Perfecte score Friese korfbalteams

Een Drachtster-aanval in de maak: Maurits Witte probeert Anne van der Ploeg te bedienen. Foto: Dijks Media / Henk jan Dijks

LDODK herstelde zich met winst op KCC van de zeperd tegen Blauw-Wit, terwijl overgangsklassers Drachten en SCO de goede vorm doortrokken.

LDODK/Rinsma Modeplein had in de Korfbal League wat goed te maken voor eigen publiek na de thuisnederlaag tegen Blauw-Wit en moest dat doen tegen KCC, dat het seizoen nog knap startte met een gelijkspel tegen Fortuna, maar daarna alleen nog maar verloor. Dat overkwam de formatie uit Capelle aan den IJssel uiteindelijk ook in Gorredijk: 24-18.

Toch liep het voor rust nog wat stroef bij LDODK, waar Marjolijn Kroon wederom aan de kant begon omdat ze nog wat last heeft van een blessure. KCC nam een 3-5 voorsprong, maar daarna herstelde LDODK zich. De 3-3 van Ran Faber was overigens een beauty, met een achterwaartse pass vanuit de rebound, zonder te kijken, van Julian Frieswijk. Maar het was een van de spaarzame hoogtepunten in de eerste helft, die dankzij Frieswijk eindigde in een 9-8 voorsprong voor LDODK.

Op 11-9 schoot de ingevallen Kroon twee keer raak, tilde het verschil zo naar 13-9, en daarmee had LDODK de touwtjes definitief in handen. ,,De tweede helft gaven we vol gas”, keek Femke Faber tevreden terug. ,,We speelden wat meer over de dames en Marjolijn is natuurlijk een megatroef vanaf de bank. We hadden wat goed te maken, ook naar onszelf, en dat hebben we gedaan. 24 goals maken is prima, al moet het nog over wat meer schijven.”

Mid Fryslân/ReduRisk

In de hoofdklasse A speelde Mid Fryslân/ReduRisk tegen Nic. Halverwege leek de buit al lang en breed binnen voor Mid Fryslân, dat met een 7-14 voorsprong aan de thee ging. In de tweede helft stokte de doelpuntenproductie echter bij de club uit Grou en Reduzum en de Groninger thuisclub profiteerde. Nic. kroop dichter en dichter bij, tot zelfs 18-19. Gelukje voor Mid Fryslân was dat op dat moment de gelijkmaker niet viel en zeven seconden voor tijd prikten de gasten hun 20ste treffer door de korf en was de winst zeker.

De drie Friese overgangsklassers hielden allemaal twee punten over aan hun wedstrijd, waarbij het voor Drachten/Van der Wiel en SCO/European Aerosols de tweede overwinning op rij was, waarmee de beide teams gezamenlijk bovenaan staan in de overgangsklasse A.

SCO speelde tegen Wit-Blauw uit Kampen en had het lastig in de eerste helft. De thuisclub bouwde een 10-7 voorsprong op, maar zag bij de rust dat Wit-Blauw met 11-12 leidde. ,,We verdedigden niet goed en daardoor hadden we het lastig”, oordeelde Marloes Frieswijk, aanvoerder van de formatie uit Oldeholtpade. ,,In de tweede helft deden we het veel beter en gingen we er al snel overheen.” Toen SCO een marge van zes goals had, was het duel wel gespeeld.

Frieswijk kreeg net als een week eerder tegen Dindoa dubbele dekking. ,,De tegenstander zet steeds twee dames op mij en laten dan Iris (Hulzebosch, red.) vrij. Vorige week pakte dat goed uit voor Dindoa, want Iris scoorde niet. Deze week schoot ze haar balletjes wel mooi af en ging ook met acht goals van het veld. Dat is fijn, want dat dwingt onze tegenstanders weer om het toch anders te doen. Dat hoop ik tenminste.”

Drachten wint

Drachten had geen enkele moeite met OVVO, dat een week eerder nog nipt had gewonnen van Heerenveen. Simon Rozendal zag dat zijn Drachtster achttal wederom sterk speelde. ,,Het was wederom een duidelijke overwinning. OVVO had vanaf het begin geen antwoord op onze verdedigende druk en ze vervielen al snel in zeuren. Wij bouwden onze voorsprong al in de eerste helft uit naar 11-2.”

Toen volgde even wat verslapping en in die matige fase kwamen de gasten terug tot 11-6 bij rust werd. ,,In de rust corrigeerde de spelers elkaar en vlogen we er na in de tweede helft overheen. Als collectief hebben we goed gespeeld en iedereen heeft gescoord, ook de invallers”, sloot Rozendal content af.

Heerenveen liet tegen OVVO een goed resultaat door de vingers glippen, en ook tegen Tweemaal Zes (dat een week eerder overhoop was gespeeld door Drachten) ging niet alles even soepel, maar uiteindelijk stond er wel een 20-18 overwinning op het scorebord voor het team van Peter Tolsma.