Steeds meer Gooise tieners rijden in ’kakkercanta’ van 13 mille naar school

Zo rijden scholieren vandaag de dag naar school.

Zo rijden scholieren vandaag de dag naar school. Ⓒ MEDIAHUIS

Wie langs een paar middelbare scholen in het Gooi rijdt, ziet al snel 45-kilometervoertuigjes op de stoep staan. Het zijn geen invalidenwagentjes, maar de peperdure Birò’s, waar steeds meer scholieren tegenwoordig geruisloos mee naar school scheuren. „Ouders vinden het veiliger dan een scooter.”

Lees meer over
Vervoer

„Pas op!”, schreeuwt een man. Een scholiere van het Willem de Zwijger College rijdt zo snel achteruit met haar Birò dat ze bijna een senior op een e-bike raakte („Oeps, ik zag hem niet.”). Haar vriendin rijdt achter haar aan, ook zij heeft weinig tijd om wat vragen te beantwoorden: „Sorry, ik moet naar bijles.” En: „Hij is niet van mij, maar van mijn ouders.”

De dames rijden geruisloos in hun Birò weg. Voor het Willem de Zwijger College in Bussum staan meer van zulke elektrische wagentjes op stoep. Het is een imposant rijtje dat meteen de aandacht trekt. Eén voertuig valt al helemaal op: de glanzende, bronskleurige Renault Twizy zonder deuren. Het lijkt wel een showroom, maar niets is minder waar: zo rijden scholieren vandaag de dag naar school.

Imago

De Birò, een elektrisch voertuig met twee zitplaatsen en een maximumsnelheid van 45 kilometer per uur, is pak ’m beet in de afgelopen tien jaar uitgegroeid tot een echt hebbedingetje. De doelgroep is jong, goed ter been en beter gesitueerd. Een wereld van verschil met de oubollige Canta, die vooral bekend staat als een wagentje voor invaliden. De Birò is eigenlijk zijn sexy, goedgeklede zusje. Hier willen jongeren wél in gezien worden.

Het wagentje is geen Amsterdams fenomeen (het komt uit Italië), maar is wel in de hoofdstad een hype geworden. Goedgekapte pr-dames en snelle makelaars scheuren er al jaren mee rond. Over het fietspad, door rood, om vervolgens ongegeneerd midden op de stoep te parkeren. Je ziet er vooral P.C. Hooftstraat-publiek in, waardoor Birò al snel bijnamen kreeg als: Amsterdam-Zuidmobiel, kakkercanta of yuppenauto. Ook heeft menig BN’er er eentje voor de deur staan - dan weet je wel hoe laat het is.

Maar het geparfumeerde bakkie zoeft tegenwoordig niet alleen over de Amsterdamse grachten, inmiddels duiken ze ook in het Gooi op. Je struikelt er in deze regio (nog) niet over - sommigen zullen het nog steeds wel zien als een zeldzaam diersoort op de weg - maar bij bepaalde middelbare scholen stijgt het aanbod voor de deur wel. Langzaam, maar zeker.

Influencers

„Het wordt steeds meer ’een ding’ bij ons op school”, vertellen twee leerlingen van het Willem de Zwijger College. De trend is aangewakkerd door Amsterdamse influencers. De meiden benadrukken dat het niet op alle scholen booming is, de meeste leerlingen komen nog steeds ’gewoon’ op de fiets, maar het is vooral een trend op het Gemeentelijk Gymnasium in Hilversum, Laar & Berg In Laren, en hier, op het Willem.

„Maar het valt nog mee vergeleken met het Barlaeus Gymnasium in Amsterdam”, zeggen ze lachend. „Daar heb je er echt veel.” Ze willen niet met hun naam in de krant. „Mensen vinden er toch wel wat van”, zegt de Birò-eigenaresse. „Daarom wil ik liever niet dat mensen weten dat ik er eentje heb.”

Fashionable

Dat is ook meteen het opvallende aan de Birò: het is enerzijds een hip fenomeen, maar aan de andere kant maakt het ook veel gemengde reacties los. ’Ik heb nog nooit iemand in zo’n Birò zien zitten met een sympathiek hoofd’, twitterde techondernemer Alexander Klöpping een paar jaar geleden. Het wagentje is wat dat betreft een rijdend paradox: milieuvriendelijk maar ook een statussymbool, wat voor zowel bewondering als afgunst zorgt.

Om te beginnen zorgt het prijskaartje bij sommigen voor opgetrokken wenkbrauwen. Een veelgehoorde reactie is: ’Wie betaalt er nou zoveel voor een gedrocht op wielen?’ Je moet voor een Birò inderdaad diep in de buidel tasten - of het een gedrocht is, mag u zelf bepalen. Het instapmodel kost 13.595 euro. Wil je een stap groter met extra bagageruimte, dan kom je op zo’n 17.000. En voor wie helemaal fashionable voor de dag wil komen: Birò heeft ook een limited edition (vanaf 15.995 euro), die is uitgerust met een mat frame, getinte ramen en metalen platen aan de voor- en achterzijde. „Naast het gemak vooral ook heel leuk om te rijden”, staat op de Birò-site.

Wat de reputatie ook niet ten goede is gekomen: Birò had lang dezelfde privileges als een gehandicaptenvoertuig. De karretjes mochten bijvoorbeeld op het fietspad rijden en op de stoep parkeren. Het veroorzaakte heel wat boze blikken en verwensingen. Ook wagens die pontificaal voor de winkeldeur stonden, konden op lelijke opmerkingen rekenen. Ondertussen zijn deze tijden voorbij, wat betekent dat micro-cars, net als een normale auto, gewoon in een parkeervak moeten staan en op de rijbaan rijden. Maar of de verwensingen voorbij zijn, dat kunnen alleen de Birò-rijders beantwoorden.

Statusding

Voor Laar & Berg kijk je ook je ogen uit: een bonte stoet aan elektrische wagentjes staat voor de ingang. Hier staan niet alleen de klassieke Birò’s, ook zien we Ligiers op de parkeerplaats. Bijvoorbeeld de JS60, waar influencer Nina Schotpoort (16) ambassadeur van is. Het speeltje heeft lederen bekleding, airconditioning, verwarmbare stoelen en Apple Carplay. „Daarnaast is de JS60 Sport Ultimate zo groot dat je in de kofferbak alle tassen van je hockey- of voetbalteam kunt meenemen”, aldus de Ligier-site.

Het is ergens ook wel wonderlijk dat het speelgoedautootje zijn opmars maakt in het Gooi. In de hoofdstad is het voor sommigen een ideale uitkomst omdat je er snel en droog van A naar B mee kunt bewegen. Ook kun je vanwege het kleine formaatje makkelijker parkeren dan met een normale auto. Maar in deze regio is er geen sprake van beperkte ruimte, drukke straten en parkeerschaarste. Wat beweegt ouders en jongeren om zo’n karretje aan te schaffen?

Veiligheid

Birò-verkoopmedewerker Daan laat weten dat ouders de veiligheid aantrekkelijk vinden. „We hebben regelmatig scholieren uit het Gooi in de winkel”, vertelt Daan. Hij kan zich zelfs nog wat leerlingen uit de regio herinneren. De verkoper legt uit dat je door de cabine een stuk minder kwetsbaar bent, dan wanneer je op een scooter rijdt. „Ouders vinden het een veiliger alternatief.”

Hij noemt nog een paar voordelen op. Het scheurbakkie is elektrisch en bovendien is de ’houdbaarheidsdatum’ langer. Veel tieners willen na hun 18e een auto, maar de Birò is daar eigenlijk een vervanging van. Het is overigens niet mogelijk om de brommobiel in het Gooi te kopen. „We willen het in eigen beheer houden”, verklaart Daan. Alleen in Amsterdam zit een winkel. „Maar je kunt er wel een online bestellen.”

Volgens trendstrateeg Richard Lamb is het voor jongeren vooral een ’statusding’. „Het is een stoere vorm van mobiliteit. Je kunt er met zijn tweeën mee naar school rijden.” Ook steken tieners elkaar aan: „Als een paar mensen in de klas er eentje hebben, dan zie je dat anderen het ook willen. In het Gooi is het vooral een hip dingetje.”

Trendgevoelig

Het verbaast hem totaal niet dat de wagentjes hier opduiken. Deze regio is volgens Lamb trendgevoelig en welvarend: „Het is een apart stuk, niet te vergelijken met de rest van het land. Ik woon zelf in Wassenaar en daar zie je ze ook steeds vaker voor scholen staan”, aldus Lamb.

Hij laat een foto zien van zijn vrouw, trendwatcher Lieke Lamb, in een gloednieuw autootje van het Brabantse merk Squad Mobility met zonnepaneel op het dak. „Je ziet ook dat steeds meer andere automerken met een eigen model komen.”

Hij vindt de toenemende populariteit leuk om te zien: „Maar ik kan me ook wel voorstellen dat mensen zoiets hebben van: wat is dit? De wereld is gek geworden.”