Ooststellingwerf gaat onderzoek doen naar psychische problemen onder boeren

Het gemeentehuis van Ooststellingwerf in Oosterwolde.

Het gemeentehuis van Ooststellingwerf in Oosterwolde. FOTO SHUTTERSTOCK

De gemeente Ooststellingwerf gaat onderzoek doen naar psychische problemen onder agrariërs die door het stikstofbeleid onder druk zijn komen te staan. Dat heeft wethouder Esther Verhagen dinsdag toegezegd tijdens de raadsvergadering over de gemeentebegroting.

Lees meer over
Ooststellingwerf

Aanvankelijk wilde CDA-fractievoorzitter Thomas Wiebe Swart met mede-indieners D66, GroenLinks en VPO in een amendement twee ton beschikbaar stellen voor een hulpverlener binnen het gebiedsteam die deze problematiek onder boeren gaat inventariseren. Wethouder Verhagen ontraadde dat voorstel en wees erop dat agrariërs die psychosociale begeleiding nodig hebben, kunnen aankloppen bij welzijnsorganisatie Scala. ,,Ze hoeven geen speciale doelgroep te zijn.”

Ze stelde dat de raadsleden veel aannames hebben over psychosociale problemen bij boeren, maar deed uiteindelijk de toezegging om eerst te inventariseren in hoeverre boeren behoefte hebben aan dit soort hulp. ,,Daarna zal ik met een concreet voorstel komen hoe er gerichte zorg ingezet kan worden voor deze doelgroep.”

Een dozijn amendementen

Tijdens de bespreking van de programmabegroting voor de komende raadsperiode passeerden er dinsdag wel een dozijn amendementen en een tiental moties de revue. Daarvan werd een flink aantal uiteindelijk ingetrokken. PvdA-wethouder Jelke Nijboer constateerde evenwel dat er ,,werkelijk geen enkele negatieve motie of amendement” tussen zat.

Zo werd de motie van VPO-raadslid Elaine Messham met algemene stemmen aangenomen om hulp te bieden aan mkb-bedrijven in het compenseren van de stijgende energiekosten. Ook stemde de raad in met een motie van GroenLinks en CDA om volgend jaar een klimaatadaptatieplan op te stellen voor Ooststellingwerf, met speciale aandacht voor de toekomstbestendigheid van de agrarische sector. Voor dit plan wordt 250.000 euro uit het duurzaamheidsbudget gehaald.

De komende twee jaar zal 20.000 euro beschikbaar worden gesteld voor het verstrekken van menstruatieproducten aan doelgroepen waar sprake is van menstruatiearmoede.

Twee culturele organisaties – Vrijstaat de Stellingen en Stichting De Kortsluiting – krijgen elk jaarlijks 10.000 euro subsidie. ,,Ik vind het jammer dat er voor twee verenigingen geld beschikbaar wordt gesteld, ik had het liever algemeen gezien”, verklaarde ChristenUnie-fractievoorzitter Berend Leistra, die als enige tegen dit voorstel stemde.