תקדים: ביהמ"ש אישר קיום תפילה יהודית בהר הבית

בתגובה לערעור של אדם שהתפלל על ההר והורחק, קבעה שופטת ביהמ"ש השלום בירושלים כי הוא לא עבר על חוקים או הנחיות כלשהן, ואישררה בפועל את התפילה במקום • בארגוני המקדש מברכים: "שיבת ישראל להר – עובדה קיימת ומתעצמת"

יהודים בהר הבית, ארכיון, צילום: אי.פי

שופטת בית משפט השלום בירושלים ביטלה צו הרחקה שניתן לאדם שהתפלל בהר הבית ואישרה כי מותר להתפלל בשקט במקום, גושפנקא מפורשת ראשונה מסוגה שמתירה ליהודים להתפלל בשקט במתחם ההר.

ביום הכיפורים ניגש שוטר לאריה ליפו, מבקר מוכר בהר הבית, שהתפלל בשקט במתחם, והורה לו לצאת מהמקום, זאת מכיוון שהתפלל. לאחר מכן אף הורחק ליפו מהמקום בטענה כי עבר על ההנחיות במקום. בתגובה עתר ליפו לבית המשפט בטענה כי לא עשה דבר רע, וכי התפילות נעשות שם באופן קבוע.

ואכן, בית המשפט השלום קיבל את הערר של ליפו וקבע כי אכן מותר ליהודים להתפלל בצורה שקטה בהר הבית. "העורר נמצא בהר הבית על בסיס יומיומי ומכיר את הנהלים המקובלים במקום, ואכן מודה כי התפלל. במובן זה ברור מדוע חוששת המשיבה ומדוע הורתה על ההרחקה. מאידך גיסא, דווקא הגעתו היומיומית להר הבית מלמדת על כך שמדובר בעניין עקרוני ומהותי עבורו", כתבה השופטת בלהה יהלום בהחלטתה.

"ציפייה בסרטון מעלה כי העורר עמד בקרן זווית כשלידו חבר או שניים, אין סביבו קהל, תפילתו היתה שקטה, בלחש ועל פניו. לא מצאתי כי סממני הפעילות הדתית שביצע העורר היו חיצוניים וגלויים", הבהירה השופטת. "המשיבה אינה חולקת על כך שהעורר, כמו רבים אחרים, מתפלל על בסיס יומיומי בהר הבית ואין בפעילות זו כשלעצמה כדי לעבור על הוראות המשטרה".

המשפט האחרון חשוב ביותר, מכיוון שמדובר באישור למה שמתרחש בתקופה האחרונה בהר הבית – בניגוד למצב במשך שנים ארוכות, יכולים יהודים להתפלל בשקט קרוב ביותר למקום שבו עמד בעבר בית המקדש. בדבריה של השופטת, היא בפועל נותנת גושפנקא למה שקורה מאחורי הקלעים ומאשררת את התפילה היהודית בהר.

השופטת קיבלה את הערר של ליפו, והורתה למשטרה לקצר את הרחקתו ולאפשר את חזרתו לתפילותיו במקום. "סבורתני כי המשיב הורחק לזמן ממושך דיו, לא ראיתי כי נשקפת מסוכנות המצריכה הרחקה למלוא התקופה".

אריה ליפו בירך על ההחלטה. "עם ישראל כולו הולך ומתחבר ללב , להשראת שכינת אל חי בתוכינו , וליחוד המקודש של קודשא בריך הוא וכנסת ישראל בקודש הקדשים בירושלים. ומכאן נפתחים שערי ברכה חיים ושלום ורפואה לנו לעם ישראל ולעולם כולו. מבחינה חוקית, הראנו כי חוק המקומות הקדושים חל כמובן גם כלפי היהודים על המקום המקודש ביותר לעם ישראל בהר הבית.גם התובעת המשטרתית וקציני המשטרה איחלו לי בהצלחה כי כולנו מבינים שהגיע הזמן להגשים חלום הדורות להיות יהודי ולהתפלל ולעבוד את אלוקינו בציון בלא מורא. יהי רצון שגם הציבור הרחב יתעורר לדרוש לציון ולטבול כהלכה ולעלות ההרה ובעזרת ה' נזכה לראות בקרוב בחידוש העבודה ומנורה דולקת בציון ומאירה לעולם כולו".

בארגוני המקדש קיבלו בשמחה את ההחלטה וכינו אותה ניצחון גדול. ממטה ארגוני המקדש נמסר כי הם מברכים על הפסיקה המכירה בתהליך החיובי שעובר על הר הבית. דובר המטה אסף פריד: "שיבת ישראל להר הבית היא עובדה קיימת ומתעצמת. ואחרי המשטרה גם בית המשפט מכיר בה ונותן לה את חותמו החוקי".

"אני מברך על הפסיקה שבה נקבע מפורשות שזוהי זכותו המלאה של יהודי להתפלל בהר הבית", אמר מנכ"ל ארגון בצלמו שי גליק. "זו הפעם הראשונה שניתן לומר את המילים הר הבית בידנו. מדובר ביום בשורה לעם ישראל כולו".

מארגון "בידינו - למען הר הבית" נמסר: "מדובר באירוע חמור ביותר בו נעצר, נחקר והורחק מהר הבית אדם נורמטיבי לחלוטין שהתפלל אל בוראו בהר הבית. בפרוטוקול הדיון גילינו גם כי במשטרה החליטו שאסור מבחינתם למי שנולד יהודי להתפלל בהר הבית. הדבר מנוגד לפסיקות בג״צ ולחוק. אנו שמחים שהפעם בית המשפט ביטל את ההרחקה, אך לטווח הארוך עוד רדיפות צפויות מצד המשטרה כל עוד זו תמשיך לנהל את הר הבית".

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר