cluj-Napoca a adoptat în prima ședință din iunie un nou Plan Integrat de Calitate a Aerului pentru Aglomerarea Cluj-Napoca. 

În USR, considerăm că sănătatea noastră este strâns legată de sănătatea mediului din jurul nostru, iar aerul este unul dintre primele medii în care resimțim efectele nocive. 

Elena Muscă, candidat USR la Consiliul Județean Cluj, a realizat o analiză a planului adoptat și vă vom prezenta concluziile în cele ce urmează. 

Planurile de acțiune pentru menținerea sau îmbunătățirea calității aerului se fac o dată la 4 ani, fără a exista obligația sau voința de actualizare ori de câte ori sunt adoptate noi măsuri sau când se constată că progresele realizate sunt în mod vizibil insuficiente.

Noul PICA, prevede 19 măsuri care au ca scop reducerea concentrației poluanților atmosferici. La nivel de conținut, noul plan este mai bine elaborat și integrat cu acțiunile de la nivelul altor planuri (PMUD, Actualizarea Planului de Acțiune pentru diminuarea nivelului de zgomot în Municipiul Cluj-Napoca, Strategia Integrată De Dezvoltare Urbană Pentru 2014-2020 (2030), Planul Local De Acţiune pentru Protecţia Mediului Judeţul Cluj).

14 din cele 19 măsuri vizează transportul. 8 dintre ele sunt măsuri prevăzute deja la nivelul PMUD. Celelalte 5 măsuri adresează sectorul sursă – suprafața, prin creșterea spațiului verde prin plantari arbori, arbuști, gard viu, amenajarea și modernizarea pacuri, eficienta energetică a blocurilor de locuit și a clădirilor publice și creșterea eficienței salubrizării urbane.

Orizontul de timp pentru producerea efectelor este foarte mare: perioada de implementare pentru majoritatea măsurilor (15 din cele 19 măsuri) este de 4 ani. Având în vedere întârzierile înregistrate, în mod frecvent, în implementarea măsurilor, există riscul ca intrarea, reală, în vigoare și producerea efectelor să nu se producă nici peste 4 ani.

Sunt prevăzute măsuri planificate la nivelul altor planuri, dar a căror implementare trebuia deja finalizată, precum:

  • Măsura 1.1.1 Bandă dedicată Transport public: Bd. 21 Decembrie 1990- inclusă în  PMUD, cu o perioadă de implementare prevăzută 2016 – 2017
  • Măsura 1.1.2- Centura Metropolitană Cluj – Napoca: tronsonul de sud (Bucium – Selgros), inclusă în PMUD, cu o perioadă de implementare planificată 2018 – 2020
  • Măsura 1.1.4 Drum expres Nădăşel – Cluj – Napoca: Centura Baciu  inclusă în PMUD, cu o perioadă de implementare planificată 2018 – 2020 / 2021 – 2023 
  • Măsura 1.1.9 Gestionarea traficului prin realizarea terminalelor intermodale de trafic P&R (Muncii, Aurel Vlaicu, Gheorgheni, Frunzișului)  inclusă în PMUD, cu o perioadă de implementare planificată  2018, 2021.

Față de versiunea supusă dezbaterii publice la mijlocul anului trecut, au fost incluse 3 măsuri noi și au consolidat unele măsuri, cu impact relevant:

  • Măsura 1.1.15 – Introducerea de noi autobuze școlare; 

Complementar, în baza colaborării extinse la nivel metropolitan și județean, această măsură ar trebui consolidată prin adoptarea de soluții pentru mobilitatea elevilor din zona metropolitană spre Cluj Napoca și accesul la educație de calitate, precum: construirea unități școlare în zona metropolitană, extinderea numărului de autobuze școlare la nivel metropolitan astfel încât să se reducă poluarea ca urmare a transportului cu mașini personale.

  • Măsura 1.1.16 – Gestionarea traficului prin limitarea accesului tuturor autovehiculelor în municipiul Cluj Napoca, cu o capacitate mai mare de 3,5 tone, în orele de varf, care contribuie în proporție de 50,37%  la reducerea concentrațiilor poluanților NOX și 33,13%  la reducerea concentrațiilor poluantului PM10, estimate ca urmare a implementării celor 19 măsuri cuprinse în PICA. 
  • Măsura 1.1.17 – Creșterea anuala a numărului de arbori, arbuști, gard viu plantați la nivelul municipiului Cluj-Napoca, prin plantarea până în 2024 a unui număr de 11.000 arbori, 14.300 arbuști și 730.000 fire gard viu pe aliniamentele stradale din municipiul Cluj Napoca. Singură, această măsură contribuie în proporție de 29%  la reducerea concentrațiilor poluantului PM10 estimate ca urmare a implementării celor 19 măsuri cuprinse în PICA. 

Această măsură ar trebui consolidată prin asigurarea transparenței inventarului spațiilor verzi care să cuprindă informații privind: suprafața totală de spațiu verde de la nivelul municipiului și al cartierelor, suprafața de spațiu verde pe cap de locuitor la municipiului și al cartierelor, date privind numărul tăierilor anuale de arbori și arbuști realizate la nivelul municipiului. De asemenea, este necesară revizuirea și îmbunătățirea modului în care se asigură îngrijire şi conservare a arborilor urbani prin realizarea de măsuri adecvate de îngrijire a solului, trunchiului, coroanei şi tăieri pentru corectarea coroanei (nu ciuntire cum se face în prezent)

Este de remarcat, de asemenea, consolidarea măsurii Măsura 1.1.13 – Amenajarea de zone verzi și de agrement (Măsura 1.1.15 în versiunea PICA de anul trecut), prin creșterea suprafeței de zonă verde amenajată la 234 ha, fiind prevăzută amenajarea de parcuri și zone verzi noi, precum  Parcul Est, Parcul La Terenuri, Parc Buna ziua, Păduri parc în Făget și Hoia, amenajarea malurilor Someșului, Canalul Morii, Parc Bună Ziua, etc. 

În concluzie, Planul actual este făcut cât să respecte cerințele minime iar perioada de implementare și orizontul de timp la care este estimată intrarea, reală, în vigoare și producerea efectelor este foarte mare.

În USR lucrăm să acoperim tot ceea ce lipsește din aceste planuri: date reale, actuale, informarea și conștientizarea publicului și voință pentru a implementa măsurile acum, nu doar pentru a justifica planuri de dezvoltare. 

Plan Integrat de Calitate a Aerului pentru Aglomerarea Cluj-Napoca poate fi consultat pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca.