Hûs en Hiem kritisch: 'Nieuw hangargebouw voor vliegveld Ameland mag wel wat frivoler'

Het ontwerp van de nieuwbouw van Vliegveld Ameland van bovenaf, met links het logementengebouw, rechtsboven de hangar, links van dat gebouw het bezoekerscentrum en daar tussenin de verkeerstoren.

Het ontwerp van de nieuwbouw van Vliegveld Ameland van bovenaf, met links het logementengebouw, rechtsboven de hangar, links van dat gebouw het bezoekerscentrum en daar tussenin de verkeerstoren. ARTISTIEKE IMPRESSIE ADEMA ARCHITECTEN

Het nieuwe vliegveld van Ameland krijgt schuurtype-gebouwen, volgens het ontwerp van architect Bernd Bove. ,,Dat past bij het eiland. We zijn geen Schiphol.” Van Hûs en Hiem mag het allemaal wel wat frivoler.

Lees meer over
Ameland

Het meer dan veertig jaar oude hangargebouw op Ameland Airport aan de Strandweg bij Ballum is verouderd. Het gebouw is nu nog van een particuliere eigenaar, maar de gemeente gaat de nieuwbouw voor haar rekening nemen. Het is de bedoeling dat de exploitatie vervolgens in een stichting wordt ondergebracht, die het vliegveld en de gebouwen aan de gebruikers verhuurt.

De nieuwe gebouwen - een logementengebouw, een hangar met kleine verkeerstoren en daartegenaan een bescheiden bezoekerscentrum met terrasje - moeten beter zichtbaar zijn vanaf de weg, zeiden projectleider Febo Perdok en architect Bernd Bove van Adema Architecten uit Dokkum bij de presentatie van de nieuwbouwplannen bij welstandsadviescommissie Hûs en Hiem.

,,Texel en Ameland zijn de enige Waddeneilanden met een vliegveld. Dat is best wel een luxe functie, dat wil je ook wel laten zien aan de toeristen. Als je nu met de bus over de verbindingsweg van oost naar west rijdt, kom je erlangs, maar zie je niks van het vliegveld”, zei Bove. ,,Dat beeld willen we meer toegankelijk maken.”

De leden van Hûs en Hiem zagen dat niet direct aan de plannen af. ,,Ik mis wat frivoliteit”, zei de cultuurhistoricus. ,,Vliegen is een bijzonder avontuur, dat mis ik hier. Dit gebouw blijft dicht bij een bezoekerscentrum voor Staatsbosbeheer, die sfeer.” De leden vinden dat het ,,verkeerstorentje” onttrokken wordt aan het zicht, terwijl dat juist laat zien dat er een vliegveld is. Ook de stedenbouwkundige ziet graag wat meer ,,optimisme” in het ontwerp. ,,Mag dat nog? Kijk naar Schiphol, mensen vinden het hartstikke leuk om naar vliegtuigen te kijken.”

‘Elektrisch vliegen zou voor Ameland echt een kans zijn’

Bove antwoordde dat zijn architectenbureau juist uit vier kandidaten is geselecteerd vanwege het ingetogen ontwerp. ,,Dit schuurtype past bij het eiland. We zijn geen Schiphol.” Optimistisch zijn over vliegen mag van Bove en Perdok. ,,Je kan hier in de toekomst elektrisch vliegen. Zo’n ontwikkeling begint op kleine afstand, dat zou voor Ameland echt een kans zijn.”

De plannen zijn vanwege de hard gestegen bouwkosten nu al versoberd ten opzichte van een dik jaar eerder. Zo zijn om die reden houten gevels en groene sedum-daken wegbezuinigd. In de hangar is straks ruimte voor vier particuliere vliegtuigen van Amelanders en twee commerciële vliegtuigen. Vanuit de commerciële vliegtuigen worden duo-parachutesprongen genomen.

De para’s die de sprongen doen komen vaak van ver, bijvoorbeeld uit Italië en Zweden, vertelde Bove. Voor hen en ander personeel is het gebouw met zes logementen en een plek voor de havenmeester bedoeld. ,,De verkeerstoren op Ameland wordt bediend door vrijwilligers”, legde Perdok uit. ,,Dat willen we zo houden, als tegenprestatie mogen ze met hun gezin op Ameland verblijven.”

Wat het plan gaat kosten hielden Perdok en Bove voor zich. Pas in september 2023 wordt een kredietaanvraag gedaan bij de gemeenteraad. ,,Heel veel”, wilde Perdok nog wel kwijt. In het gunstige geval kan de nieuwbouw in september 2024 beginnen en in het voorjaar van 2025 worden opgeleverd. Er is dus nog tijd voor wat aanpassingen aan het ontwerp. Want een positief oordeel van Hûs en Hiem zit er voor de luchthaven nog niet in, concludeerde voorzitter Marc Visser. ,,Je wilt dat deze opgave de schuur overstijgt.”