Direct naar artikelinhoud
NieuwsMestactieplan

Overleg tussen boeren en milieubeweging moet verketterd mestactieplan redden

Overleg tussen boeren en milieubeweging moet verketterd mestactieplan redden
Beeld ANP

Wat met het omstreden mestactieplan? Op vraag van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wordt een groot overleg opgestart tussen de landbouw-, milieu- en natuurorganisaties.

Demir komt op die manier tegemoet aan de kritiek vanuit de Vlaamse landbouwsector op het recent uitgelekte mestactieplan (in het jargon MAP7) dat begin volgend jaar aan Europa bezorgd moet worden. Het mestactieplan moet ervoor zorgen dat de waterkwaliteit van de Vlaamse waterwegen verbetert. Die blijft vandaag ver onder de Europese lat.

Volgens de Vlaamse landbouwsector is het uitgelekte mestactieplan veel te streng voor de boeren. Ook de Vlaamse regeringspartijen cd&v en Open Vld oordelen er zo over. De christendemocraten vrezen voor “het einde van de Belgische friet”.

Conclaaf

In het overleg krijgen de landbouw-, milieu- en natuurorganisaties samen met de overheid “de tijd om op basis van eigen voorstellen tot een akkoord te komen dat tegemoetkomt aan de doelstellingen”, luidt het in een perstekst van Demir die dinsdag is verschenen op de site van de Vlaamse Landmaatschappij (VLAM). “Als zij erin slagen tot een dergelijk akkoord te komen, zal dat hetgeen zijn wat de minister zal voorleggen aan de Vlaamse regering.”

Een eerste vergadering heeft dinsdagmiddag al plaatsgevonden. Rond de tafel zitten onder meer ABS, Boerenbond, Groene Kring, Bioforum, Natuurpunt, Bond Beter Leefmilieu en de West-Vlaamse Milieufederatie. De Vlaamse Landmaatschappij treedt op als moderator die de Europese doelen steeds in het oog zal houden. Alle deelnemers aan het overleg moeten ook bevestigen dat ze deze doelen onderschrijven. “Dat is immers de vertrekbasis”, luidt het.

En wat als er geen akkoord komt uit dit ‘sociaal overleg’ rond het nieuwe mestactieplan? Als de tegenstellingen te groot blijken om te overbruggen? Dan zal Demir zelf een voorstel op tafel leggen bij de Vlaamse regering, zegt ze. Ten laatste tegen februari wil Europa weten hoe Vlaanderen de waterkwaliteit van zijn waterwegen in de toekomst zal verbeteren. De klok tikt dus.