Guide til at vælge redningsvest

I denne artikel får du en grundig guide til valg af redningsvest. Vi gennemgår de forskellige typer, så du kan vælge efter dit behov.

Af: Cille Rosentoft - senest ajourført d. 12. juni 2023

Indhold

    Ekspandér

    Din guide til den rette redningsvest

    At købe redningsveste er en vigtig del af sejlerlivet. Det er af afgørende betydning, at der er passende veste til alle ombord.

    Lovgivningen siger klart, at alle fritidsfartøjer, der ikke er fortøjet i havn, skal medføre rednings- eller svømmeveste til alle ombord.

    Redningsveste kan du få i mange forskellige prisklasser og kvaliteter og det kan være noget af en jungle at finde rundt i. Derfor har vi skrevet denne artikel til dig, så du kan få den viden, du skal bruge, for at kunne vælge de rette redningsveste til din båd og din besætning. Husk at der skal være en passende vest til alle ombord.

    Krav til mærkning og standarder

    Redningsveste skal være CE-mærket eller ISO-godkendt. Det er din sikkerhed for, at vesten lever op til de krav, der er i standarder på området. ISO-godkendte redningsveste er med ekstraudstyr og er altid EU-godkendte.

    Derudover skal din vest også være mærket med en klassificering, som fortæller dig noget om opdriften og hvor din vest egner sig til at blive brugt:

    • 50 N: Svømmevest til øvede svømmere i nærheden af kysten og med hjælp i nærheden.
    • 100 N: Redningsvest til brug i kystnært og beskyttet farvand.
    • 150 N: Redningsvest til brug i alle farvande.
    • 275/300 N: Redningsvest til brug i alle farvande med ekstreme vejrbetingelser.

    N står for Newton og er en måleenhed. 100 N er lig med ca. 10 kg opdrift. 10kg lyder måske ikke af meget, men vi vejer mindre i vand og derfor skal hele vores vægt ikke holdes oppe. Tænk på at de fleste mennesker kan flyde af sig selv blot ved at fylde lungerne med luft. I vandet vejer de fleste mennesker mellem 2 og 4 kg.

    Newton og opdrift

    Når du skal vælge den rette redningsvest, skal du forholde dig til den kraft, som vesten skal have i opdrift. Opdriften er det, der sikrer, at du holdes flydende i overfladen og det er derfor afgørende, når du vælger vest.

    Opdriften i en redningsvest angives Newton (N) og som du kan se i faktaboksen ovenover, er opdriften større jo des højere Newton-tallet er. Du skal derfor vælge en vest med de antal Newton der passer til dine behov.

    Krav til alle veste

    Når du har tjekket at din redningsvest er CE-mærket og har besluttet hvor høj Newton din vest skal have, er der er en række detaljer, som alle veste skal have, for at du kan få den optimale sikkerhed på havet.

    Fælles for alle redningsveste er, at de skal have reflekser, så du er nemmere at få øje på, hvis uheldet er ude og du falder i vandet. Derudover skal du vælge en vest i kraftige farver, der lyser op. Gå efter gul, orange og rød, hvis du vil være sikker på at blive set.

    Mange redningsveste har også en fløjte fastgjort på vesten, så du har mulighed for at sende signal og gøre opmærksom på dig selv.

    Derudover anbefales det, at du vælger en vest med lys, der aktiveres når du rammer vandet. Hvis uheldet sker i mørke, kan lyset være med til at redde dit liv.

    Vælg altid en vest, der passer til din aktuelle vægt og sørg for at opdatere vestene én gang om året, så du er sikker på at alle ombord stadig kan passe vestene.

    Selvoppustelig redningsvest

    Der er mange fordele ved en selvoppustelig redningsvest. Blandt andet den store frihed i bevægeligheden. derfor er der mange, der vælger netop den type vest.
    Hvis du overvejer at anskaffe dig en oppustelig redningsvest, skal du forholde dig til de punkter vi gennemgår i dette afsnit.

    Hvordan virker en selvoppustelig vest?

    En selvoppustelig redningsvest virker ved at der aktiveres en oppustningsventil cirka tre sekunder efter vesten rammer vandet. Oppustningsventilen udløses og derved fyldes vestens lufttætte blære med CO2.

    Hvis ikke den automatiske oppustning går i gang, har alle oppustlige veste et lille rør til indblæsning monteret. Det betyder at du har mulighed for manuelt at blæse luft i vesten, hvis ikke det sker automatisk.

    Den typiske opdrift på en selvoppustelig redningsvest er 150 Newton, hvilket er højere end de klassiske skumveste. Du opnår derfor en stor sikkerhed og kan bruge din selvoppustelige vest med 150 Newton til sejlads i alle farvande.

    For at din selvoppustelige redningsvest virker, er det vigtigt, at du aldrig tager andet tøj på over den. Det medvirker at den ikke kan oppustes og dermed ikke holde dig flydende i vandet!

    Du skal sikre dig, at du altid kan fastgøre dig med livline, hvis du skal på dæk eller hvis vejret kræver at du er spændt fast. Derfor skal du altid vælg en redningsvest med D-ring til sikker forankring af livlinen.

    Hvordan vedligeholder du den?

    For at opnå den optimale sikkerhed med din selvoppustelige redningsvest, kræver det at du vedligeholder den. Det betyder at den hvert år skal have et tjek. Du kan enten sende den til serviceeftersyn hos en professionel eller selv udføre dit serviceeftersyn. Hvis du vælger at gøre det selv, er det vigtigt at du sætter dig ind i, hvordan du gør. Overordnet handler det om at sikre, at din redningsvest pustes op og at den kan holde på luften.

    Når du lukker båden af for sæsonen, er det vigtigt at du tager din oppustelige redningsvest med dig hjem, så du undgår, at den bliver udsat for fugt.

    Sådan tjekker du din selvoppustelige redningsvest

    Tjek altid brugsanvisningen for netop din vest. Fabrikanten kan have andre retningslinjer, som selvfølgelig skal følges.

    1. Læg din vest på et bord og åbn redningsvestens side. Fjern CO2 patronen og undersøg om der er hul i toppen af patronen. Hvis der er hul, betyder det at den er tom og den skal skiftes. Patronens vægt er indgraveret på patronen, så hvis ikke du kan se et hul i toppen, skal du nu veje patronen på en køkkenvægt. Patronens vægt må ikke afvige med mere end to gram. Hvis den gør det, skal den også udskiftes.
    2. Nu skal den automatiske udløserenhed tjekkes. Oppustelige redningsveste har forskellige udløsermekanismer, så du skal først undersøge, hvilken type din har. Hvis din har en indikator, der lyser grøn eller rød, skal den udskiftes, hvis den lyser rød. Hvis den lyser grøn, kan den fortsat bruges. Hvis din udløser har en synlig salttablet, kan du med neglen tjekke om den er blød. er den det, skal den udskiftes. Hvis du har en udløsermekanisme med en datomærkning, kan du tjekke om datoen er overskredet - er den det, skal den udskiftes.
    3. Så skal den manuelle udløsermekanisme tjekkes. Den skal være ført tilbage og den lille grønne sikkerhedsclips skal være intakt.
    4. Så er vi kommet til luftblæren. Den tjekker du ved at blæse luft i mundstykket. Når vesten er pustet helt op, skal du lade den ligge i 24 timer. Hvis din vest efter de 24 timer har tabt luft, er den defekt og du bør anskaffe dig en ny vest. Hvis den har holdt tæt, kan du lukke luften ud gennem mundstykket og bruge din vest.
    5. Så skal CO2-patronen og eventuelt udløseren udskiftes og derefter kan du pakke vesten sammen igen. Følg brugsanvisningen, så du undgår at beskadige den. 

    Videoguide: Se her hvordan du tester din vest

    Skumredningsvest

    Hvis du vælger en skumredningsvest, skal du være opmærksom på at vælge en med Newton på minimum 100. En redningsvest med 100 N er beregnet til brug i kystnært og beskyttet farvand. Skal du derfor sejle offshore, skal du op i en højere Newton.

    Der er fordele og ulemper ved at vælge en skumredningsvest fremfor en oppustelig redningsvest.

    Fordele:

    Der er ingen eller begrænset vedligehold og du kan derfor pakke din skumredningsvest ned når sæsonen slutter og tage den direkte med dig på båden, når søsætningen er klaret. Du har ingen udgifter til serviceeftersyn eller opfyldning af CO2. Den er billigere end en oppustelig redningsvest - både i anskaffelsespris og vedligeholdelse.

    Ulemper:

    Ulemperne handler primært om din bevægelighed. den kan føles klodset at have på og du bliver begrænset i din bevægelsesfrihed. Til gengæld kan du bære den under jakken og skal ikke være bekymret for om den fejler i oppustningen.

    Svømmevest

    Hvis du vælger en svømmevest, skal du være meget opmærksom på at det IKKE er en redningsvest. en svømmevest har en opdrift på 50 Newton og er derfor til øvede svømmere i nærheden af kysten og med hjælp i nærheden.

    Du kan ikke vælge at sejle ud udelukkende med svømmeveste ombord og føle dig sikker på havet.

    Du skal anskaffe dig en svømmevest, hvis du vil bruge den til sport og leg på lavt og ufarligt vand. En svømmevest har ikke en krave, der sikrer at dine luftveje bliver holdt oppe fra vandet. Derfor er den ikke lige så sikker som en redningsvest, der sørger for at du både bliver vendt om og holdt oppe. En svømmevest holder dig flydende, men sørger ikke for at holde dit hoved væk fra vandet.

    Da en redningsvest kan være klodset at bevæge sig i og dyrke sport i, kan en svømmevest være et godt valg, hvis du udelukkende skal bruge den på lavt og ufarligt vand med hjælp i nærheden. Sørg dog altid for at vælge en CE-godkendt vest, der opfylder alle krav og standarder.

    Redningsveste til børn

    Når du sejler med børn ombord er det væsentligt at du forholder dig til alder og behov. Der er nemlig stor forskel på hvilke veste, der anbefales til hvilke aldersgrupper.

    Heldigvis er der mange gode og trygge muligheder til børn, så du skal nok finde den helt rigtige vest til din børnebesætning.

    Overordnet skal du altid forholde dig til følgende:

    • Vestens vægtangivelse skal passe til dit barn.
    • Vesten skal have en krave, der vender barnet og holder luftvejene frie, hvis uheldet er ude.
    • Vesten skal have en farve, som hurtigt kan identificeres i vandet.

    Den redningsvest du vælger, skal være CE-godkendt og leve op til alle krav og standarder. Forhold dig altid til dit barns vægt, når du køber redningsvest. Det er afgørende, at vestens bæreevne passer til dit barn.

    Babyer og små børn

    Når du sejler med babyer og helt små børn, er det vigtigt at du har redningsveste, der passer i størrelse og vægt. Du skal altid vælge en skumredningsvest med krave til de mindste børn. Kraven sikrer at barnet bliver vendt om i vandet og at barnets luftveje holdes fri af vandet.

    Derudover skal du altid vælge en vest, der også fastgøres mellem barnets ben med en blestrop. På den måde undgår du, at vesten smutter op over hovedet på det lille barn. Vesten skal være i kraftige farver, som orange eller skrigende gul og der skal være reflekser på vesten.

    Hvis dit barn bruger ble, skal du være særligt opmærksom på, at mange moderne bleer ikke skal benyttes sammen med en redningsvest. De moderne bleer suger så godt, at der samles så meget vand i bleen og det kan medføre at redningsvestens opdriftsmateriale forhindres i at vende barnet korrekt på ryggen i vandet. Det anbefales derfor, at man i stedet anvender stofbleer, svømmebleer eller badebukser. Et godt råd er at teste vest og ble på barnet inden I sejler ud. Det kan også medvirke til at skabe tryghed hos barnet.

    Større børn

    Når du sejler med større børn, er det også vigtigt, at du vælger en vest, der passer til barnets vægt og størrelse. Det sikre valg er at købe en skumredningsvest med krave, så du er sikker på, at barnet bliver vendt om i vandet og at luftveje holdes fri.

    Når barnet er stort nok til selv at puste en oppustelig redningsvest op manuelt, kan det være et godt alternativ for det større barn. Det er dog af afgørende betydning, at barnet er i satnd til selv at puste den op - så det skal I sikre inden I sejler ud. Barnet skal minimum veje 15 kg for at en oppustelig vest er en mulighed. Men det er nok de færreste børn på under 15 kg, der er i stand til selv at puste en redningsvest op.

    Hvis I vælger en oppustelig redningsvest er det meget vigtigt, at der er en D-ring på vesten, så barnet kan forankres til en livline.

    Andre veste (Bælteveste)

    Som et alternativ til svømmeveste, kan du vælge en bæltevest. den sidder som et mavebælte og kan bruges på samme måde, som du bruger en svømmevest. Den anbefales altså kun til øvede svømmere i nærheden af kysten og med hjælp i nærheden.

    Den fungerer som en oppustelig vest, der udløses manuelt og en oppustelig ring pustet op rundt om din talje.

    Hvis du laver kystnære aktiviteter som SUP, kano, windsurf eller lignende, er dette et godt alternativ til den klassiske svømmevest. Den giver optimal bevægefrihed og hvis du vælger en model, der er sikkerhedsgodkendt som svømmevest, er du godt dækket.

    Video: Se her hvordan en bæltevest virker

    .
    Rul til toppen