Provincie gaat met lokale energiepartijen onderzoek doen naar energiehubs in Friesland

In mei dit jaar gingen de heipalen in de grond voor de nieuwe dorpsmolen Reduzum.

In mei dit jaar gingen de heipalen in de grond voor de nieuwe dorpsmolen Reduzum. Foto: MARCHJE ANDRINGA

Is het haalbaar om Friesland onafhankelijk te maken van de grote, buitenlandse energieconcerns?

Tien merendeels Friese energie- en milieuorganisaties denken dat het mogelijk is om de inwoners en bedrijven in de provincie te voorzien van schone én betaalbare energie. Het gaat onder meer om de vereniging van windturbine-eigenaren in Friesland, de koepel van energiecoöperaties in Friesland en de Friese Milieufederatie.

De groep wil samen met de provincie een onderzoek ernaar doen en een plan ervoor opstellen, zo maakte ze onlangs duidelijk op een expertmeeting in het provinsjehûs. Gedacht wordt aan het opzetten van vijftien tot twintig energiehubs verspreid over de provincie waar lokaal geproduceerde energie opgeslagen kan worden (in batterijen of waterstof) en vanwaar de energie gedistribueerd kan worden naar de afnemers.

CDA-Statenlid Anton Meijerman raakte enthousiast van het idee. ,,We zijn nu een speelbal van de geopolitiek en worden nu geconfronteerd met absurd hoge prijzen voor stroom en aardgas. Burgers en bedrijven zijn de dupe terwijl megawinsten wegvloeien naar Zweden (via Vattenfall), Duitsland (via Essent) en Japan (via Eneco).”

Nieuwe model: kostprijs met een plus

Volgens Meijerman zijn met de eigen energiehubs de onvoorspelbare marktprijzen verleden tijd en wordt de kostprijs met een plus het nieuwe model. Hij verwerkte het verzoek van de tien organisaties in een motie die woensdag ruime steun kreeg in de Friese Staten en waarvan gedeputeerde Sietske Poepjes (CDA) zei dat ze haar graag ging uitvoeren.

In de motie worden Gedeputeerde Staten opgeroepen om voor eind 2023 te komen met een onderzoek naar de mogelijkheden voor het produceren van betaalbare duurzame energie met Friese partijen. Ook wordt gevraagd om helderheid over onder meer de vormgeving van de energiehubs en de landschappelijke inpassing. Onafhankelijk Statenlid Theun Wiersma enthousiast: ,,Eindelijk doen we echt iets aan de energiecrisis.” SP-Statenlid Hanneke Goede: ,,Eindelijk komt een eigen Fries energiebedrijf weer een stapje dichterbij.”