Niet waterpeil verhogen, maar veengrond omkeren: provincie doet er onderzoek naar in Groote Veenpolder bij Wolvega

Een luchtfoto van een deel van de Groote Veenpolder.

Een luchtfoto van een deel van de Groote Veenpolder.

De provincie gaat in de Groote Veenpolder tussen Wolvega en de Tsjûkemar onderzoeken of het omkeren van veengronden het inklinken van het veen kan voorkomen.

Het onderzoek zal plaatsvinden op twee proeflocaties van elk een halve hectare. De ene proeflocatie kent acht onderzoeksvelden, op de andere locatie worden meerdere methoden van grond keren beproefd en gedemonstreerd. Het onderzoek wordt gedaan door het Veenweide Informatie Centrum in Zegveld en zal ook plaatsvinden in de Kop van Overijssel.

Alternatief voor hoger waterpeil

De onderzoeken moeten uitwijzen of grondkering tot een diepte van 2 meter een alternatief is voor het verhogen van het waterpeil. Het verhogen van de waterstand is de meest voor de hand liggende maatregel om veenoxidatie tegen te gaan en daardoor ook de uitstoot van broeikasgassen en bodemdaling. In vooral de hoger gelegen veenweidegebieden heeft deze maatregel echter geen zin, omdat het grondwater wegstroomt naar de lager gelegen delen.

In delen van de grote Groote Veenpolder is dit het geval en niet alleen daar. De provincie schat dat bij circa 5000 hectare veenweide grondkering een alternatief kan zijn om bodemdaling en de uitstoot van broeikasgassen te voorkomen. Daarbij wordt de veenlaag afgedekt door andere grondlagen. Het Friese veenweidegebied omvat in totaal ongeveer 60.000 hectare.

Resultaten in 2025

De provincie rekent op subsidie van het Rijk waardoor het onderzoek volgend jaar kan beginnen. De eerste resultaten zullen in 2025 beschikbaar zijn. Tot die tijd wil Fryslân zeer terughoudend zijn met de afgifte van ontgrondingsvergunningen, omdat nog niet duidelijk is wat de gevolgen zijn voor de bodemvitaliteit en de hydrologie.

Boeren blij met onderzoek

De boeren in de circa 2500 hectare grote Groote Veenpolder reageren opgetogen op het onderzoek. Ze zien meer heil in grondkering of het aanbrengen van klei of zand over de veengrond om veenoxidatie te voorkomen dan in het verhogen van het waterpeil.