België uitgeschakeld in Billie Jean King Cup

Elise Mertens werd gedwongen tot een opgave.  ©  EPA-EFE

De finalefase van de Billie Jean King Cup in Glasgow zit erop voor de Belgische tennisvrouwen. Elise Mertens (WTA 29) gaf op in het tweede enkelduel tegen de Australische Ajla Tomljanovic (WTA 33). Tomljanovic leidde op dat moment met 3-0 in de derde set. Mertens had de eerste set gewonnen met 6-4, Tomljanovic de tweede met 6-4.

belga

Mertens won de eerste set met 6-4 en leek met een 3-0 voorsprong in de tweede set ook op weg naar een zege in twee sets. Die was nodig voor de Belgen om in de race voor kwalificatie voor de halve finales te blijven. Maar de 26-jarige Limburgse kreeg in de tweede set last van haar rechterschouder en moest een medische time-out aanvragen. Tomljanovic profiteerde en haalde de tweede set binnen met 6-4. De kwalificatie was zo al buiten bereik voor België. Mertens probeerde het in de derde set nog, maar gaf uiteindelijk op bij een 3-0-achterstand.

‘De wedstrijden kwamen te vroeg voor mij. Woensdag speelden we al vanaf 10 uur ‘s morgens, donderdag eveneens. Spelen voor België is een voorrecht en ik was heel gelukkig hier te zijn. Maar anderzijds wist ik dat het een fysieke uitdaging zou zijn. Ik begon heel goed aan de match maar op het einde van de eerste set begon ik pijn te voelen. Ik heb geprobeerd ermee om te gaan maar ik kon niet meer normaal opslaan en mijn forehand werd ook zwakker,’ reageerde Mertens. Elise Mertens kwam rechtstreeks van de WTA-finals naar Glasgow.

Eerder op de dag verloor Alison Van Uytvanck (WTA 54) kansloos van Storm Sanders (WTA 237) in het eerste enkelduel. Het werd twee maal 6-2. Van Uytvanck vierde haar wederoptreden na een rugblessure. Later op de dag is er nog het overbodige dubbelspel.

Kirsten Flipkens en Ysaline Bonaventure hebben ook het afsluitende dubbelspel tegen Australië verloren. Het duo ging na een uur en dertien minuten met 6-4 en 6-3 onderuit tegen Storm Sanders en Samantha Stosur. België verliest daardoor de ontmoeting met 3-0.

Australië had eerder Slovakije verslagen met 2-1 en mag zich als laureaat van groep B opmaken voor de halve finales. Daarin treft het de winnaar van groep C (Spanje, Kazachstan of Groot-Brittannië).