Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

V&VN ondertekent Green Deal 3.0

Komende donderdag 8 december ondertekent beroepsvereniging V&VN samen met andere zorgpartijen en het ministerie de Green Deal 3.0. Enkele doelen: 50% minder grondstoffengebruik in 2030 ten opzichte van 2016, 55% minder directe CO2-uitstoot in 2030 en minder milieubelasting van medicatie.
© Anna Ermolaeva / Getty Images / iStock

Het akkoord voor de Green Deal 3.0 bestaat uit vijf thema’s: gezondheidsbevordering, kennis en bewustwording, CO2-uitstoot, circulair werken en medicatie. Aan deze thema’s wordt in de periode 2023 tot en met 2026 gewerkt om te komen tot meer duurzame zorg, schrijft het ministerie van VWS.

Uitwasbare schorten

Verpleegkundige Joke Dieperink – Van der Goot tekent de Green Deal 3.0. namens V&VN als voorzitter IC van de beroepsvereniging. Op de website van V&VN vertelt ze over hoe er op haar ic duurzamer gewerkt wordt. ‘Sinds kort werkt mijn ic ook bij Covid met uitwasbare schorten. Eerder werkten wij bij deze patiënten nog met wegwerpschorten. Die uitwasbare schorten hebben pas na honderd keer wassen een nieuwe coating nodig. Dat is veel beter dan elk schort na één keer gebruik weggooien. Hetzelfde geldt voor de wegwerp-onderleggers bij patiënten; ook daar zijn wasbare varianten van.’

‘Mok duurzamer dan wegwerpbekertje’

Ook de speciale plankjes voor aangebroken flessen zuurstof stimuleren duurzaam werken, zegt Joke. ‘Als je die ziet staan, heb je minder de neiging weer een nieuwe fles te pakken.’ Meer suggesties: ‘Een mok is veel duurzamer dan een wegwerpbekertje. Naaldencontainers hoeven niet van plastic te zijn en waarom zouden we scharen weggooien? Waarom steriliseren we ze niet?’ Op degroeneic.nl staan allerlei ideeën verzameld om duurzamer te werken op de intensive care. Alle zorgprofessionals op de ic kunnen ideeën opsturen. Zo was er al eerder degroeneok.nl en De Groene SEH.

Feiten over duurzame zorg (bron venvn.nl/Radboudumc/Wageningen Universiteit

  • Per operatie worden er op de OK gemiddeld 50 plastic handschoenen gebruikt
  • Een complexe hartoperatie van enkele uren levert 27 kilo afval op. Denk aan klemmen, schorten, handschoenen, spuiten, scharen, bakjes en infuuszakken.
  • De 24 uur na de hartoperatie op de IC levert vijf kilo afval op.
  • Voor één dag intensive care worden 113 plastic handschoenen gebruikt per patiënt