SC Cambuur schrijft zwarte cijfers en eigen vermogen stijgt, maar uitdagingen zijn er nog wel

Financieel directeur Gerald van den Belt.

Financieel directeur Gerald van den Belt. Foto: Henk Jan Dijks

Het gaat financieel goed met SC Cambuur. Dat is de conclusie op basis van de jaarcijfers die de club woensdag presenteerde.

De club kende een turbulent 2021-2022 op persoonlijk vlak voor veel betrokken, maar sportief werd het een recordjaar. Uit de jaarcijfers blijkt nu ook dat het seizoen financieel positief was: onder aan de streep was er plusje van 84.000 euro, mede ingegeven door coronasteun. Ondertussen steeg het eigen vermogen tot boven de 1 miljoen euro. Uitdagingen zijn er echter nog wel, erkent financieel directeur Gerald van den Belt.

Fysiek leed

In een seizoen dat overschaduwd werd door fysiek leed voor onder anderen Henk de Jong en Foeke Booy, boekte Cambuur voetballend veel succes. In het eerste jaar eredivisie na promotie brak de club vele records; de goede prestaties en negende plaats in de eindstand leverden financieel ook veel succes op. Al met al stegen bijvoorbeeld de media-inkomsten en vooral ook de sponsorbaten. De netto-omzet kwam uit op 8,9 miljoen euro, hoger dan ooit voor Cambuur.

Hoewel er aan de kostenkant ook een grote stijging was (bijvoorbeeld door meer personeelskosten), kwam er een bedrijfsresultaat uit voor Cambuur van enkele tonnen. Na aftrekken van diverse lasten en afschrijvingen van vergoedingssommen bedroeg het uiteindelijk positieve resultaat een bedrag van 84.000 euro.

Met het seizoen 2020-2021 als uitzondering schreef Cambuur de afgelopen twaalf jaar vooral zwarte cijfers. Nog belangrijker dan dat is de ontwikkeling van het eigen vermogen in al die jaren. Van dik in de min ging dat de afgelopen jaren naar een plus. Op basis van de gepresenteerde cijfers bedroeg het eigen vermogen na afgelopen seizoen 1.051.000 euro.

Verkoop van certificaten

Een kanttekening is op zijn plaats: het eigen vermogen wordt beïnvloed door de toegenomen verkoop van certificaten. Die zijn voor 1000 euro per stuk te koop. In juni van dit jaar werd bekend dat stadioninvesteerder Bert van den Brink 2500 van die certificaten ging kopen, goed voor een bedrag van 2,5 miljoen euro. Dat zou binnenkomen in twee delen van elk de helft. Het eerste deel was al snel binnen.

Het eigen vermogen wordt mede aangewend voor de financiering van de eigen inbreng van SC Cambuur bij de bouw van het nieuwe stadion. Al sinds enkele jaren is bekend dat daarvoor een bedrag van nagenoeg 6 miljoen euro nodig is. De directie van de club liet al eens weten dat via sponsoring 1,5 miljoen euro was binnengehaald. Het geld van Van den Brink, plus een lening ter waarde van 1 miljoen euro van hem, zorgde daaropvolgend voor een flinke impuls.

Sportieve geschiedenis

Er wacht de Leeuwarders echter op dat vlak nog wel een klus, zo blijkt uit een verklaring van Van den Belt over de gepresenteerde jaarcijfers. ,,Dat we andermaal sportieve geschiedenis hebben geschreven, is ontzettend knap. En financieel gezien staat de club er goed en gezond voor, al hebben we richting het nieuwe stadion nog wel financiële uitdagingen.”

Zorgen maakt Van den Belt zich daar niet over, zo blijkt. ,,We gaan daar met z’n allen de schouders onder zetten. Als ik kijk naar alle mensen die zich met ziel en zaligheid voor inzetten voor de club, heb ik er alle vertrouwen in.”