Gas blijft duur. Zes alternatieve manieren om je huis warm te houden

Door de hoge gasprijs zoeken veel mensen naar alternatieven om hun huis betaalbaar te kunnen verwarmen. Welke opties hebben zij? En wat zijn de voor- en nadelen? Experts zetten de mogelijkheden op een rij: van een airco en infraroodpanelen tot aan een warmtepomp.

Iedereen houdt de komende jaren last van hoge energieprijzen, verwacht Vereniging Eigen Huis. Het prijsplafond dat volgend jaar geldt voor gas en stroom zal de pijn in de portemonnee weliswaar tijdelijk verzachten. Maar Eigen Huis waarschuwt dat de gemiddelde energienota in 2024 weer liefst €2500 omhoog gaat.

Hybride warmtepomp

Logisch dus dat in veel huishoudens wordt nagedacht over het betaalbaar houden van de gas- en stroomrekening. Techniek Nederland ziet dit terug in de grote vraag naar hybride warmtepompen. Zo’n pomp ondersteunt de cv-ketel en zorgt volgens de ondernemersorganisatie voor een ongeveer 60% lager gasverbruik. „Ook ontvang je subsidie van de overheid op de aankoop van een hybride warmtepomp. Mede daardoor is die in circa vijf jaar terug te verdienen”, zegt Dick Reijman van Techniek Nederland.

Bouwkundig specialist Jan Roelof Hoving van Eigen Huis benadrukt wel dat een hybride warmtepomp alleen geschikt is voor het verwarmen van huizen die redelijk geïsoleerd zijn. „En dus niet voor een tochtige woning uit de jaren dertig.”

Zonneboiler

Voor het verwarmen van water is een zonneboiler ook een optie. Die kan zorgen voor een halvering van de energiekosten in de keuken en badkamer, heeft voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal berekend. Een nadeel is wel dat een zonneboiler op donkere winterdagen onvoldoende warm water levert, zodat de cv-ketel of warmtepomp dan moet bijspringen.

Een woning verwarmen kan ook met een pelletkachel of biomassaketel. Volgens Hoving hebben houtkorrels en -snippers als voordeel dat die een redelijk zuivere verbranding kennen. „Bij een open haard verdwijnt 80% tot 90% van de warmte door de schoorsteen. Bij een pelletkachel is dat 20%.” Daar staat tegenover dat stoken op hout een negatief imago heeft vanwege het klimaat en de luchtkwaliteit, stelt hij.

Een andere mogelijkheid is een airco, die niet alleen kan koelen maar ook verwarmen. Een airco heeft wel als beperking dat die vooral geschikt is om een kamer van warme lucht te voorzien, maar niet een hele woning. Hoving: „Ik zie dat met name mensen die hun garage ombouwen tot kantoor hiervoor kiezen. Zij hoeven de cv-leidingen dan niet door te trekken.”

Infraroodpanelen

Het verwarmen van kleinere ruimtes kan ook met infraroodpanelen. Volgens de bouwkundig specialist kunnen vooral personen die langere tijd voor de televisie of achter de computer zitten profijt hebben van de stralingswarmte van deze apparaten. „Zij kunnen de verwarming in de rest van het huis dan lager zetten.”

De meeste infraroodpanelen verbruiken minder stroom dan elektrische kachels. Maar er is wel een nadeel. Hoving: „Infraroodpanelen worden vaak aan het plafond opgehangen. Het lukt dan wel om het bovenlichaam te verwarmen, maar je voeten onder het bureau kunnen toch koud blijven.”

Levensgevaarlijk

Er zijn ook alternatieven die volgens de brandweer ronduit gevaarlijk zijn - denk aan een barbecue, een terrasverwarmer of een vuurkorf. Volgens brandweercommandant Carolien Angevaren brengen zulke stunts niet alleen de brandveiligheid in gevaar, maar kunnen er ook gezondheidsrisico’s ontstaan door het inademen van rook en fijnstof. „Dat is niet gezond. Daarnaast is er het risico op koolmonoxidevergiftiging bij een onvolledige of slechte verbranding.” In oktober zijn twee Belgische vrouwen omgekomen door koolmonoxidevergiftiging als gevolg van een rokende barbecue in huis.

Het verwarmen van een kamer door waxinelichtjes onder een bloempot van terracotta te plaatsen, komt tegenwoordig eveneens voor. Maar de brandweer vindt ook dit bepaald geen goed idee. Het inademen van de rook van kaarsvet is namelijk ongezond.

„Het idee is dat zo’n pot de warmte lang kan vasthouden. Maar dit is niet goed voor je gezondheid”, beaamt bouwkundig specialist Jan Roelof Hoving van Vereniging Eigen Huis. „Tevens is dit natuurlijk geen structurele oplossing voor het warm stoken van je huis.” Een minpunt is ook dat de warmteopbrengst van waxinelichtjes en kaarsen vele malen lager is dan van een op gas gestookte cv-ketel.

Gordijnen

Hoving heeft wel een tip voor wie z’n woning voordelig en veilig wil verwarmen. „Open je gordijnen zodra de zon schijnt. Juist bij modern isolatieglas kan het warme zonlicht gemakkelijk in je huis doordringen. Tegelijkertijd voorkomt het isolerende glas dat de warmte naar buiten ontsnapt.”

Voor huishoudens die stoken op gas, heeft Dick Reijman van Techniek Nederland ook een bespaartip. „Zorg ervoor dat je cv-ketel regelmatig wordt onderhouden en goed wordt ingeregeld. Dan zal de ketel minder gas verbruiken.”

Reijman adviseert tevens om de thermostaat op minimaal 15 graden te houden. „En laat alle radiatoren vooral bij koud weer iets open staan. Daarmee voorkom je dat leidingen kunnen bevriezen.”