13,9 miljard uit SDE++ aangevraagd, zon op dak heeft met afstand de laagste subsidie-intensiteit

23.11.2022 Jan de Wit

13,9 miljard uit SDE++ aangevraagd, zon op dak heeft met afstand de laagste subsidie-intensiteit
©Zonneplan

Er is voor 13,9 miljard aan projecten ingediend voor de SDE++, zo blijkt uit een Kamerbrief van Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie. Hiermee is het budget met 900 miljoen overschreden. Dat betekent niet dat er ook voor 13 miljard euro wordt uitgekeerd omdat het slechts om een aanvraag gaat. Uit de aanvragen blijkt dat Zon-PV op dak – samen met compostering – de laagste subsidie-intensiteit heeft met 65 euro per vermeden ton CO2-uitstoot.

De openstelling van deze SDE++-ronde liep van 28 juni tot 6 oktober en heeft een openstellingsbudget van 13 miljard euro. Tijdens deze openstelling zijn er 2.296 subsidieaanvragen ingediend ter waarde van 13,9 miljard euro.

Het grootste deel van het budget is aangevraagd voor projecten voor CO2-afvang en -opslag (CCS). Hiervoor is 7,1 miljard euro aangevraagd. Voor CO2-afvang en gebruik (CCU) voor in de glastuinbouw is 600 miljoen euro aangevraagd. Voor een deel van deze projecten was in 2021 al een subsidieaanvraag ingediend, maar was er door intrekking of afwijzing geen subsidie verleend.

Het valt minister Jetten op dat het aangevraagde budget voor zon-PV ongeveer is gehalveerd ten opzichte van 2021. Als mogelijke oorzaken noemt hij netcongestie en het uitblijven van een transportindicatie, de verplichte verklaring van een constructeur over de dakconstructie en de gestegen realisatiekosten waar met name projectontwikkelaars van zonneparken tegenaan lopen.

Lees ook: Zonneprojecten zijn nauwelijks rendabel te krijgen, ondanks laagste containerprijzen in anderhalf jaar

Desondanks zegt Jetten te verwachten dat projectontwikkelaars hierdoor wachten “met het aanvragen van subsidie voor hun project tot een latere subsidieronde”. Daarbij valt het NVDE-voorzitter Olof van der Gaag op dat Zon-PV op dak een veel lagere subsidie-intensiteit heeft dan Zon-PV op veld, van respectievelijk 65 en 160 euro.

“De afgelopen jaren is de non-realisatie van zon-PV-projecten met een SDE++-beschikking hoog. Ik ga ervanuit dat nu vooral aanvragen voor kansrijke projecten zijn ingediend, waardoor deze projecten nu juist een grotere kans op realisatie hebben”, zo schrijft Jetten aan de Kamer.