Τον Ιανουάριο 2020, ξεκινήσαμε την προσπάθεια διαμόρφωσης συνθηκών ενός ειλικρινούς διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τις μεγάλες προκλήσεις της πράσινης μετάβασης και των ενεργειακών επιλογών μπροστά μας. Κατόπιν της επιτυχούς διοργάνωσης του 1ου Συνεδρίου "Κλιματική Αλλαγή, Ενέργεια, και Ελληνικό Περιβάλλον: Ποιες οι Επιλογές;" (link) και μετά από δύο χρόνια αλλεπάλληλων προκλήσεων (πανδημία, πόλεμος, ενεργειακή κρίση), βρισκόμαστε ξανά εδώ για να απαντήσουμε στα κρίσιμα διακυβεύματα.

Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αναθεώρησε την κλιματική φιλοδοξία της αποσκοπώντας στην επίτευξη ανθρακικής ουδετερότητας έως το 2050, ενώ βρίσκεται στη διαδικασία εναρμόνισης του συνολικού οδικού της χάρτη με αυτόν τον φιλόδοξο στόχο. Πρώτος σταθμός σε αυτήν την προσπάθεια είναι η επίτευξη μείωσης ανθρακικών εκπομπών -55% έως το 2030. Με οδηγό τον νέο Κλιματικό Νόμο, η Ελλάδα θα κληθεί σύντομα να αναθεωρήσει με τη σειρά της το εθνικό της σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα, στη νέα αυτή ευρωπαϊκή κατεύθυνση.

Παράλληλα, το σχέδιο της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που βιώνουμε σήμερα και την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, μετά την επίθεση στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο 2022, αναφέρεται ρητά στην επιτάχυνση των νέων εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), σε παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, και στη διαμόρφωση ενός εύρωστου και διαφοροποιημένου ενεργειακού χαρτοφυλακίου. Ωστόσο, έως τώρα η ευρωπαϊκή ηγεσία έχει κατά κανόνα αναζητήσει λύσεις σε υφιστάμενα «γκρι» αποθέματα και νέες επενδύσεις σε υποδομές ορυκτών καυσίμων. Στη χώρα μας, αυτό μεταφράζεται κυρίως σε επαναπροτεραιοποίηση του λιγνίτη και γενναίες επενδύσεις σε νέα ορυκτά καύσιμα, όπως το υγροποιημένο φυσικό αέριο, αφήνοντας έτσι πολλά ερωτηματικά ως προς την κλιματική φιλοδοξία της Ελλάδας στο άμεσο μέλλον.

Οποιαδήποτε θεσμική και κοινωνική προσπάθεια απάντησης στα ερωτήματα αυτά, που αφορούν στην εγχώρια κλιματική δράση και την πράσινη μετάβαση της χώρας υπό το πρίσμα της σημερινής ενεργειακής κρίσης, οφείλει να τυγχάνει κοινωνικής αποδοχής. Ιδανικά, θα πρέπει να δίνεται το βήμα και η δυνατότητα στους πολίτες να συνδιαμορφώνουν την εθνική στρατηγική, να ενημερωθούν και εκφράσουν την γνώμη τους για τις εναλλακτικές επιλογές, και να αποτελούν συνιδιοκτήτες της ελληνικής πράσινης μετάβασης.

Στο πλαίσιο του έργου PARIS REINFORCE, το Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων & Δοίκησης ΕΜΠ και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού συνδιοργανώνουν το 2ο Συνέδριο «Κλιματική Αλλαγή, Ενεργειακή Κρίση και Πράσινη Μετάβαση: Ποιες οι επιλογές;», την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022, 09.30 - 17.00, στο Μουσείο Ακρόπολης, με σκοπό τη συζήτηση αυτών των δύσκολων ερωτημάτων, δίνοντας την ευκαιρία σε φορείς της οικονομίας, της ερευνητικής κοινότητας, του δημοσίου και των πολιτών να ακούσουν και να ακουστούν.

Η ημερίδα αποτελείται από τέσσερις ενότητες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα παρουσιαστούν θέματα σχετικά με την εθνική στρατηγική αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, την αξία της ενεργειακής δημοκρατίας, τον ρόλο των επιχειρήσεων στη σημερινή ενεργειακή πραγματικότητα και το περιβάλλον, καθώς και τον ρόλο των ΑΠΕ και κυρίως των ανεμογεννητριών σε μία κοινωνικά δίκαιη και περιβαλλοντικά αποτελεσματική πράσινη μετάβαση. Το πρόγραμμα της ημερίδας είναι διαθέσιμο εδώ.

Χορηγός επικοινωνίας: CNN Greece, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Act for Earth (link).

Παρακαλούμε εγγραφείτε στην ημερίδα, χρησιμοποιώντας την ακόλουθη φόρμα:

Status message

Sorry… This form is closed to new submissions.