Kinderen krijgen voedingsconsult in tandartspraktijk

Emma Verwegen is student Diëtetiek. Ze heeft eerst de MBO-opleiding “Voeding en Voorlichting” in Maastricht gevolgd en studeert nu “Voeding en Diëtetiek” in Den Haag. Daarnaast werkt ze 2 dagen in de week als voedingsconsulent in tandartspraktijk Dante Tanden in Rotterdam. ‘We zijn gericht op preventie bij kinderen, want voorkomen is beter dan genezen. Met goed poetsen en een gezond voedingspatroon zijn veel gebitsproblemen te voorkomen.’

In de rubriek “Praktijk” vertelt Emma meer over haar werk in de tandartspraktijk. Wil je ook bloggen over jouw werk of ken je een collega met een goed verhaal? Tip de redactie op info@nieuwsvoordietisten.nl.

Hier is het verhaal van Emma:

Preventieteam

Het voorkomen van gaatjes en andere tandproblemen is in onze tandartspraktijk het uitgangspunt. Daarom hebben we een preventieteam, dat kijkt naar het poetsgedrag van het kind. De tanden worden gekleurd met een kleurstof, waardoor de bacteriën zichtbaar worden en het kind kan zien waar het nog niet goed poetst. Tijdens het consult met de preventie-assistent komen verschillende vragen aan bod: poetst het kind zelf of doen de ouders dit en gebeurt poetsen elektrisch of handmatig? Hoe vaak poetst het kind en vooral ook hoe wordt er gepoetst? Het kind laat het ook zien, zodat de assistent mee kan kijken en tips kan geven om het nog beter te doen.

Consult over voeding

Na de afspraak bij de preventie-assistent komt het kind bij mij langs voor een consult over voeding. Dit houden we zo laagdrempelig mogelijk. Eerst koppelen we terug wat er bij de vorige behandelaar is besproken. Ook inventariseren we of het kind zelf al weet wat gezonde en mindere goede producten zijn om te eten voor het gebit. Door kinderen voorlichting te geven over gezonde voeding is de kans groter dat ze ook op latere leeftijd gezondere keuzes blijven maken en minder voedingsgerelateerde ziekten ontwikkelen.

Gezonde voeding

Met kinderen tussen 6 en 12 jaar doen we een spel met de Schijf van Vijf. Samen kijken we welke producten horen in een gezond voedingspatroon en welke producten een uitzonderingskeuze zijn. Vervolgens houden we een gesprekje over wat er opvalt, welke producten er nu worden gegeten en wat het effect is op het lichaam. Voor een vervolgconsult maken de kinderen foto’s van hun maaltijden en tussendoortjes. Zo wordt het inzichtelijke hoe groot de porties zijn en hoeveel groenten en fruit ze eten.

Casus

Er kwam een jongen van 10 jaar oud bij mij op consult. Hij kwam binnen met een bakje met appel, natuurlijk heel goed om te zien! Tijdens het gesprek bleek dat er ook veel suiker in zijn voeding zat, voornamelijk in suikerrijke tussendoortjes en frisdrank. We hebben toen verder gepraat over wat suiker doet in je lichaam en dat je lichaam er amper gezonde voedingstoffen uit kan halen. Vervolgens kwam hij zelf met het idee om druiven of bessen te eten als tussendoortje omdat hij dan toch het idee heeft dat hij iets kan snacken. Als idee om meer water te drinken hebben we bedacht om frisdrank niet meer in het zicht te hebben staan. Hierdoor is de verleiding minder groot en vindt hij het makkelijker om water te drinken. Zo is het hem gelukt om vaker voor water te kiezen en frisdrank als uitzondering te houden.

Gezond opgroeien

Het leuke aan mijn werk vind ik het stimuleren van kinderen om gezond en volwaardig te eten. Het is niet makkelijk om gewoontes die je vanaf jongs af aan meekrijgt te veranderen. Daarom is het belangrijk om kinderen voorlichting te geven om gezond op te groeien.

Gepubliceerd op 6 december 2022

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.