Emigreren

Vervreemding van familie en vrienden na Emigratie

Emigratie kan vreemde dingen doen met relaties. Vooral als er een grote afstand tussen jou en geliefden is. Jouw leven gaat door en het leven in je voormalige thuisland gaat door, en op een dag denk je: Ik hoor er niet meer bij.

Het proces van vervreemding betekent niet gelijk dat je helemaal geen contact meer hebt, het kan ook betekenen dat je je realiseert dat het leven daar (thuis) doorgaat zonder jou.
Dat vrienden nieuwe vrienden maken en familie verhuisd, van werk veranderd of het moment dat je je realiseert dat je niet meer alle ins en outs weet van elkaar, omdat het contact nu eenmaal verandert.

Het is nooit makkelijk om van buitenaf naar binnen te kijken in het leven van familie en vrienden wat doorgaat zonder jou, zeker niet als je al niet zo lekker in je vel zit in je nieuwe thuisland.
Omdat je niet meer regelmatig bij elkaar over de vloer komt en niet meer aanwezig bent op feestjes en even kunt langswippen, vervagen de finesses van het leven wat je ooit deelde samen.
Video bellen en af en misschien af en toe een fysiek bezoek, kunnen dat gewoonweg niet voorkomen.

En misschien heb je wel hele goede vrienden achtergelaten of zelfs familie die niet konden accepteren dat je zo ver weg ging wonen en hun achterliet. Ook dat kan gebeuren.

Je raakt, als je emigreert, vroeger of later toch vervreemd van elkaar.

Jullie leken twee handen op 1 buik, jullie wisten wat je dacht nog voordat het eerste woord uitgesproken was, jij was altijd de eerste die ze belden als…..en opeens verschuift dat.

Soms zomaar opeens, en soms merk je dat pas na een langere tijd. Maar het verschuift. En dat kan heel veel pijn doen. Zeker als al bij het afscheid blijkt dat de andere partij het moeilijk of zelfs helemaal niet kan accepteren dat je weg gaat.

Soms sudderen relaties die verschuiven door de afstand die ontstaat nog jaren door. het contact wordt wat geforceerder of vervaagd beetje bij beetje, maar de verplichting om elkaar te bellen en af ent oe een berichtje te sturen blijft. Maar de echte hechte vriendschap, vertrouwelijkheid en intimiteit die ooit was is weg.

En soms breken mensen voorgoed, definitief, omdat dat geforceerde niet goed voelt, en steeds zwaarder weegt. Zoiets kun je niet plannen, dat gebeurt gewoon. En soms gebeurt dat op momenten dat jij het absoluut niet kunt gebruiken. Omdat je heimwee hebt bijvoorbeeld, of moeilijk aansluiting kunt vinden bij de lokale bevolking omdat je de cultuur niet begrijpt.

Verwijt jezelf niet dat gebeurt. Jezelf de schuld geven doet niets anders dan toevoegen aan het toch al niet zo plezierige gevoel wat rondom je hangt.
Wordt ook niet boos op anderen, dat geeft alleen maar meer stress in je leven en je duwt wellicht andere mensen weg. En dan voel je je nog meer schuldig wellicht

Leer er van. Waarom is dit gebeurt? waarom voel jij je er zo rot onder? Waar ligt de pijn precies en wat kun je er aan doen? Als je die antwoorden hebt kun je van daaruit ontwikkelen tot een betere versie van jezelf in je nieuwe thuisland.

En stap uit je comfort-zone, als je je eenzaam voelt praat met mensen die je kunt vertrouwen over je ervaringen. Ga op pad, blijf niet thuis zitten somberen over wat je “nu weer overkomt” verbreed je cirkel en je leven

Wees lief voor jezelf en omring jezelf met leuke dingen en fijne mensen.
Als je dit doet wordt de stress rondom zo’n vervelende situatie als vervreemding minder en dat is beter voor je gezondheid.

Hoe kun je vervreemding herkennen?

Sommige tekenen van vervreemding zijn heel makkelijk te herkenen. Vooral als jij degene bent die met het gevoel leeft.
Maar over het algemeen probeer je het te negeren, want dit is niet wat je wilt, toch?
Maar als je 1 of meer van de volgende dingen merkt onder je familie en vrienden kan het proces van vervreemding ingezet zijn.

  • Mensen bellen minder vaak
  • Je wordt niet meer betrokken bij familie gebeurtenissen, of soms alleen maar achteraf
  • Als je merkt dat ze niet geïnteresseerd zijn in je dagelijks leven
  • reacties als “alweer” die mooie fotos van jouw nieuwe omgeving waar ze misschien zelfs nare of quasi grappige denigrerende opmerkingen over maken zoals “ Ja, jij weer met je mooie foto’s”
  • Mensen zijn vaker onbereikbaar als je probeert te bellen
  • Mensen komen bel-afspraken niet na en vergeten ze
  • Mensen komen alleen nog maar op bezoek als ze vakantie willen vieren en brengen dan weinig tijd met jou door, je bent dan hun ‘goedkope’ vakantieoplossing.

Je kunt proberen als je dit signaleert of je het nog bespreeekbaar kunt maken en het tij kunt keren, maar meestal is dat lastig, zeker bij vrienden. Net als dat jouw leven door gaat, gaat ook hun leven door, maar dan zonder jouw directe aanwezigheid.

Tips om om te gaan met dit soort vervreemding

Misschien voelt het alsof je de enigste bent die dit overkomt, want geëmigreerde vrienden op Facebook hebben zoveel leuke reacties van vrienden en familie.

Staar je daar niet blind op, een like knopje is makkelijk aangeklikt, maar echt contact is natuurlijk iets anders dan veel “likes” op Facebook.
Het komt vaker voor dan je denkt dat contacten na emigratie verwateren of zelfs voordat je bent geëmigreerd al beëindigd worden.

  • Accepteer wat er gebeurt en respecteer het, het doet pijn, dat klopt, maar die pijn gaat voorbij
  • Begrijp dat je niet alleen bent en dat meer mensen hier mee worstelen, voor sommige mensen is het een normaal proces van “uit het oog uit het hart”
  • Vind een uitweg voor je emoties, ga schrijven, schilderen, wandelen, naar sociale events, maar doe iets om niet in eenzaamheid en frustratie te blijven hangen.
  • Praat met mensen die je vertrouwd, die het herkennen, en als je voelt dat je professionele hulp nodig hebt om het te begrijpen kies dan voor een online therapeut of coach met emigratie-ervaring. (lees ook: Heb jij vragen of problemen na je emigratie?)
  • Geef de hoop of de moed niet op, wie weet komt er ooit een dag dat mensen wel weer naar je uitreiken, en op die dag ben jij aan zet en kun je afwegen of je die mensen nog nodig hebt of dat je het prima redt zonder dit contact. Je kunt dan zelf de grenzen bepalen voor contact en relatieherstel.

Hou vooral een goed contact met jezelf?

Ook al neemt niemand meer contact met je op na een tijdje, jij kunt het blijven proberen.
Je kunt in ieder geval op hun sociale media blijven kijken om op de hoogte te blijven van hun leven. En er voor zorgen dat communicatielijnen open blijven. Zodat als ze zich bedenken ze je kunnen bereiken.

Let wel op dat je geen stalker wordt en niet in een patroon komt van mee gluren en dan wegzinken en eenzaamheid of verdriet over buitengesloten worden. Met het risico dat je verbittert raakt.

Probeer ten alle tijde met liefde en/of compassie aan je vrienden en familie te blijven denken.

Zorg dat je eigen leven goed blijft ook al valt dit contact weg en heb je het er nu even moeilijk mee, blijf er niet in hangen. Jouw geluk hangt niet af van hoe andere mensen jou behandelen, jij bent zelf verantwoordelijk voor je geluk.

Het zelfhulp boek Depressie na Emigratie: The Paradise Pit.

De valkuil van emigratie is dat door veel mensen emigratie gezien wordt als een nieuwe kans op geluk. Op een beter leven.  Een nieuwe start. En dat is ook heel vaak zo. Maar in de euforie van het creëren van die nieuwe start vergeten we vaak dat positiviteit alleen maar kan bestaan omdat we ook negativiteit kennen. Niemand is 100% gelukkig. En emigratie is geen garantie voor een gelukkiger leven.

In het boek The Paradise Pit, depressie na emigratie, schrijf ik over verschillende oorzaken die na emigratie een depressie kunnen veroorzaken. Vervreemding van familie en vrienden kan leiden tot identiteitsverlies. Ook hier schrijf ik over in het boek, samen met tips om uit de neerwaardse spiraal van emoties te komen.
Je kunt het boek kopen in de Emigratie Winkel
Na ontvangst van je betaling krijg je een download link en kun je het boek downloaden

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.