“De loonkloof komt deels door eigen keuzes, dus helemaal dicht moet die niet”, zegt professor arbeidseconomie  Stijn Baert (UGent).
Volledig scherm
PREMIUM
“De loonkloof komt deels door eigen keuzes, dus helemaal dicht moet die niet”, zegt professor arbeidseconomie Stijn Baert (UGent). © Getty Images

Belgische vrouwen verdienen gemiddeld 5 % minder dan mannen: “Maar we moeten de loonkloof niet naar 0 herleiden”

In België verdienen vrouwen op jaarbasis nog steeds 5 procent minder dan mannen, zo blijkt uit een nieuwe studie van het Europese instituut voor Gendergelijkheid (EIGE). Hoewel het salarisverschil tussen mannen en vrouwen in België al een pak kleiner geworden is, vindt HLN-werkexpert Stijn Baert niet dat de loonkloof volledig weggewerkt moet worden: “De keuzes die vrouwen maken, hebben een grote invloed op hun salaris. Het zou tegenover mannen niet fair zijn om dit vrijwillige deel van de loonkloof te corrigeren.”

  1. Victor uit ‘Blind Gesprongen’ is niet de enige jongere met burn-out. HLN-werkexpert laat je in 5 minuten testen of je gevaar loopt
    PREMIUM

    Victor uit ‘Blind Gesprongen’ is niet de enige jongere met burn-out. HLN-werkexpert laat je in 5 minuten testen of je gevaar loopt

    Victor (28), bekend van het tv-programma ‘Blind Gesprongen’, was nog maar een paar jaar van de schoolbanken toen hij een burn-out kreeg. En hij is zeker niet de enige. Het RISIV, dat de ziekteverzekering uitbetaalt, ziet een sterke stijging van het aantal Belgen jonger dan 40 die meer dan een jaar niet kunnen werken. Bij zelfstandigen tussen 25 en 39 jaar is er zelfs een verdubbeling op amper 5 jaar tijd. Maar hoe weet je dat je moet opletten voor een burn-out? Onze werkexpert Stijn Baert geeft advies en deelt een test om jezelf snel te screenen.
  2. Hoe zorg je voor een goed pensioen als je niet of weinig werkt? “Wie niet getrouwd is, ontvangt geen overlevingspensioen”
    PREMIUM

    Hoe zorg je voor een goed pensioen als je niet of weinig werkt? “Wie niet getrouwd is, ontvangt geen overle­vings­pen­si­oen”

    Vrouwen krijgen in ons land gemiddeld 23 procent minder pensioen dan mannen, zo blijkt uit recente cijfers van PensionStat.be. Dat komt onder andere omdat vrouwen vaker minder werken. Nieuwe wetten moeten die kloof stilaan verkleinen, maar je kan ook zélf stappen ondernemen voor een hoger pensioen. HLN-vermogensexperte Isabelle Verhulst geeft vier concrete adviezen: “Voor je pensioen is het vaak voordelig om te trouwen.”