Labmedewerkers van de toekomst

Labmedewerkers van de toekomst Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Flexibel, innovatief én milieubewust: drie woorden die het meest werden genoemd toen FHI aan WoTS-bezoekers vroeg om de labmedewerker van de toekomst te beschrijven. In onze vorige nieuwsbrief besteedden we aandacht aan het lab van de toekomst. Maar welke vaardigheden en eigenschappen horen daarbij voor het personeel? Dat lees je in dit artikel.

We gaan de lucht in

Waar we dertig jaar geleden nog aan een labtafel werkten, gaan we nu de lucht in. Letterlijk: het cloudbased laboratorium is net als cloudbased computing heel luide toekomstmuziek. Deze labs in de cloud verschijnen steeds vaker. Dat betekent ook iets voor de medewerkers van het lab: zij staan tenslotte niet meer zo vaak aan die labtafel te werken.

Een flexibele houding is een van de eigenschappen die volgens onze WoTS-bezoekers worden verwacht van toekomstige laboranten. Meegaan met de tijd is namelijk nodig; de ontwikkelingen in de laboratoriumwereld gaan snel. Op de hoogte zijn is één, maar meebewegen met technieken als virtual reality, augmented reality, cloudlabs en business intelligence-systemen is haast een vak apart. Dat vergt een andere insteek van labopleidingen, maar ook een doorontwikkeling van mensen die al in het lab werkzaam zijn.

Dit zijn de future skills van de labmedewerker:

  • Flexibele houding: meebewegen met alle ontwikkelingen die in razend tempo de revue passeren, ook in de laboratoriumbranche.
  • Innovatief denken: de toekomst vergt niet alleen het vermogen om mee te bewegen, maar ook om mee te denken. Hoe vernieuwen we het lab? Probleemoplossend vermogen en out of the box denken zijn zeker een must voor de toekomstige labmedewerker.
  • Milieubewust werken: het lab is een grootverbruiker van energie, materialen en water. De moderne laborant werkt duurzaam en houdt rekening met het verbruik.

Meebewegen en meedenken

Een van de eigenschappen die ook veelvuldig werd genoemd in onze vraagronde op de WoTS-vakbeurs is ‘innovatief’: producten, diensten en bedrijfsprocessen vernieuwen. Vertaald naar de toekomstige vaardigheden van labmedewerkers betekent dit dat ze gewillig zijn en enthousiast worden om mee te denken over vernieuwingen.

Een innovatieve instelling is cruciaal in het meedenken over hoe we het lab kunnen vernieuwen. Dat vraagt om een groot probleemoplossend vermogen en de vaardigheid om out of the box te kunnen denken. Daarnaast zijn sterke communicatieve vaardigheden een must. Dat zien we terug op veel gebieden waarbij de focus voorheen veelal lag op technische en medische vaardigheden.

“We werken aan een schonere wereld in het lab, maar dat begint al in het lab zelf.” – Marit van GreenLabsNL

Duurzaamheid: ook ín het lab

Het komt in alle branches terug: duurzaamheid. Ook in de labwereld krijgt dit thema een steeds prominentere rol. Niet alleen in het meewerken aan duurzame oplossingen om de wereld schoner te maken, maar ook zeker ín het werken aan milieubewustere processen in het lab. Het lab is namelijk een grootverbruiker van energie, materialen, plastics en water. Daar moeten we wat mee doen, vinden WoTS-bezoekers. De toekomstige laborant moet zeker milieubewust zijn.

Want hoe maken we het lab zelf schoner? Kleine aanpassingen maken een groot verschil. Doe de kap van de zuurkast naar beneden als je die niet gebruikt, zet de vriezer iets minder koud, houd bij wat erin zit (dat scheelt weer zoekwerk) en communiceer over duurzaam gebruik van materialen en apparatuur. Die zaken zitten bij de laborant van de toekomst al in het systeem; op dit moment moeten we elkaar daarvan nog bewust maken.

Tijdens de FHI Duurzaam Lab Challenge dit jaar hebben we aan laboratoria en leveranciers gevraagd hun duurzame oplossingen, ideeën en handvatten te delen. Zo kunnen we van elkaar leren en stappen zetten naar een schoner lab, waar milieubewust werken centraal staat. Er kwam ook een winnaar uit de challenge. Lees er hier meer over.

Labmedewerker: de verschillen en overeenkomsten

De future skills van labmedewerkers verschillen dus enorm van hoe we hun skills nu kennen. Naast innoveren, meebewegen en milieubewust werken, zijn er nog meer vaardigheden die een prominentere rol zullen spelen. Het analyseren van data is iets waar we zeker niet omheen kunnen. Maar tegelijkertijd zal de kern van het vak belangrijk blijven. Denk aan zorgvuldig afwegen en nauwkeurig meten. Hoewel veel herhalend werk in moderne labs automatisch gaat, zijn er ook laboratoria waar mensen het handwerk blijven doen.