Yerli fintech girişim Papara’nın tüm detaylarını kurucu ortaklardan İlker Diker, egirişim’e anlattı [Özel Haber]

Ağustos 2015 yılında kurulan yerli fintech girişim Papara, Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri lisansını Nisan 2016’da aldı ve çalışmalarına yine aynı yılın Ağustos ayında başladı.

Ayrıca bugünkü azınlık hisselerinin satışıyla ilgili haberde, yalnızca gelen bazı teklifi değerlendirmek üzere bir yatırım bankasına yetki verildiğini, herhangi bir satışın söz konusu olmadığını söyledi.

1 milyar dolara yakın değerlemesi olduğunu düşündüğümüz girişim Papara’nın detayları

Ahmed Faruk Karslı ve İlker Diker tarafından İstanbul Çamlıca’da kurulan girişimin yaklaşık 140 kişilik bir ekibi var. Yakında ise yeni ofisine geçiyor. İki kurucunun haricinde daha sonrasında Emre Kenci ve Cenap Doğru da kurucu ekibe katılarak, dört ortak olarak yollarına devam ediyorlar.

Haftanın her günü, günün her saati Para transferi

İlker Diker’den edindiğimiz bilgi doğrultusunda; Papara ile finansal hizmetleri tabana yaygınlaştırmak istiyorlar. Günlük ihtiyaçlardan biri olabilecek para transferi gibi işlemleri, finans sektörüne uzak kişilere sunmak yani banka hesabı olmayanların da ödeme alma veya diğer kişilere para gönderebilmesini istiyorlar. Papara, kullanıcıların bir banka hesabına ihtiyaç olmadan veya banka hesabı açmasına gerek kalmadan bu işlemlerin yapılabilmesini sağlıyor.

Girişimin en güçlü değer önerisi, bildiğiniz gibi para transferi yapmak istediğiniz EFT saatleri akşam 17:00 civarında tüm bankalarda kapanıyor. Veya hafta sonu ya da bayram tatili. Papara sistemi üzerinden haftanın her günü, günü her saati gece bile olsa, tatillerde bile para transferi yapabiliyorsunuz.

Online Alışveriş ve ATM’lerden para çekme imkanı

Para transferinin yanı sıra, edineceğiniz bir Papara kartı ile önceden kartın içerisine yükleyeceğiniz para ile dünyanın her yerinden online alışveriş yapabiliyorsunuz.  EFT ile gelen veya sizin Papara kartınız yüklediğiniz parayı da, neredeyse bütün ATM’lerden çekebiliyorsunuz.

Papara, lisansının kapsamadığı Mevduat toplama ve kredi verme dışında, bir banka üzerinden yapabildiğiniz her şeyi yapabilmenizi sağlıyor. 15 banka ile entegresyonları bulunuyor.

Ayrıca 18 yaşın altında kişiler de ön ödemeli Papara karta sahip olarak, finansal hizmetlerden faydalanabiliyor. Kartı talep eden kişinin adresine 1 haftada kart teslim ediliyor.

4 milyonu aşan kullanıcı

Papara web veya mobil uygulama tabanlı olarak kullanılabiliyor. Diker‘den edindiğimiz bilgi ile Web’e göre mobil uygulamayı kullananların oranı yüzde 80 civarındaymış. Girişim yaklaşık 4 yılda 4 milyon 150 bin kullanıcıya ulaşmış durumda. Avrupa bölgesinde en hızlı büyüyen fintech girişimlerden biri olarak gösteriliyor. KPMG’nin geçtiğimiz yıl yayınladığı rapora göre Papara, yerli girişim olarak MenaPay‘le birlikte dünyanın en büyük 100 fintech şirketi arasında gösterildi.

İlker Diker “Müşteri deneyimine çok önem veriyoruz. Dört yıllık süreç içerisinde üç farklı versiyon çıkardık. Bu üç versiyon ile müşteri deneyimini hep daha ileri nasıl taşırız diye düşündük. Bugün uygulamaya girdiğinizde sadece para transferi değil, Papara kartınız ile yapmış olduğunuz bütün harcamaların analizini görüyorsunuz. Fatura ödeyebiliyor, oyun pini satın alabiliyorsunuz. Bunların haricinde Dolar veya Euro da alabiliyor, başkalarına yine döviz de gönderebiliyorsunuz. Ayrıca uygulama üzerinden QR ile ödeme de yapabiliyorsunuz.” dedi.

Yakın zaman hisse senedi ve kripto para alım satımı da devreye girecekmiş. Bu yılın sonuna doğru Avrupa Birliği kapsamındaki ülkelerde işlem yapabilmek için o bölgeden de lisansı almayı planlıyorlar, bu yılın başında başvurularını yapmışlar.

Avrupa’da lisans almaları ne demek?

Papara, bugün nasıl Türkiye’de zaman ve tatil gözetmeksizin para transferini kolay ve hızlı bir şekilde yapılabilmesini sağlıyorken, aynı hizmeti örnek vermek gerekirse Türkiye’den Avrupa’daki bir ülkeye para gönderirken de alacaksınız.

Papara hiç yatırım almadan bugünkü seviyelerine ulaştı. Girişimle ilgili yeni gelişmeler oldukça sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

Güncel İçerikler