De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Terugblik op de afgelopen week

Gas 2 nov9 novElektriciteit2 nov9 nov
TTF Daggas41.190.5Base Nov 22297.5
260.0
TTF Dec 22121110.5Peak call 23392.0
352.0
TTF call 23126.2118.1Base call 23333.8299.0

Afgelopen week: Warm weer blijft de prijzen drukken

Er is de laatste tijd weinig baanbrekend nieuws die de prijzen in beweging brengen. Het voorlopig uitblijven van echt lage temperaturen laat de kortetermijnprijzen langzaam omlaag tikken en de comfortabele vulgraad van de gasbergingen geeft ook enige ontspanning. De korte termijn prijzen beginnen ook de lange termijn prijzen langzaam naar beneden te trekken. Al blijven die nog opvallend hoog staan.

Europa blijft goed bevoorraad worden door tankers met vloeibaar gas. De gasbergingen zijn op Europees niveau voor ruim 95% gevuld, waarbij Duitsland inmiddels zelfs boven 99,5% staat. Nederland blijft iets achter met een vulgraad van 92%. Er liggen met name voor de Britse en Spaanse kusten nog LNG-tankers te wachten op gunstigere prijsomstandigheden waardoor ze nu feitelijk dienst doen als drijvende opslag. Ook ligt er bij de Eemshaven al enkele weken een schip uit de VS te wachten met zijn lading van 104 miljoen m3 (na hervergassing).

Als de inschattingen van de LNG-experts kloppen dan mag Groot-Brittannië tot het einde van de maand nog ongeveer twintig gevulde tankers verwachten, hoofdzakelijk afkomstig uit de VS en Qatar. Als lage temperaturen uitblijven dan wakkert dit de export naar West-Europa verder aan. Het zal echter niet lang duren tot alle West-Europese gasvoorraden tot de nok toe gevuld zijn en dan neemt de kans toe dat deze tankers ook als drijvende opslag zullen fungeren.

In Nederland is het LNG-aanbod beperkter, waarbij er nog zes aanlandingen op stapel staan bij de Gate-terminal tot eind november. Ook Frankrijk (ca. 15) en België (ca. 6) blijven volop LNG ontvangen. De Europese winterprijzen staan nog steeds ruim 20 €ct/m3 hoger dan de Aziatische winterprijzen, waardoor Europa de meeste flexibele LNG-leveringen blijft aantrekken. Naar verwachting wordt op 29 november voor het eerst sinds juni weer een LNG-tanker gevuld bij de Freeport-terminal in Texas. Die terminal was lange tijd niet beschikbaar vanwege een brand en daarop volgende explosies. Vanaf medio december kan Europa dus weer leveringen verwachten vanuit deze productiefaciliteit die een totale jaarproductie van 8,4 miljard m3 heeft.

Op de hoogte blijven


Wilt u op de hoogte blijven van de marktontwikkelingen? Meld u nu aan.