Vakantiegangers,  Wonen in Mexico

Veiligheid in Cancun en Playa del Carmen

Ik was in november 2023 even terug in Playa del Carmen en heb eens gekeken naar het verschil tussen de veiligheidservaring in de tijd dat ik daar woonde, in 2020-2021, en nu. Want de overheid heeft natuurlijk hard ingegrepen in de tussenliggende periode, dus ik was benieuwd naar de veranderingen. 

Ikzelf woon al jaren in Mexico en samen met de andere emigranten moet ik soms lachen over de bevooroordeeldheid van Nederlanders over Mexico. Het is een verschrikkelijk land, zo denken velen, en je struikelt hier over de massagraven terwijl de kogels om je oren vliegen en links en rechts mensen in busjes gesleurd worden voor losgeld terwijl jij een boete krijgt van een corrupte agent.

Nu, laat ik je vertellen dat dat reuze meevalt. Ik heb op de motor ruim 40.000 kilometer door dit land gereden, ik heb in hartje Cancun gewoond en in Playa del Carmen, in La Paz, Baja California Sur, ik trok door de bergen van Chiapas, en reed door Guerrero en Sliep lekker rustig in Comitan, en ik merk er weinig van.

Hoe is het geweld in Mexico in het dagelijks leven?

Wat ik vooral zie is een land dat worstelt met armoede en misdaad, waar kartels in sommige staten de dienst uit willen maken en waar de overheid dan ingrijpt. En staten waar het overduidelijk is dat de politie niet gefinancierd wordt door de overheid maar door kartels. En dat geeft soms bizarre situaties die in de Nederlandse krant uitgelicht worden alsof heel Mexico 1 groot oorlogsgebied is. Maar er is niks verkeerds aan een staat waar een kartel bijvoorbeeld de politie in zijn broekzak heeft, zo lang jij er maar geen bedrijf begint of in de problemen raakt omdat je domme dingen doet. 

Als er rust en balans is, maakt het mij geen ene moer uit wie de dienst uitmaakt. Als er maar rust en vrede is voor mij. 

Maar ook ik kan niet ontkennen dat sinds mijn vertrek uit de Riviera Maya in 2021 het geweld daar wel lijkt toegenomen, zoveel dat de overheid er een bataljon Guardia Nacional naar toe heeft gestuurd om de zaken onder controle te houden.

Kartels tegen kartels en de rol van de overheid

Kartels vechten vetes uit, en er zijn aardig wat koppen gerold in de hogere rangen van de kartel, door arrestaties. Maar ook door ziek en zeer onder de kartelleiders en onenigheid over de opvolging.

En daarmee leg ik eigenlijk uit hoe het geweld in Mexico zich verhoudt. Het is geweld van Mexicanen onderling. En dan met name Mexicanen die in kartels actief zijn of voor kartels werken.

Het is een vicieuze cirkel waar dit land zich al jaren in bevind. Toeristen gebruiken drugs, dus toeristengebieden zijn in trek bij kartels als afzetgebied. Drugs die niet in Mexico verkocht worden worden geëxporteerd en daarom zijn er in de grensgebieden altijd wel onlusten en berichten over arrestaties. Zoals in september en oktober bij Tijuana bijvoorbeeld, drug gaan Mexico uit de VS in en wapens komen de VS uit Mexico in om het geweld in stand te houden.

Nu zijn er ook kartels die echt te erg zijn voor woorden en voor de lol Mexicaanse burgers arresteren en voor de lol vermoorden op de meest gruwelijk denkbare wijze. Maar dat is meer de uitzondering dan de regel.

Kartels zijn vooral voor jou zichtbaar actief in het toerisme en bij een landsgrenzen met Guatemala en de VS. Verder is het een stille activiteit waar jij wellicht incidenteel een krantenbericht over leest. Momenteel is Acapulco, wat al een lastige stad was als het ging om machtsverhoudingen weer in het nieuws omdat na de storm Otis de kartels daar het wankele evenwicht nog verder verstoren. 

De overlast van drugsdealers

Vroeger, als in voor ik Playa del Carmen weer bezocht in 2023, zou je als je door 5th Avenue loopt regelmatig drugs aangeboden krijgen. Tegenwoordig is dat niet meer het geval. Ze zijn er nog wel, maar een stuk. minder opdringerig en vervelend. Hingen ze vroeger bijna in je gezicht met hun irritante “weed, coke, pills” gezeur, nu staan ze stilletjes langs de kant en heel soms durft iemand het aan te bieden. Dat komt omdat er meldpunten zijn waar jij als toerist dit soort zaken kunt melden. Op het strand bijvoorbeeld, maar ook in de straten, bemand door de Guardia Nacional. 

En wat je ook ziet is dat de politie, die voorheen sterke banden met de kartels had, niet meer alleen loopt maar altijd de elite van de Guardia Nacional bij zich hebben en soms ook snuf-honden. 

Wel raar om te zien hoe zo’n hond dan op een voorbijganger zijn rugtas af duikt met de snelheid van het licht en dat de man wel aangehouden wordt maar er verder niet in die rugtas gekeken wordt. 

Maar goed, niet mijn probleem. En als jij op vakantie gaat naar de Riviera Maya is dat ook niet jouw probleem, tenzij je drugs bij je hebt. Maar dan ben je sowieso dom bezig. In een land waar drugs op elke straathoek te koop zijn is het streng verboden om drugs te bezitten. 

Koop geen drugs op straat, koop überhaupt geen drugs, het is nog steeds verboden in Mexico en je riskeert een ellenlange gevangenisstraf zonder kans op uitlevering aan Nederland.

Het zijn de excessen die het nieuws halen

Ik was heel benieuwd hoe het stadsvbeeld zou zijn met 5000 militairen verdeeld over Tulum, Cancun en Playa del Carmen. Want dat is nogal een grote groep met geweren enzo, ja toch? maar dat valt reuze mee. 

Ze zijn er, je kunt er niet omheen, maar je loopt er makkelijk omheen. Het is te negeren zeg maar. En de veiligheid, tja, ik denk dat het altijd al wel mee viel, voor toeristen althans, maar wat voornamelijk weg is is de overlast. 

Wat je hoort zijn excessen, incidenten, tussen kartelleden onderling of mensen die actief betrokken zijn in de drugswereld.

En dan af en toe, heel zelden, een omstander, of iemand die een doelwit is om andere redenen.

Je gaat de hand die je voedt niet bijten

Natuurlijk is het verontrustend als in een bar in Playa del Carmen op 5th een schietincident is geweest op klaarlichte dag, maar dat is een uitzondering. Dat had ook in Utrecht kunnen gebeuren. Dat is zelfs in Mexico geen dagelijkse gebeurtenis.

En laten we eerlijk zijn, als de toerist jouw primaire afzetgebied is, ga je toeristen niet wegjagen met geweld, dat doe je door het afzetgebied zo aantrekkelijk mogelijk te maken, en kartels worden gerund door keiharde zakenmannen en weten dat ook. Dus de toerist, tenzij hij zelf dom bezig is geweest, is nooit het primaire doelwit, soms wel een onschuldig slachtoffer van iets wat in de omgeving gebeurt. Maar ja, dat is overal in de wereld, en niet alleen exclusief op Mexico van toepassing.

Er zijn tienduizenden mensen per maand die een geweldige vakantie ervaring hebben in de Riviera Maya

Wat men bij het lezen van dit soort artikelen in Nederland vergeet is dat dagelijks tienduizenden mensen veilig door Cancun, Playa del Carmen en Tulum lopen en niks merken van alle ellende die de Nederlandse kranten oplepelen.
En dat miljoenen mensen een prettige vakantie hebben en graag terugkomen.

Als jij op vakantie bent in 1 van de toeristische gebieden in de Riviera Maya, zit je in een gebied wat specifiek is ingericht voor toeristen, de zogenaamde hotelzones.  Je bent niet in de stad, tenzij je een airbnb huurt in de stad of een hotel boekt op eigen gelegenheid, of zelf op onderzoek uitgaat naar bijvoorbeeld in Cancun naar Mercado 28, of in Playa del Carmen naar “de andere kant van de fly-over”, naar Plaza Las Americas of The Public Market een eetplein aan Av. CTM.  Maar dan nog ben je in relatief toeristisch gebied. Als je via een reisorganisatie huurt zit je veilig achter hekken en loop je door straten die speciaal voor toeristen zijn en waar weinig Mexicanen komen anders dan om te werken.

Maar zelfs als je, net als ik jaren gedaan heb, gewoon in de stad woont, merk je weinig tot niets van geweld en kartels en alles wat daarmee te maken heeft, van als je op normale tijden door de stad loopt of rijdt.
De meeste incidenten vinden namelijk in de nacht plaats, op die vreemde tijden als de kroegen sluiten of als mensen van hun nachtdienst thuiskomen.
Wil je dus zeker weten dat je veilig bent in Mexico, dan zorg je dat je thuis bent voor de nacht valt.

 

 

Dankbaar voor alle gratis informatie? Dan wil je misschien wel een donatie doen om mijn website kosten te helpen betalen.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.