La începutul anului USR Cluj a anunțat instalarea unei rețele de monitorizare a particulelor din aer la nivel județean. Rețeaua crește zi de zi, iar recent colegii din Dej au activat senzorul dedicat pentru acest oraș.

Calitatea aerului pe care îl respirăm este foarte importantă prin efectele pe care le are asupra sănătății tuturor oamenilor care trăiesc într-un oraș. Poluarea lui influențează negativ persoanele cele mai vulnerabile dintr-o comunitate copiii, vârstnicii și cei cu boli respiratorii și cardiovasculare.
Azi facem primul pas în monitorizarea calității aerului din orașul nostru . USR Dej va monta un senzor de monitorizare a calității aerului și vom face parte astfel dintr-un proiect al USR Cluj care are ca subiect măsurarea paralelă a calității aerului în județul nostru.

Este poluat aerul în Dej ? Dacă da, care sunt zonele cele mai poluate ale orașului ?

Cetățenii Dejului vor putea să vadă calitatea aerului pe care îl respiră  și mai ales dacă acesta respectă  normele legale  în vigoare urmărind în timp real măsurătorile acestui senzor . Aurel Roș, candidat la Consiliul Local Dej, este cel care va conduce acest proiect în orașul nostru.” Alexandrina Haranguș, candidat USR pentru Primăria Dej.

USR Cluj construiește această rețea ca răspuns la inacțiunea autorităților din ultimii 30 de ani în ceea ce privește protejarea sănătății cetățenilor. Ministerul Mediului deține o instalație o stație de monitorizare a aerului, dar verifică doar valorile unor gaze poluante (CO, O3, NO2 și SO2).

Poluarea atmosferică reprezintă o mare provocare în ultimele decenii, fiind cel mai mare risc legat de mediu pentru sănătatea umană în Europa. Poluarea atmosferică are impact atât asupra stării de sănătate, scurtează durata de viață a populației, impactează costurilor cu sănătate, afectează infrastructura (clădiri, materiale) și toate componentele de mediu: aer, apă, sol, vegetaţie. O spune Organizația Mondială a Sănătății,  Agenția Europeană de Mediu, o spun rapoartele Curții de Conturi Europeană, o spun specialiștii în sănătate publică, o spun specialiștii de mediu. Planurile de acțiune pentru menținerea sau îmbunătățirea calității aerului se fac o dată la 4 ani, fără a exista obligația sau voința de actualizare ori de câte ori sunt adoptate noi măsuri sau când se constată că progresele realizate sunt în mod vizibil insuficiente.Elena Muscă, candidat USR pentru Consiliul Județean Cluj.

Aerul și apa sunt esența vieții, așadar trebuie să avem grijă ca acestea să fie curate. E important să monitorizăm calitatea aerului din județ pentru a adapta strategia de dezvoltare a în funcție de datele obținute. Într-o dezvoltare furibundă și haotică, am uitat să ne mai îngrijim de calitatea aerului, drept pentru care anumiți parametri au fost depășiți.

Prin acest sistem paralel de monitorizare a calității aerului urmărim și particulele în suspensie PM1, PM2.5 și PM10, a căror prezență peste limită a atras deschiderea procedurii de infringement de către Comisia Europeană.

Partea bună e că pe perioada stării de urgență s-a observat o îmbunătățire semnificativă a calității aerului, ceea ce înseamnă că putem avea un oraș cu aer curat prin schimbarea obiceiurilor noastre de deplasare în interiorul orașului.

Anual mor peste 12.000 de oameni în România din cauza poluării și mulți alții se îmbolnăvesc sau suferă complicații. Vom face tot ce putem să punem capăt acestei situații. ” Ovidiu Nistor, Candidat USR la Consiliul Județean Cluj 

Colectăm date reale pentru a putea construi politici publice care cresc calitatea vieții.

Datele senzorului pot fi consultate la https://www.uradmonitor.com/tools/dashboard-04/?open=16000197