Sneltest voor HbA1c in de huisartsenpraktijk

Er zijn steeds meer sneltesten beschikbaar in de huisartsenpraktijk, waaronder een vingerpriktest voor HbA1c. De eerste ervaringen hiermee zijn positief, zo blijkt uit onderzoek onder 13 huisartsenpraktijken. Zowel huisartsen en praktijkondersteuners (POH’s) als patiënten met diabetes willen deze zogenoemde point-of-care-testing (POCT) voor HbA1c integreren in de normale zorg.

Vingerpriktest

Het onderzoek is uitgevoerd in 13 huisartsenpraktijken in Zuidwest-Nederland, waar in totaal ruim 1.500 vingerpriktesten voor HbA1c werden uitgevoerd in het kader van diabeteszorg. Via vragenlijsten is de ervaring daarmee in kaart gebracht bij de patiënten en de betrokken huisartsen en POH’s. De patiënten waren vooral positief over de locatie (in de huisartsenpraktijk), de snelheid van de test en de persoon (de POH) die de test uitvoert.

Patiënttevredenheid

Participerende huisartsen roemden de patiëntvriendelijkheid: de patiënt hoeft slechts 1 keer naar de praktijk te komen en hoeft niet nuchter te zijn. Daarnaast is het mogelijk om direct te bespreken hoe de patiënt is ingesteld. POH’s en huisartsen ervoeren ook een hogere patiënttevredenheid dan bij een reguliere bloedtest. Nadelen waren de tijd om de apparaten te kalibreren en het langere consult. Desondanks gaan alle huisartsenpraktijken die met HbA1c-sneltesten zijn gestart, er ook mee door.

Adviezen NHG-Standaard

De NHG-Standaard Diabetes mellitus adviseert bij een goed ingestelde patiënt 1 keer per jaar het HbA1c en driemaandelijks het nuchtere glucose te controleren. Indien de patiënt meerdere keer per dag insuline gebruikt, luidt het advies om het HbA1c driemaandelijks te controleren.

Bronnen: Huisarts en Wetenschap en BMC Nurs

Gepubliceerd op 14 november 2022

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.