Rumoer over financiën bij Friese veiligheidsregio: 'Dit levert een hoop trammelant op. Het tast het imago aan'

De brandweer van Drachten in actie rond de jaarwisseling, een paar jaar geleden.

De brandweer van Drachten in actie rond de jaarwisseling, een paar jaar geleden. FOTO ARCHIEF/JILMER POSTMA

Friese burgemeesters maken zich zorgen over de financiën van Veiligheidsregio Fryslân. En over de beeldvorming. ,,Dit kunnen wij niet verkopen.’’

Net als veel bedrijven en burgers heeft de veiligheidsregio te maken met gestegen energie-, materiaal- en loonkosten. Maar hoe ga je daar mee om? De situatie kan tijdelijk zijn. Reken je alles door, waardoor gemeenten straks meer geld moeten betalen aan de veiligheidsregio? Hierover ontstond woensdag rumoer tijdens een vergadering in Leeuwarden. ,,Sowieso is het geen fijn bericht’’, zo vatte burgemeester Jeroen Gebben van Tytsjerksteradiel het nieuws samen.

Het is een omvangrijke kwestie. Waarbij beeldvorming niet onbelangrijk is. Want een stijging van een deel van bovengenoemde kosten met 14,5 procent, dat komt niet lekker over. Elke procent ‘indexatie’ staat namelijk voor 280.000 euro. Volgens sommigen valt het totale plaatje echter mee en dient dat juist benadrukt te worden. Zo bezien blijft er een stijging van 6,4 procent over.

Burgemeesters fel

De burgemeesters Klaas Agricola van Dantumadiel en Tjeerd van der Zwan van Heerenveen klonken het felst. Zij kregen later (op onderdelen) steun van onder anderen Jan Rijpstra van Smallingerland, Leo Pieter Stoel van Ameland en Marga Waanders van Waadhoeke.

,,Dit kunnen wij niet verkopen aan onze gemeenteraad. Wij zijn nu jaarlijks al heel veel geld kwijt aan de veiligheidsregio’’, zei Agricola. En Van der Zwan: ,,Die 14,5 procent levert een hoop trammelant op in de gemeenteraden. Dit zou ik niet doen. Ik zou nu wel een winstwaarschuwing geven, maar even wachten met het besluit. Dat kán ook.’’

Aantasting imago

Volgens Van der Zwan ,,tast de maatregel het imago van de veiligheidsregio aan’’. In de Heerenveense gemeenteraad, waar ook wordt vergaderd over bezuinigen en indexeren, ,,hanteren wij echt geen percentages van 14 procent, hoor’’.

Na een lange discussie werd besloten om later verder te praten over de maatregel. Financiële ambtenaren buigen zich nogmaals over de documenten. De komende maanden mogen ook alle gemeenteraden hun mening nog geven.