Broederliefde, voor onder de 18: alcoholvrije show in Neushoorn voor jong publiek en daarna door naar Club Red voor een 'volwassen' concert

03-12-2022
Broederliefde: vlotte melodieën en opruiende raps, hier voor een publiek van onder de 18.

03-12-2022 Broederliefde: vlotte melodieën en opruiende raps, hier voor een publiek van onder de 18. Foto: Hoge Noorden/Jaap Schaaf

De Rotterdamse hiphopgroep Broederliefde deed zaterdag twee optredens in Leeuwarden. Waarvan eentje voor een 18-min-publiek. Zonder alcohol.

Eigenlijk wel een slimme zet van popcentrum Neushoorn. Een concert van Broederliefde, de razend populaire hiphopgroep uit de Rotterdamse wijk Spangen, voor een publiek van onder de 18. Waarna Broederliefde doorging naar Club Red, even verderop aan het Ruiterskwartier. Voor een optreden voor een meer volwassen publiek, diep in de nacht.

,,Oars hiene wy se ek net betelje kinnen”, zegt Neushoorn-programmeur Wietze Meetsma er maar eerlijk bij. De tijd dat Broederliefde optrad voor een man of zes in de Blokhuispoort, ook in Leeuwarden, ligt tenslotte al lang achter ons (2016). In maart doen Neushoorn en Club Red dezelfde truc met Boef, hij van het ‘kech’-incident.

Nieuwe, jongere doelgroepen trekken, hen kennis laten maken met de poppodiumcultuur, dat is de bedoeling. Hiphop blijkt daar heel geschikt voor, want in oktober had Neushoorn al de productie Frenkie de slak over de vloer. Speciaal gericht op kinderen, maar stiekem ook op hun ouders: fans van Opgezwolle, de vroegere groep van rapper Rico.

Wat doet die 18-plusser hier?

Vandaar misschien dat er toen wel bier te koop was, terwijl alcohol deze zaterdagavond taboe was. Mag immers niet, als je nog geen 18 bent. Er werd sowieso goed op het publiek gepast: een breedgeschouderde security-man wilde, scherp, graag weten wat deze overduidelijke 18-plusser hier eigenlijk deed.

Op de vraag of er al mensen met stiekem meegebrachte alcohol waren betrapt, zoiets ving ik op bij de ingang, hield hij discreet zijn mond. Buiten die ingang, in de bijna-vrieskou: meisjes in hemdjes en blote armen en schouders, aan het roken. Dat mag weer wel in dit land.

Intussen was de dj van Club Red de boel al aardig aan het opwarmen, in de grote zaal van Neushoorn. Wild rollende beats op basis van hiphop, reggaeton, dancehall en dembow rolden uit de speakers, gedragen door diepe bassen. Dat klinkt wel even anders dan vanuit je telefoon of je blikkerige bluetooth-speakertje.

Zo komt het jonge en diverse publiek al aardig los. Maar als om kwart over tien de dj van Broederliefde zijn plek inneemt, kent het enthousiasme geen grenzen meer. En als zijn vier groepsgenoten het podium opstormen, is het helemaal een pandemonium van massaal, hoog gegil en een woud aan omhoog gehouden, oplichtende telefoons.

Feestvreugde en saamhorigheidsgevoel

Die bezoekers begroeten elk nummer met wild gejoel en zingen loeihard mee. Dat kan ook gemakkelijk, want in de nummers van Broederliefde wisselen vlotte melodieën en opruiende raps elkaar geraffineerd af. Met steeds die lekker rollende beats eronder. Al draait de dj die geregeld weg, als het publiek weer geacht wordt zich te roeren.

Want bij zulk soort rapconcerten is het wel de bedoeling dat de bezoekers leuk meedoen - goed voor de feestvreugde en het saamhorigheidsgevoel. Dus gaan we op zeker moment van links naar rechts, en ook nog van voren naar achteren. En we brullen lekker mee. Broederliefde gaat hier voor de hits en de beukers, en laat het meer genuanceerde materiaal van het nieuwe album Strandje aan de Maas grotendeels links liggen.

Na een kleine drie kwartier is het al weer mooi geweest. Dit publiek vindt het best, of is nog niet bekend met het concept ‘toegift’, dat kan ook. De Club Red-dj windt de zaal al weer om zijn vingers met de kraker Boot , van FMG.

De mannen van Broederliefde gaan even chillen, voor ze een paar uur later verderop in de straat weer gaan knallen. Een paar meisjes werken in de gang hun lippenstift bij. In afwachting van verdere avonturen.