Spring naar inhoud

MCL start met antibiotica-allergiepoli

Het label penicilline-/amoxicillineallergie staat bij zo’n 10-20% van de opgenomen patiënten geregistreerd, maar is vaak onterecht. Het MCL start daarom met het screenen van patiënten met geregistreerde penicilline/amoxicilline allergie op de antibiotica-allergiepoli. Tijdens een bezoek aan deze poli wordt onderzocht of er bij de patiënt daadwerkelijk sprake is van een allergie of niet.

Allergie of niet?

Opgenomen patiënten hebben soms last van bijwerkingen voor penicilline of amoxicilline. Vaak wordt dan onterecht gedacht aan een allergische reactie. Uit onderzoek is ook gebleken dat een allergie in de loop van de tijd kan verdwijnen, doordat patiënten over hun allergie heen kunnen groeien. Onterechte registratie leidt tot het vermijden van eerste keus antibiotica en daarmee een mogelijk minder effectieve (en duurdere) behandeling, langere opnameduur en meer bijwerkingen. Het analyseren van deze allergieën helpt om onterechte registraties te verminderen. 80-90% blijkt na analyse niet allergisch en kan veilig behandeld worden met eerste keus antibiotica.

Werkwijze poli

De patiënt krijgt voorafgaand aan het bezoek aan de poli een animatievideo (divi) over antibiotica-allergie toegestuurd. Patiënten die verwezen worden naar de antibiotica-allergiepoli doorlopen eerst een intakegesprek door middel van een vragenlijst, eventueel gevolgd door het toedienen van een amoxicilline tablet onder bewaking om te kijken of er een allergische reactie optreedt. Indien nodig kunnen patiënten eerst verwezen worden naar de polikliniek dermatologie voor een huidtest. Als blijkt dat de patiënt geen klachten krijgt, dan wordt de allergie meteen uit het dossier gehaald.

Verwijzing

Patiënten met een geregistreerde penicilline-/amoxicillineallergie kunnen op dit moment alleen nog verwezen worden via andere specialismen in het MCL, bijvoorbeeld voor een operatie of bij veelvuldig antibioticagebruik. In eerste instantie is er nog geen mogelijkheid voor verwijzingen vanuit huisartsen, maar de intentie is om dat in de toekomst wel te realiseren. 

Ervaring

Mevrouw Reitsma was recent als patiënt in het MCL en is blij met de komst van deze polikliniek. ‘’Ik was in het ziekenhuis opgenomen voor een operatie. Er kwam een medewerker aan het bed omdat ze in mijn dossier een melding hadden gezien van een amoxicilline-allergie. Die allergie is vroeger vastgesteld, maar ik had eerder mijn huisarts al eens gevraagd of dit nog actueel was. Dat was lastig te checken, waardoor de allergie bleef staan. Op de antibiotica-allergiepoli in het MCL konden ze dat nu wel checken. Ik kreeg een tabletje en moest een paar uur blijven om te kijken of er bijwerkingen waren. Dat was niet het geval en dus kon de allergie uit mijn dossier gehaald worden. Heel fijn, omdat ik voortaan, indien nodig, direct betere medicatie kan krijgen. Een mooie ontwikkeling voor patiënten met deze allergie.’’

Europese Antibioticadag

Op 18 november is de jaarlijks terugkerende Europese Antibioticadag. Op die dag wordt aandacht gevraagd voor antibioticaresistentie en het belang van juist en verantwoord antibioticagebruik.