De deuren sluiten of energiekosten betalen uit eigen zak? Veel horeca-ondernemers zitten met hun handen in het haar

Horeca-ondernemers zitten met de handen in het haar. Sluiten ze hun zaak of betalen ze de vaak hoge energiekosten uit eigen zak?

Horeca-ondernemers zitten met de handen in het haar. Sluiten ze hun zaak of betalen ze de vaak hoge energiekosten uit eigen zak? Foto: Catrinus van der Veen

Ondernemers dreigen komend jaar op grote schaal in de problemen te komen door de stijgende energieprijzen. De regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) is voor veel bedrijven onbereikbaar.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) hield afgelopen week een enquête onder 2000 leden. Uit de peiling blijkt dat bijna 30 procent van de ondernemers al ingrijpende maatregelen heeft getroffen om de stijgende kosten het hoofd te bieden. Ze sluiten bijvoorbeeld eerder hun deuren of gaan juist later open.

De drempel voor de TEK-regeling kan helemaal niet

Jan Braam, eigenaar van restaurant De Witte Olifant in Klazienaveen, is een positief mens. Maar de oplopende kosten baren hem zorgen.

De regeling TEK biedt absoluut geen soelaas, zegt hij. Dat komt vooral door de drempel die eraan zit. Een ondernemer moet minimaal 12,5 procent van zijn jaaromzet kwijt zijn aan energiekosten om voor een vergoeding in aanmerking te komen.

Dat kan helemaal niet, zegt Braam. ,,Als je in de horeca 12,5 procent van je omzet kwijt bent aan energie moet je hoe dan ook je zaak sluiten. Dan ben je niet levensvatbaar.’’

Debat in Kamer

De vaste kamercommissie Economische Zaken debatteert donderdag over de TEK-regeling. De afgelopen dagen luidden verschillende brancheorganisaties de noodklok. Zo spreekt InRetail van een alarmerende situatie in de winkelstraten. Door oplopende kosten voor personeel, huur en energie dreigen veel winkeliers om te vallen. InRetail pleit onder meer voor een ruimhartiger regeling als het gaat om de energiekosten.

FME, werkgeversorganisatie in de technologische industrie, ziet de problemen vooral in het nieuwe jaar ontstaan. Ook FME peilde onder haar leden. Gemiddeld zagen die dit jaar de energiekosten met 230 procent stijgen.

Bedrijven lopen komend jaar uit energiecontract

Ongeveer de helft van de bij FME aangesloten bedrijven heeft nog een vast energiecontract. Bij het gros loopt dat contract in 2023 af. Dan zijn die bedrijven ook veroordeeld tot de variabele en, dus torenhoge kosten, zegt FME. ‘Dat heeft gevolgen voor de bedrijfsvoering en winstverwachting’.

Volgens de ondernemersorganisatie komt niet meer dan 12 procent van de bedrijven in aanmerking voor de TEK-regeling.

Politiek moet criteria aanpassen

Deze bedrijven hebben niet eens zoveel aan de TEK-regeling. Die kent een maximale vergoeding van 160.000 euro, terwijl de bedrijven miljoenen kwijt zijn aan energie. ,,De TEK is voor bedrijven net zo onbereikbaar als de maan. De politiek moet de criteria aanpassen en het plafond fors verhogen”, zegt FME-voorzitter Theo Henrar.

Ook KHN hoopt op meer soepelheid als het gaat om de TEK-regeling. ,,Zoals het nu is, is het wassen neus’’, zegt Jan Braam. ,,De TEK-regeling moet voor iedereen bereikbaar zijn. Ik ben blij dat de overheid wat doet, maar die overheid moet hier beter naar kijken.’’

Kabinet kiest voor versoepelingen

Het kabinet heeft woensdag besloten de TEK-voorwarden voor mkb-bedrijven te versoepelen.Ondernemers komen in aanmerking als minstens 7 procent van hun omzet opgaat aan energie, in plaats van de eerder gestelde 12,5 procent. Aan de andere kant tellen de energiebelasting, de opslag duurzame energie (ODE) en de netwerkkosten niet langer mee.

Naast de kostendrempel moeten bedrijven een jaarlijks verbruik halen van 5000 kubieke meter gas of 50.000 kwh elektriciteit.

Het is nog de vraag of horecabedrijven ook kunnen profiteren van deze versoepelingen.