LC Commentaar | Moe van de oorlog? Laten we de Oekraïners niet in de kou staan

Eten bij kaarslicht in Kiev.

Eten bij kaarslicht in Kiev. FOTO AFP

Sinds Rusland op 24 februari met een grote troepenmacht Oekraïne binnenviel, is de oorlog in en tegen het buurland vrijwel geen dag uit het nieuws geweest.

En dat is niet zo verwonderlijk: sinds die fatale dag zijn al zeker 38.000 mensen om het leven gekomen en meer dan 50.000 gewond geraakt, en dat zijn dan nog voorzichtige schattingen. Minimaal 140.000 gebouwen zijn verwoest. De totale oorlogsschade wordt geschat op zo’n 400 miljard euro.

En dan zijn er de miljoenen mensen die voor de oorlog op de vlucht geslagen zijn. Volgens de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) heeft de Russische invasie in Oekraïne geleid tot de snelste en grootste ontheemding in tientallen jaren.

,,Sinds 24 februari zijn zo’n 14 miljoen mensen uit hun huizen verdreven”, zei UNHCR-chef Filippo Grandi begin deze maand voor de VN-Veiligheidsraad in New York. ,,Oekraïners staan voor een van ’s werelds strengste winters onder extreem moeilijke omstandigheden”. Grandi voegde eraan toe dat de humanitaire hulp die gegeven wordt tot dusver niet veel meer is dan een druppel op een gloeiende plaat, gezien de schaal van de vernielingen die zijn aangericht door de Russische invasiemacht.

Kwetsbaarst

De tactiek waartoe de Russische aanvallers inmiddels zijn overgegaan, lijkt er steeds meer op gericht om de Oekraïners te treffen waar ze het kwetsbaarst zijn. Er worden steeds meer aanvallen uitgevoerd op energiesystemen en andere infrastructuur, waardoor veel Oekraïners geregeld zonder water, gas en elektriciteit zitten.

Gelukkig kunnen de Oekraïners nog wel rekenen op steun uit het buitenland. De Europese Commissie belooft vanaf januari iedere maand gemiddeld 1,5 miljard euro naar Oekraïne over te maken om het land te helpen lopende uitgaven te doen.

Premier Mark Rutte beloofde de Oekraïense president Volodimir Zelenski vorige week in een videoboodschap dat Nederland Oekraïne blijft steunen. ,,In het bijzonder tijdens de komende winter, maar ook daarna. Zo lang als nodig.” Rutte hekelde de ,,aanhoudende Russische agressie” tegen Oekraïne, die ook ook op burgerdoelen gericht is.

Lange adem

Hoe hartverwarmend deze gestes ook zijn, de steun voor Oekraïne wordt steeds meer een zaak van lange adem. Om dat geduld niet al te zeer op de proef te stellen, stelden Amerikaanse overheidsfunctionarissen onlangs voor dat president Zelenski, die tot nu toe ieder overleg met de Russen van de hand wijst, zich bereid verklaart om wel met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin om de tafel te gaan. Als Zelenski zich al te halsstarrig blijft opstellen, zou hij (een deel van) de wereldwijde steun mogelijk verspelen, zo is de redenering van de Amerikanen.

Laten we vooral niet vergeten wie in dit conflict de agressor is. Zolang Oekraïners door het Russische optreden verstoken zijn van water, stroom en elektriciteit, geeft het totaal geen pas om van Zelenski te verlangen dat hij water bij de wijn doet. Wij zitten er immers nog altijd warmpjes bij, ook al kost dat wat.

Het commentaar is een dagelijkse rubriek waarin de Leeuwarder Courant reageert op actuele ontwikkelingen. Reageren? Gebruik de reactie-mogelijkheid onder dit artikel of mail naar commentaar@lc.nl .