Dossier Van Seggeren kan toch nog niet dicht: familie wil dat OM schoonmoeder van vermoorde zoon Tjeerd gaat vervolgen

De weduwe Van Seggeren met haar advocaat Brian de Pree.

De weduwe Van Seggeren met haar advocaat Brian de Pree.

Het dossier van de moordzaak Van Seggeren kan nog niet dicht. De nabestaanden zijn een artikel 12-procedure gestart om de schoonmoeder van hun in 2017 vermoorde zoon en broer Tjeerd te laten vervolgen.

Volgens zijn ouders en zussen moet de schoonmoeder betrokken zijn geweest bij de moord op Tjeerd van Seggeren (37) uit Kollumerzwaag. De familie wil vervolging afdwingen via de rechter. Op grond van artikel 12 van het Wetboek van strafvordering kan dat verzoek ingediend worden bij het gerechtshof.

Het verminkte lichaam van hun zoon en broer werd op 9 juli 2017 door een voorbijganger in een weiland in De Westereen gevonden. Hij bleek door hevig geweld om het leven te zijn gebracht. Zijn weduwe werd in juli 2019 door de rechtbank tot een celstraf van twintig jaar veroordeeld vanwege de moord op haar man. Ze ging tegen die uitspraak in beroep.

1.95 lang en 80 kilo zwaar

Het wilde er bij het hof echter niet in dat de 1,70 meter lange en 60 kilo zware vrouw haar echtgenoot, die 1,95 meter was en 80 kilo woog, in haar eentje had omgebracht. Het hof legde de vrouw in november 2020 twintig jaar cel op voor het medeplegen van de moord.

De weduwe zou volgens de aanklager hulp hebben gehad van een inmiddels overleden oom. Zijn postuur kwam overeen met de beschrijving die een getuige had gegeven. Deze had de weduwe die nacht bij een weiland in De Westereen gezien met een potige man van ongeveer 1,85 meter. De weduwe heeft iedere betrokkenheid altijd ontkend en ging in cassatie bij de Hoge Raad.

Die maakte in september bekend dat de vrouw vast moet blijven zitten en dat het hof alle stappen in de rechtsgang goed had doorlopen. De veroordeling van de weduwe wegens medepleging van de moord op haar man bleef in stand.

Aanhouding in hal rechtbank

De schoonmoeder was in augustus 2018 in beeld bij justitie. Voorafgaand aan de pro-formazitting van de moordzaak werd de toen 55-jarige Duitse vrouw in de hal van de rechtbank aangehouden.

Dit gebeurde op basis van enkele telefoongesprekken die ze in de dagen voor de moord met haar dochter had gevoerd. De Duitse werd ingerekend op verdenking van ‘medeplichtigheid aan dan wel medeplegen van moord’. Ze kwam na een paar dagen vrij, maar bleef verdachte.

Het Openbaar Ministerie heeft toen besloten de schoonmoeder niet langer te vervolgen. De familie Van Seggeren is het met dat besluit niet eens en heeft onlangs een klacht ingediend bij het gerechtshof met het verzoek het Openbaar Ministerie te dwingen de schoonmoeder voor de rechter te brengen. Dit gaat middels een artikel 12 Sv-procedure.

Wel of geen vervolging

Het hof, aldus het Openbaar Ministerie, stelt dan de vraag of de klager ontvankelijk is, want uitsluitend direct belanghebbenden, zoals de nabestaanden van Van Seggeren, kunnen om vervolging vragen. Bij ontvankelijkheid gaat het hof het beklag inhoudelijk behandelen. De schoonmoeder zal worden opgeroepen om hierover gehoord te worden. Als de familie in het gelijk wordt gesteld, legt het Openbaar Ministerie de zaak alsnog voor aan de rechter.

Advocaat Baukje Kooi, die de familie Van Seggeren bijstaat, wil geen commentaar geven. Het hof doet evenmin uitlatingen over de klachtenprocedure, omdat die ,,achter gesloten deuren wordt behandeld’’, aldus een woordvoerder.