Weer weet SC Cambuur niet te scoren: Van der Water klein lichtpuntje bij verder aanvallend onmachtige ploeg tegen NEC

Silvester van der Water met Bart van Rooij van NEC Nijmegen.

Silvester van der Water met Bart van Rooij van NEC Nijmegen. FOTO ANP/COR LASKER

Geen doelpunt en geen punt voor SC Cambuur in een uitverkocht Cambuurstadion tegen NEC Nijmegen. De belangrijke wedstrijd in het rechterrijtje trok NEC op slag van rust over de streep, 0-1.

Cambuur bouwde op, durfde te voetballen, maar het ontbrak vaak aan het laatste zetje. NEC daarentegen loerde geduldig op de counter, waarin Cambuur juist weer erg kwetsbaar bleek. De snelle uitbraken van NEC met Oussama Tannane en Ibrahim Cissoko zorgden bijna iedere keer voor veel gevaar.

Sowieso was Tannane een plaag voor de Cambuur-verdediging: het mag een klein wonder heten dat uit één van zijn vele schoten geen doelpunt viel. Hij probeerde het uit alle hoeken en standen, maar João Virginia zorgde ervoor dat zijn doelpunt er niet kwam. Toen Lasse Schöne op slag van rust zomaar werd losgelaten door Daniël van Kaam en vervolgens door mocht lopen, rustig aan kon leggen en schoot, kon Virginia er niks meer tegenin brengen. De bal vloog buiten zijn bereik in de linkerbovenhoek.

Van der Water de gevaarlijkste man

Een goeie zet bleek Silvester van der Water op de linkerflank te zijn: hij was met afstand de gevaarlijkste man aan de kant van de Leeuwarders. Niet iedere voorzet was op maat voor Roberts Uldrikis of - later in de tweede helft - Tom Boere, maar met zijn aanvalsdrift en snelheid bracht hij in ieder geval wat vuur in de ploeg. Een goeie tandem met Alex Bangura, die er ook regelmatig goed overheen kwam en gevaarlijke voorzetten gaf.

Vanaf rechts kon Michael Breij echter maar weinig gedaan krijgen: hij speelde een erg ongelukkige wedstrijd. Dat kan ook gezegd worden van Uldrikis, die weliswaar weer moeilijk in stelling werd gebracht, maar aanvallend vrijwel niks bracht. De grootste kansen aan de kant van Cambuur waren voor Van der Water, die in de eerste helft alleen op een twijfelende Jasper Cillessen af kon, maar de bal niet genoeg over de Oranje-international heen kreeg gewipt. In de tweede helft kwam er een levensgrote kans voor invaller Jamie Jacobs: uit een voorzet van Bangura had hij de bal voor het intikken, maar hij schoot mis.

Ook de ingevallen David Sambissa kreeg nog een schietkans, maar die miste precisie. Met nog zo’n tien minuten te gaan werd het ‘pompen of verzuipen’-scenario ingezet, met Boere, Milan Smit, Mitchel Paulissen en Sambissa op één lijn, wachtend op een lange bal of een pass. Maar Cambuur bleef om de hete brij heen draaien en tot kansen kwam het eigenlijk vrijwel niet. Het geloof in een doelpunt en een punt leek toen ook al lang weg.

Opnieuw geen doelpunt voor de negende keer dit seizoen en geen punten in deze belangrijke wedstrijd voor Cambuur. Het zal trainer Pascal Bosschaart hoofdbrekens geven welke truc hij een volgende wedstrijd voorin uit zal moeten halen om wel tot goals te komen.