Cambuur strijdend ten onder in Rotterdamse Kuip: 1-0

Doelman Joao Virginia maakt een Feyenoord-aanval onschadelijk.

Doelman Joao Virginia maakt een Feyenoord-aanval onschadelijk. Foto: ANP/MAURICE VAN STEEN

Weggespeeld werd SC Cambuur donderdag beslist niet tegen Feyenoord, een puntje was gezien de strijdlust wel verdiend geweest, maar ook uit de Rotterdamse Kuip vertrokken de Leeuwarders zonder punten en goals (1-0).

Alleen een overwinning in de derby tegen Heerenveen kan zondag het chagrijn over het eerste deel van het seizoen wegspoelen. Winnen van de aartsrivaal verzacht het schamele aantal van acht puntjes dat SC Cambuur in de eerste dertien duels bij elkaar sprokkelde.

Met een beetje geluk had daar in Rotterdam het negende bijgeschreven kunnen worden. Maar geluk is precies hetgeen Cambuur al zo’n beetje het hele seizoen mist.

Extra verdediger

Cambuur gooide in Rotterdam de huisstijl overboord. Geen traditionele 4-3-3-opstelling, maar Pascal Bosschaart posteerde met Calvin Mac-Intosch een vijfde verdediger in zijn ploeg. Hij wilde daarmee in eerste plaats doelpunten voorkomen en zelf toeslaan uit de kansjes die ongetwijfeld zouden komen.

Het ging ten koste van centrumspits Roberts Uldrikis. Remco Balk en Silvester van der Water moesten voorin met zijn tweetjes voor de aanvallende impulsen zorgen.

Snelle tegengoal

Na vier minuten moest Cambuur al een fikse domper incasseren. De opkomende centrale verdediger David Hancko werd over het hoofd gezien. Doelman Joao Virginia redde nog bekwaam, maar de rebound stuiterde via Mees Hoedemakers voor de voeten van Quilindschy Hartman, die de bal onhoudbaar hoog in de touwen joeg.

Cambuur moest even van de schrik bekomen en mocht blij zijn dat Feyenoord de wedstrijd niet vroegtijdig besliste. Hancko werd bij een corner nogmaals vrij gelaten, maar de verdediger kopte op de paal. Virginia redde bekwaam op een kopbal van dichtbij van Igor Paixao en deed dat ook op een paar schoten van afstand.

Bergsma raakt ook de paal

Omdat de 2-0 uitbleef, mocht Cambuur blijven hopen. En in het slot van de eerste helft kwamen de kansen er ook. Eerst zette Remco Balk met een prachtige pass Jamie Jacobs vrij voor doelman Justin Bijlow, maar de middenvelder kon de bal net niet toucheren.

Op slag van rust was Leon Bergsma nog dichterbij. Zijn kopbal toucheerde de buitenkant van de paal. Het geluk zat Cambuur wederom niet mee, typerend voor de moeilijke fase die de Leeuwarders doormaken.

Lang blijven hopen

Cambuur bleef ook in het eerste kwartier na de pauze gemakkelijk overeind, maar grote kansen bleven uit. Een kopbal van Mac-Intosch was een eenvoudige prooi voor Bijlow.

Met verse aanvallers (Mambimbi en Sambissa vervingen Balk en Van der Water) ging Cambuur op zoek naar een historisch punt. De acht voorgaande eredivisiewedstrijden in de Kuip gingen verloren.

Heel lang mocht Cambuur blijven hopen. Ook omdat Feyenoord de 2-0 niet maakte. Santiago Gimenez mocht het tussen de 67ste en 75ste minuut drie keer proberen, maar eerst haalde Marco Tol de bal van de lijn, daarna schoot hij wild over en de derde poging was een prooi voor Virginia.

Weer geen doelpunt

De laatste tien minuten was het alles of niets voor Cambuur. Bosschaart bracht centrumspits Tom Boere in plaats van Mac-Intosch en Michael Breij kwam voor Jacobs. Die laatste had de kans om zijn ploeg een hele fijne terugreis te bezorgen, maar zijn kopbal op de scherpe voorzet van Mitchel Paulissen vloog net naast. Zo bleven de Leeuwarders voor de tiende keer in dertien doelpuntloos.

Nog een kans om nog met een goed gevoel de winterstop in te gaan rest Cambuur. Zondag de derby winnen van SC Heerenveen en de tegenvallende eerste seizoenshelft is voor even vergeten.