AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het

Test: Polestar 2 BST Edition 270

Soms is analoog tóch beter

11 reacties

Video
0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 
AutoWeek 46 2022
AutoWeek 46 2022

Je leest het in AutoWeek 46 2022

De Polestar 2 Performance is er nu als de BST edition 270. Zijn belangrijkste wapenfeit heeft niets met elektronica te maken. Hoe dat zie en lees je in deze test van de gelimiteerde versie waarvan er maar 15 naar Nederland komen.

Kenners van Polestar weten dat het merk nauw samenwerkt met schokdemper- en onderstelspecialist ­Öhlins, niet geheel toevallig ook afkomstig uit Zweden. Al in 1984 leverde Öhlins ­dempers voor de Volvo 240 die in het ­toerwagenkampioenschap reed en onze ­eigen Jan Lammers denderde in 1994 met een 850 Estate over de circuits in het BTCC. In 1995 kon je als dealeroptie voor een set dempers van Öhlins kiezen op je 850 R en ook nu is er voor de meeste ­modellen van Volvo een set leverbaar, al dan niet via de dealer. De Polestar 1 en de Polestar 2 Performance maken eveneens gebruik van die dempers.

Met de BST edition 270 gaat het merk nog een stapje verder. De letters BST staan voor Beast en het getal 270 verwijst naar de oplage waarin deze uitvoering wordt geproduceerd. Daarvan komt er slechts vijftien naar Nederland en die zijn stuk voor stuk al verzekerd van iemand die er smachtend ­naar uitkijkt. De voorschokdempers van de BST zijn uitgebreid met twee gasdempers, die op hun beurt ook weer twintigvoudig verstelbaar zijn. Je ziet de goudgele ­patronen meteen als je de voorklep opent en instellen kan met een draaiwieltje, heel simpel. Dit in tegenstelling tot het wijzigen van de setting van de andere vier dempers, want daarvoor moet je toch echt onder de auto ­kruipen.

Polestar 2 BST Edition 270: 21 inch wielen van de Polestar 1.

Speciale Pirelli P Zero-banden voor de BST 270 Edition

Waarin onderscheidt de edition 270 zich nog meer van de Performance? Allereerst met die schokdempers dus, maar ook met 20 procent stijvere en 2,5 cm kortere veren. De 21-inch wielen kennen we van de Polestar 1. Pirelli ontwikkelde een specifiek op deze auto toegesneden P Zero, in de maat 245/35 R21, en voldoet daarmee aan de meer dan veertig eisen die Polestar op papier had gezet.

Een veerpootbrug maakt de voorkant nog stijver en het Brembo-remsysteem met vier zuigers per – goudkleurige – klauw is gelijk aan dat van de Performance. Aan de buitenkant vallen de in carrosseriekleur meegespoten onderkanten van de bumpers op, evenals de sideskirts. Je kunt een brede zwarte streep over de koets ­laten trekken (€ 1.000) en/of een complete wrap in ­Battleship Gray (€ 5.000) over de lak, die leverbaar is in de kleuren Thunder of Snow. En er zijn de buitenspiegels in hoogglans zwart. De goudkleurige ventieldopjes en dito veiligheidsgordels kenden we al uit de ­Performance.

Tijd voor de eerste kilometers, die we over de fantastische A397 van Marbella naar Ronda maken. Adembenemend, alleen al vanwege het landschap. De dempers staan in de setting 7/7/7, een gulden middenweg, horen we van een onderstelexpert. Bergopwaarts rijden met 476 pk en 680 Nm is een feest. Met gemak verschalken we af en toe een toerist in een huurauto, op de spaar­zame rechte stukjes tussen de bochten in.

Van soft naar knetterhard

Het is domweg bizar met welk speels ­gemak de (inclusief twee inzittenden) bijna 2,2 ton wegende Polestar zich een weg naar boven baant en zich aan het asfalt vastklampt in de ene na de andere bocht. Die lichtvoetigheid dankt hij enerzijds aan het enorme vermogen en koppel van de twee elektromotoren, maar ook aan het briljante onderstel en de enorme hoeveelheid grip van de Pirelli’s.

Ronda laten we letterlijk links liggen, we zijn namelijk onderweg naar een heel fijn stukje asfalt verderop. Juist, het Ascari-­circuit. Daar hebben we de gelegenheid om dit beest nog beter aan de tand te voelen en te spelen met de verschillende demperinstellingen. In de pitstraat voelen we ons als een F1-coureur, want meteen na het stoppen wordt de auto razendsnel ­opgekrikt, gaan de schokdempers naar de gewenste setting en kunnen we de baan weer op. Na de ‘triple 7’ kiezen we voor een iets hardere instelling. De neus reageert nóg weer iets beter op stuurbewegingen en de koets blijft vlakker in bochten.

Vervolgens proberen we alles op standje knetterhard. Het asfalt van Ascari is glad als een biljartlaken, maar met deze setting wil je op de openbare weg niet rijden, ook al is de Polestar zelfs nu nog niet onacceptabel oncomfortabel. Tenslotte willen we de zachtste modus proberen. De auto helt iets meer, de kerbstones worden beter ­geabsorbeerd en er is nog steeds veel rijplezier. De extra gasdempers aan de voorkant voegen zeker iets toe, al benadrukt Polestar dat dit geen circuitauto is. Toch leuk dat een mechanische, analoge oplossing als deze stand houdt in ons digitale en virtuele era. Jammer van de hoge meerprijs.

  • +Briljant onderstel
  • +Lichtvoetig karakter
  • -Fikse meerprijs
  • -Max 150 kw dc-laden

PRIVATE LEASE Polestar 2

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (11) (gesloten)

Sub-reacties inklappen
Chef du PHEV
Chef du PHEV
  • 0
Die goud-gele cilinders onder "motor"kap, zijn die niet stiekem gevuld met lachgas, dat voor extra vermogen zorgt? ?
Gewijzigd door auteur
Jafis
Jafis
  • 2
Zinloze uitvoering en al helemaal voor die meerprijs. Tip aan de redactie test eens deze uitvoering tegen een Tesla 3 performance en LR op circuit Assen.
Gewijzigd door auteur
Astennu
Astennu
  • 0
Als het je om het geld gaat koop je natuurlijk nooit deze uitvoering maar een normale of een normale performance uitvoering.
Dit is voor de die hard fan's die een nog wat strakker op de weg liggende versie willen ipv de normale kopen en er zelf aan gaan sleutelen. Dit soort beperkte oplages van auto's zijn dan altijd kostbaarder. Qua value for money nooit de beste keuze.
Het zou leuk zijn als ze inderdaad zo'n test zouden doen. En dan ook even een normale PS2 Performance er bij pakken zodat je de verschillen goed kan testen.
DeZ
DeZ
  • 0
Nog beter: een uitgebreide test tussen de I4 M50, Model 3 Performance en de Polestar 2. Of deze modellen in basis trim.
.
Vergelijkende tests zie je bij AW bijna niet meer en daarvoor moet je uitwijken naar Youtube tegenwoordig.
Polestar 2 en Z4
Polestar 2 en Z4
  • 0
Als Polestar 2 eigenaar vind ik het wel een leuk filmpje, maar wat zijn nu eigenlijk echt de bevindingen?... dat de meerprijs fors is??? Wat doet het écht met het weggedrag, snellere rondetijd?... Met andere woorden erg summier verslag. Ik snap dat Roy alleen nog maar super- en hypercars test, maar die had voor deze uitvoering misschien beter geweest.
s velthuis
s velthuis
  • 1
Leuk dat er nog een enkele fabrikant is die daadwerkelijk een verschil probeert te maken. Nadeel is wel te zien in het filmpje: er wordt vervolgens mee gereden als een gemiddelde forens op weg naar het werk. De Polestar is wel een tamelijk circuitwaardige auto, mede vanwege de capabele remmen die na een paar noodzakelijke ESP ingrepen van zo'n mastodont niet meteen in rook opgaan, in tegenstelling tot veel andere EV's. In die zin kan een strakker afgesteld onderstel (wat niet hetzelfde is als een harder afgesteld onderstel!) wel degelijk veel verschil maken. Zelfs tegen oververhitting van remmen.
dens
dens
  • 0
Ik dacht in de gauwigheid dat er een Dodge Charger stond ?
@Marc: leuke helm ?
MinicooperS 3461811
MinicooperS 3461811
  • 0
Als polestar ook het gewicht met een kg of 200 had kunnen reduceren was het zijn meerprijs meer waard geweest. Hopelijk is dat de volgende stap.
Kwurk
Kwurk
  • 0
Wel grappig. Eigenlijk een soort Polestar-versie van een Polestar.
Fhui
Fhui
  • 0
Voor een semi-sportauto lijkt Marc wel erg hoog op de bok te zitten, al kan hij zijn hoofd inclusief helm nog prima kwijt.
PHK
PHK
  • 0
Erg saai zo'n "sport auto" zonder dat lekkere motorgeluid. Geen wonder dat Formule E geen success is. Zoem zoem.....

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum