Noordelijk Filmfestival opent met zwarte komedie en 'anti-mienskipsfilm'

Filmmaker Maria Stuut opende het festival met het afknippemn van een pink. Waarom? Dat werd pas duidelijk tijdens de openingsfilm.

Filmmaker Maria Stuut opende het festival met het afknippemn van een pink. Waarom? Dat werd pas duidelijk tijdens de openingsfilm. Foto: Jacob van Essen

Met een voorpremière van The banshees of Inisherin opende woensdagavond het Noordelijk Filmfestival in de Harmonie. Het was er meteen druk.

,We hebben nooit gebrek aan vrijwilligers, maar we hebben niet eerder meegemaakt dat zich zoveel mensen hebben aangemeld’’, vertelde Jacqueline Schrijver, directeur van het Noordelijk Film Festival kort na de opening woensdagavond.

Dit jaar was moesten mensen die zich hadden aangemeld zelfs worden teleurgesteld. ,,We hebben heel erg geselecteerd op beschikbaarheid. En we willen natuurlijk wel dat vrijwilligers ook echt wat te doen hebben en niet om hoeven te hangen.’’

Optimistische geluiden aan het begin van de 42-ste editie van het festival dat zich tot en met zondag rond de Harmonie in Leeuwarden afspeelt, en deels in de Koornbeurs in Franeker en De Lawei in Drachten. Het optimisme werd nog versterkt door de grote opkomst bij de opening.

Pink afknippen

Tijdens die opening lichtten de drie programmeurs op het podium onderdelen uit het programma toe. Filmmaker Maria Stuut opende door met een enrome schaar de pink van een reuzenhand af te knippen.

De symboliek daarvan werd pas duidelijk tijdens de openingsfilm The banshees of Inisherin , een zwarte komedie over twee mannen op een Iers eiland, van wie de een op een dag de vriendschap verbreekt. Hij vindt de ander saai en wil zijn tijd beter besteden. De ander blijft proberen de band te herstellen, met steeds absurdere gevolgen.

Voor de film heetten hoofdrolspelers Colin Farrell, Brendan Gleeson en Kerry Condon de bezoekers welkom in een kort filmpje.

The banshees of Inisherin is een plattelandsfilm – een anti-mien-skipsfilm kun je ook zeggen – waarvan je zou hopen dat ze in Friesland ook zo gemaakt zouden worden. De overeenkomsten tussen het Ierland van maker Martin McDonagh en Friesland werden in de jaren negentig al herkend toen een van zijn eerste theaterstukken bij Tryater de Nederlandse première beleefde.