logo
wvhj2023
© Alliander
© Alliander
2 november 2022

Groen licht Liander van ACM voor proef met waterstof in woonhuizen

Liander heeft groen licht gekregen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) voor een proefproject in de wijk Berkeloord in Lochem, waarbij 10 huizen waterstofgas in plaats van aardgas geleverd krijgen.

In de pilot wordt een deel van het bestaande gasnet gebruikt om waterstofgas aan te voeren naar de woonhuizen. In de woningen wordt een combiketel op waterstof geïnstalleerd die zorgt voor warm tapwater en de cv. Het is het eerste proefproject in Nederland waarbij waterstof via bestaande gasleidingen tot aan de cv-combiketel in woonhuizen wordt getransporteerd.

Geen wetgeving
Omdat waterstof naar verwachting in de toekomst een belangrijke rol gaat spelen in een duurzame- energievoorziening, vindt de ACM het belangrijk dat bedrijven én consumenten nu alvast ervaring op kunnen doen met het gebruik van waterstof. Manon Leijten, bestuurder van de ACM: ‘Waterstof kan een belangrijke rol spelen bij het verwarmen van huizen. Daarom is het belangrijk dat we hier nu vast ervaring mee opdoen. De ACM staat open voor meer proefprojecten met waterstof. Netbeheerders kunnen zich met hun plannen dus melden bij de ACM.’

Omdat er op dit moment nog geen wetgeving bestaat voor het gebruik van waterstof in de bebouwde omgeving heeft de ACM een ‘Tijdelijk kader waterstofpilots’ opgesteld. Dit biedt netbeheerders en leveranciers, vooruitlopend op nieuwe wetgeving, alvast de mogelijkheid ervaring op te doen met waterstof. In het kader is beschreven hoe de belangen van consumenten worden geborgd. Huishoudens mogen zelf bepalen of zij deelnemen aan een proefproject en er moet voor consumenten geen verschil zijn tussen verwarmen met waterstof of met aardgas. Ook moet er altijd voldoende waterstof geleverd kunnen worden en moet het duidelijk zijn wat de kosten zijn voor de consument.

Gedoogbeslissing
De ACM heeft netbeheerder Liander op basis van het tijdelijke kader een gedoogbeslissing gegeven voor het proefproject in Lochem. Bij het proefproject in Lochem betalen huishoudens straks net zoveel voor de geleverde waterstof als zij nu voor hun aardgas betalen. Ook is er geregeld dat de netbeheerder de situatie van vóór het proefproject kosteloos moet herstellen als de levering van waterstof niet langer gegarandeerd kan worden.

Om de veiligheid bij het proefproject in Lochem te waarborgen, gaat het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) toezicht houden op de veiligheid van de distributie van waterstof naar woningen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten