Spring naar inhoud

MCL maakt van ziekenhuiskamer klein hospice

Als patiënten komen te overlijden, sterven ze het liefst thuis of in een hospice. Helaas kan dat niet altijd, omdat ze te ziek zijn om vervoerd te worden of er nog geen plek is in het hospice. MCL start daarom de pilot Hospice Care Unit (HCU), waarmee ze deze patiënten en hun naasten een tijdelijke ‘huiskamer’ biedt.

Mobiele huiskamer

De HCU is geen vaste kamer, maar een verplaatsbare kast gevuld met onder andere sfeerverlichting, een bluetoothspeaker, serviesgoed, thermoskan, kussens, dekens en een klein koelkastje. Ook zitten er twee comfortabele stoelen bij. Rick Idsardi, verpleegkundige i.o. tot specialist én kartrekker van het project, legt uit: “We noemen het ook wel een mobiele huiskamer. De verpleegkundigen brengen deze - in overleg met de naasten van de patiënt - naar de gewenste ziekenhuiskamer. Vervolgens kunnen zij met alle benodigdheden een klinische ziekenhuiskamer omtoveren tot warme, huiselijke ruimte.”

Stervensfase persoonlijker maken

Op een aantal afdelingen van het MCL werd al gewerkt met een zogenaamde ‘waakmand’; een kleine, uitgeklede versie van de HCU. Binnen het Team Ondersteunende en Palliatieve Zorg (TOPZ) van het MCL bestond echter de wens om deze uitgebreider en structureel in te zetten. “De waakmand werd erg gewaardeerd, hoorden we van nabestaanden. Daarom hebben we - naar voorbeeld van het UMCG in Groningen – onderzocht of we ook een HCU in het MCL konden opzetten. Samen met Hella Botman, adviseur Stichting Vrienden van het MCL, hebben we dat nu kunnen realiseren. Heel mooi dat we de stervensfase van patiënten op deze manier persoonlijker kunnen maken”, aldus Idsardi.

Pilot

De pilot HCU start op de afdeling oncologie (afdeling Z) en loopt zes maanden. Na evaluatie met zowel betrokken verpleegkundigen als patiënten en naasten wordt (bij positief advies) het aantal HCU’s uitgebreid en ook op andere afdelingen in het MCL ingezet.

Kijk voor meer informatie over palliatieve zorg op de website van MCL.